Hoe koop ik een huis in Zweden ?

Jaap Metselaar,  zaterdag 6 augustus 2011

 

Allereerst is het verstandig om een keuze te maken in welk gebied je een huis wilt kopen. Dit maakt het gemakkelijk om gericht te zoeken.

Er zijn veel mooie gebieden in Zweden, hoewel het zuiden mij persoonlijk, vanwege de toch grotere eentonigheid van het landschap, niet trekt. Ook is het zo, dat de huizenprijzen in het dichter bevolkte zuiden aanzienlijk hoger liggen dan in de dunner bevolkte streken, die toch meer in het noorden en midden van het land liggen. Hierbij kun je met name denken aan Dalsland, Värmland en Dalarna. Voor deze gebieden geldt, dat de afstand tot Nederland zodanig is, dat deze gebieden in 1 dag vanuit Nederland zijn te bereiken (een beetje afhankelijk van waar je in Nederland woont).

Maak een budget hoeveel het huis zou mogen kosten en wat je aan onderhoud en renovatie kunt besteden.

Kijk gedurende enige tijd op de internetsites en om een indruk te krijgen van de markt en een om een aantal huizen te selecteren die je geschikt lijken. (Houd er wel rekening mee, dat de foto op internet soms mooier is dan de werkelijkheid.)

Let bij het selecteren op ligging, bouwjaar, laatste renovatie, leeftijd van apparatuur (o.a. c.v.-ketel, koelkast, wasmachine etc.) en de exploitatiekosten (driftskostnader).

Bedenk, dat een afgelegen huis in de natuur prachtig is, maar dat dit ook consequenties heeft voor o.a. boodschappen doen ( 2 x 30 km voor een paar schroefjes of een vergeten boodschapje is wel veel), je in een dorp(je) veel steun kunt hebben aan je buren (Zweden zijn naar onze ervaring zeer behulpzaam) en dat een afgelegen huis toch inbraakgevoeliger is. Bovendien is er in een dorp altijd wel een buurman die bereid is een oogje in het zeil te houden en zelfs bereid is om gras voor je te maaien en de verwarming in de winter te controleren. (Een fles sterke drank doet hierbij vaak wonderen!!)

Wanneer je een zgn. fritidshus koopt, is het verstandig er op te letten, dat wanneer je het huis ook buiten de zomer wilt gebruiken, of het 's winters mogelijk is het huis te bereiken. Er zijn veel van deze huizen die niet zijn te bereiken wanneer er veel sneeuw ligt.

Wanneer je denkt een aantal goede keuzes te hebben gemaakt via internet, kun je de betreffende makelaars benaderen voor een afspraak om de huizen te bekijken. Wanneer je geen Zweeds spreekt, kan dit meestal in het Engels en soms ook Duits.

Nadat de keuze gemaakt is en het bod is geaccepteerd, hebben wij het koopcontract getekend. Hierbij moet een aanbetaling van 10% worden gedaan. Het is goed om van te voren een afspraak met je bank te maken, dat het bedrag telefonisch kan worden overgemaakt.

Wanneer het niet lukt om binnen de tijd die je in Zweden bent tot overeenstemming te komen, kun je natuurlijk het contract ook op laten sturen naar Nederland en het daar tekenen. Het is wel zo, dat een huis waar je op hebt geboden, pas is verkocht wanneer het contract is getekend en het geld van de aanbetaling is betaald. De makelaar heeft namelijk in de tussentijd nog steeds de mogelijkheid om het huis aan iemand anders te verkopen.

Officieel moet de gemeente de verkoop van het huis goedkeuren. Indien de gemeente de verkoop niet goedkeurt, is deze verplicht het huis zelf te kopen. Aangezien de meeste gemeenten hiervoor geen geld hebben, is dit een formaliteit.

Op de datum van overdracht dienen zowel de koper als de verkoper een formulier in te vullen en te ondertekenen, waarin wordt verklaard, dat het huis in goede staat is of welke gebreken aanwezig zijn. Het verdient overigens altijd aanbeveling om het huis vooraf te laten inspecteren door een deskundige. Hiervoor kun je bijv. gebruik maken van een deskundige van een verzekeringsmaatschappij of van een hierin gespecialiseerd bureau. Deze zgn. husbesiktning kan je veel problemen en geld besparen.

Als koper heb je een "besiktningsplikt" dwz je bent verplicht de staat van het huis te (laten) onderzoeken. Omdat een houten huis toch iets speciaals is, kun je dit ook inderdaad het beste laten doen door een expert. Laat je dit doen door een expert van een verzekeringsfirma, en je sluit je verzekering daar ook bij af, dan ontwijk je bij eventuele latere gebreken of dat nu al was of later ontstaan was. Let er op dat je een "besiktningsman" kiest die zelf verzekerd is tegen aansprakelijkheid voor gemaakte fouten.

Wanneer de overdracht heeft plaatsgevonden, wordt er nog een zgn. Köpebrev ondertekend door de vorige eigenaar, de nieuwe eigenaar, de makelaar en een getuige. Deze wordt door de makelaar opgestuurd naar een zgn. Inskrivningsmyndigheten, waar deze wordt ingeschreven in een register. Deze wordt na enige tijd (dat kan enkele maanden duren) naar de nieuwe eigenaar gestuurd en is hiermede het eigendomsbewijs, dat uiteraard goed bewaard moet worden.

Auteur :