Emigreren naar Hongarije als Nederlander

Imre Németh,  vrijdag 25 augustus 2023

Straatscène met fietser in Boedapest

Hongarije heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een populair emigratieland voor Nederlanders. Zijn pittoreske landschappen, rijke cultuur, thermale baden, festivals, historische locaties, meren, natuurgebieden en wijncultuur maken het tot een aantrekkelijke plek, niet alleen om te bezoeken, maar ook om te wonen.

Aangezien Hongarije lid is van de EU en een Schengen-land is, kunnen EU-burgers, waaronder Nederlanders, zonder visum naar Hongarije reizen en er tot drie maanden verblijven. Verhuizen naar Hongarije is daardoor vrij eenvoudig, zonder douane of grenscontroles.

Als je echter van plan bent langer dan drie maanden te blijven, is registratie bij het Nationaal Directoraat Vreemdelingenpolitie verplicht. Benodigde documenten zijn onder andere een geldig identiteitsbewijs of paspoort, een arbeidsovereenkomst, een huurovereenkomst, bewijs van voldoende financiële middelen en een ziektekostenverzekering. Na controle van de documenten ontvangen emigranten een permanent geldige registratiebevestiging en een verblijfskaart (Lakcímkártya).

Na 5 jaar onafgebroken verblijf in Hongarije krijgen degenen die het land hun permanente thuis willen maken het permanente verblijfsrecht. Voor Nederlandse gepensioneerden is permanent verblijf in Hongarije relatief eenvoudig. Ze moeten zich gewoon als EU-burger in Hongarije laten registreren en een permanente registratiekaart krijgen.

De Hongaarse economie is stabiel, met een lage werkloosheid en een gestage groei van welvaart en levensstandaard in de afgelopen jaren. Dit scenario maakt Hongarije vooral aantrekkelijk voor bepaalde beroepsgroepen zoals artsen, ingenieurs, managers, logistieke experts, technici en vakmensen. Hoewel Nederlandse burgers geen werkvergunning nodig hebben voor Hongarije, kunnen kennis van het Hongaars de kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

In Hongarije zijn alle werknemers en zelfstandigen wettelijk verzekerd voor ziektekosten, waarbij de werknemersbijdrage 7% van het inkomen bedraagt. Het is belangrijk op te merken dat gepensioneerden in Hongarije geen vrijwillige verzekering meer kunnen afsluiten. De Hongaarse autoriteiten gaan ervan uit dat elke gepensioneerde zonder bijdrage wettelijk is verzekerd.

Ondanks de lagere gemiddelde salarissen dan in Nederland, maken de lagere kosten van levensonderhoud en de vriendelijke lokale bevolking Hongarije tot een aantrekkelijke emigratiebestemming voor gepensioneerden.

Als je van plan bent een auto mee te nemen naar Hongarije, houd er dan rekening mee dat er een eerste registratiebelasting is. Daarom is het vaak financieel gunstiger om een auto in Hongarije te kopen dan te importeren.

Naast deze aspecten trekt Hongarije ook emigranten en vastgoedkopers aan. De vastgoedprijzen zijn lager in vergelijking met andere Europese landen, zelfs in de hoofdstad Boedapest. Hongarije biedt aanzienlijke fiscale voordelen, waaronder lage onroerendezaakbelastingen en het ontbreken van erf- of schenkingsbelasting, wat het fiscaal aantrekkelijker maakt dan Nederland. Beleggers en kopers van Hongaars vastgoed kunnen profiteren van gunstige belastingregels en een sterke vraag naar huurwoningen, wat leidt tot hogere rendementen.

Met zijn strategische geografische ligging in Europa, zijn goed ontwikkelde infrastructuur en zijn rol als belangrijk doorvoerpunt voor handel, biedt Hongarije extra voordelen. De wetgeving in Hongarije is relatief eenvoudig en transparant, wat het kopen en verkopen van vastgoed vergemakkelijkt.

Hoewel emigreren naar Hongarije veel voordelen heeft, zijn er bepaalde aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Dit omvat inreisvereisten, het verkrijgen van de nodige documenten, werkvergunningen, taalbarrières, medische zorg en het leren kennen van de cultuur en tradities van het land.

Het is daarom raadzaam om je voor de verhuizing naar Hongarije uitgebreid te informeren over de wettelijke voorwaarden en formaliteiten. Want een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle en stressvrije verhuizing en een vervullend leven in je nieuwe thuisland, Hongarije.  


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

traditioneel Hongaars dorp Eenvoudigere procedure voor Europeanen om landbouwgrond en wijnhuisjes te kopen. Doorgaans dient de agrarische waarde afgekocht te worden, maar in 2017 is de procedure volledig gratis, zelfs vrij van leges. Maar let op! Deze verruiming is slechts tijdelijk van kracht, tot en met 31-12-2017! Na die datum gelden in principe weer gewoon de ‘oude regels’, inclusief lange koopprocedure. 
More articles