Een huis in het buitenland gekocht? Zo pak je de inrichting aan

Lars de Jong,  woensdag 24 januari 2024

Interieur kamer 

Een huis in het buitenland kopen is al een grote en spannende taak op zich en er zal na de aankoop nog meer moeten gebeuren. Denk aan de inrichting van het huis. Of je nu van plan bent om permanent te gaan verhuizen of het huis enkel als vakantiewoning zal dienen, de inrichting moet naar wens zijn om je thuis te kunnen voelen. In Nederland ga je naar de standaard winkels, maar in het buitenland is dit soms iets lastiger. In deze blog geven we wat tips om jouw woning in het buitenland als thuis te laten voelen.

Begin met een leeg canvas

Het kan verleidelijk zijn om je bestaande meubels en decoraties mee te nemen naar het buitenland, maar soms is het beter om met een schone lei te beginnen. Dit geeft je de kans om de stijl van je nieuwe huis aan te passen aan de lokale esthetiek en cultuur. Bovendien kunnen bepaalde meubelstukken mogelijk niet geschikt zijn voor je nieuwe woning.

Lokale tradities en smaken toepassen

Inrichting is in elk land anders. Dit heeft ook vaak te maken met lokale tradities en smaken. Vaak kun je aan de inrichting wel zien wat voor land het is. Neem de tijd om de cultuur te ontdekken voordat je begint met inrichten. Zo kun je vervolgens items kiezen die bij de cultuur passen. Wordt er veel hout gebruikt? Kies voor een in plaats van een van kunststof.

Kies voor duurzame materialen

Als je van plan bent om langere tijd in het buitenland te verblijven, is het verstandig om te investeren in duurzame materialen voor je meubels en interieur. Dit kan helpen bij het verminderen van onderhoudskosten en het minimaliseren van de impact op het milieu. Overweeg bijvoorbeeld meubels van massief hout of gerecyclede materialen.

Werk met lokale vakmensen

Het inhuren van lokale vakmensen om te helpen bij het inrichten van je huis kan veel voordelen bieden. Ze kennen de lokale markt en kunnen je adviseren over de beste materialen en ontwerpen. Bovendien kan het ondersteunen van lokale ambachtslieden de gemeenschap stimuleren en een positieve relatie opbouwen met je nieuwe buren.

Geef aandacht aan functionaliteit

Bij inrichting is functionaliteit ook erg belangrijk. Denk na over hoe je de ruimtes wilt gaan gebruiken en kies meubels en indeling die de functionaliteit optimaliseren. Dit is vooral belangrijk als je niet veel ruimte hebt in de woning.

Personaliseer de woning

Het is erg leuk om bijvoorbeeld een woning in Griekenland op een Griekse manier in te richten, maar het is ook belangrijk om het te personaliseren. Voeg wat accenten van jezelf toe als foto’s, belangrijke voorwerpen en kleuren die je leuk vindt.

Heb geduld en blijf flexibel tijdens het proces

Het inrichten van een huis in het buitenland kan een proces van vallen en opstaan zijn. Wees bereid om flexibel te zijn en pas aan naarmate je meer over je nieuwe omgeving leert. Soms moet je meubels vervangen of aanpassingen maken om beter aan te sluiten bij je levensstijl en behoeften.