Informatie over het huren van een huis in Italië

Jos Deuling,  zaterdag 21 juli 2018

Appartementen 
Italie 

In Italiaanse steden vind je eigenlijk alleen maar appartementen om te huren. Eensgezinswoningen (rijtjeshuizen, vrijstaande woningen en twee-onder-één-kapwoningen) zijn nauwelijks te vinden in de stad.

Italiaanse termen die van belang zijn bij het zoeken naar een appartement:

Appartamento in affitto
Appartement te huur
Contratto di affitto
Huurcontract
Arredato
gemeubileerd
Bilocale
1 slaapkamer
Due camere da letto
2 slaapkamers


De meeste huurobjecten in Italië worden aangeboden door particulieren. Er zijn in Italië geen woningbouwverenigingen zoals in Nederland die huizen te huur aanbieden. Particuliere eigenaren huren meestal een makelaar in om hun appartement te verhuren. Als je een goed overzicht wilt hebben van het aanbod aan appartementen in een bepaalde regio of stad dan kun je het beste contact opnemen met een makelaar. Of je moet het geluk hebben dat je in je vriendenkring een tip krijgt over een interessant huis.

Een makelaar is duur. In grote steden moet je 2 maanden huur betalen als makelaarskosten, in kleinere steden minimaal 1 maand huur. Daarnaast betaal je ook nog vaak een borg van 2 maanden huur. De borg kun je laten terugvorderen. De makelaarskosten niet. Het voordeel van een makelaar is wel dat deze alle juridische zaken afhandelt en je bijstaat als de verhuurder in gebreke blijft.

Als je een appartement rechtstreeks van een particulier huurt dan ben je goedkoper uit. De particuliere verhuurder vraagt wel een borg van 2 en soms 3 maanden. Een nadeel van particuliere verhuur is dat het huurcontract soms niet goed is dichtgetimmert. Ook gebeurt het dat de eigenaar het huurcontract niet aanmeldt bij de gemeente. Om de belasting te ontduiken. Hij biedt de huurder dan vaak een lagere huurprijs aan.

Kun je onderhandelen over de huurprijs? Ja dat is heel goed mogelijk. Omdat de meeste woningen worden verhuurd door particulieren is er ruimte om te onderhandelen. Maar je kunt de onderhandelingen het beste overlaten aan je eigen makelaar. Als de eigenaar in de gaten krijgt dat een expat zijn woning wil huren dan gaat de huurprijs omhoog.

Er zijn 3 soorten huurcontracten in Italië:

  • Een tijdelijk contract voor een periode tot 18 maanden.
  • 3+2 contracten. Een contract van 3 jaar met opties om het te verlengen voor 2 jaar.
  • 4+4-contracten, een langlopend contract voor vier jaar, met de mogelijkheid tot verlenging met vier jaar

Een huurcontract moet minimaal de volgende informatie bevatten:

  • NAW gegevens van de verhuurder
  • Huurprijs en reeds voorziene huurverhogingen
  • De te betalen borg
  • Voorwaarden waaronder men de borg terugkrijgt
  • Voorwaarden waaronder de huurder het contract tussentijds kan opzeggen
  • Voorwaarden waaronder de verhuurder het contract tussentijds kan opzeggen

Om je in te schrijven in het bevolkingsregister van een stad heb je een huurcontract nodig. Dit contract moet je laten registreren bij de politie. Verhuurder en huurder delen meestal samen de registratiekosten.

Sommige particulieren zijn er niet happig op om hun appartement langdurig te verhuren aan expats. Als de huurder zich heeft aangemeld bij de gemeente en ingeschreven staat op het adres, dan geniet hij huurbescherming. Als de huurder om wat voor reden dan ook besluit om geen huur meer te betalen dan moet de verhuurder een juridisch gevecht aan gaan om de huurder uit de woning te krijgen. In sommige gevallen kan het wel een jaar of twee duren voordat de huurder vertrokken is. De meeste verhuurders willen daarom geen lange termijn huurcontacten afsluiten. Sommigen willen helemaal geen contract op papier en als het dan toch moet dan een contract met een zo kort mogelijk looptijd.

Inwoners van de EU kunnen zonder problemen een woning huren in Italië. Zij hoeven bijvoorbeeld niet aan te tonen dat zij een baan hebben. Wel moeten zij kunnen laten zien dat ze voldoende inkomen hebben.

Houd bij langlopende huurcontracten als vuistregel aan dat je zes maanden van te voren de huur op zegt.

Mocht je een kleine cosmetische verandering willen aanbrengen in de woning dan moet je vooraf toestemming vragen aan de eigenaar. Je mag de woning niet beschadigen. Dat spreekt eigenlijk vanzelf. En je mag geen overlast veroorzaken voor de buren.

Vaste lasten die de huurder moet betalen :

  • Gas en licht
  • Afvalstoffenheffing
  • Kabel TV
  • Kijk- en luistergeld

Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt opgelicht?

  • Betaal nooit cash maar maak het geld altijd over via de bank. Op die manier heb je altijd een bewijs van betaling
  • Stuur geen geld naar een huisbaas die je nog nooit ontmoet hebt
  • Neem de sleutels van de woning altijd persoonlijk in ontvangst. Sleutels via de post laten versturen is een slecht idee
  • De verhuurder moet aantonen dat hij ofwel eigenaar is van de woning of het recht heeft om de woning onder te verhuren


Gemeubileerd versus niet-gemeubileerd

Als je een huurcontract afsluit voor 2-4 jaar dan is het appartement niet gemeubileerd, als je voor een kortere periode huurt, bijv. 1-6 maanden dan is de woning wel gemeubileerd.

Niet-gemeubileerd in Italië wil zeggen dat er echt helemaal niets in de woning aanwezig is. De woning wordt kaal opgeleverd met alleen kamers, toilet en aanrecht. Een gemeubileerde woning bevat meestal alleen de hoognodige zaken en vaak zijn die van een mindere kwaliteit. De verhuurder gaat er van uit dat de huurder niet zorgvuldig met de spullen omgaat en gebruikt soms meubels uit een erfenis of tweedehands spullen om de woning in te richten.

Waar moet je op letten?

Dubbel glas

Als je een appartement in de stad huurt dan is dubbel glas een vereiste. Anders hoor je teveel geluiden van buiten. Dubbel glas verlaagt ook de energierekening in de winter.

Vuilniswagens

Kijk of je appartement in de buurt van een verzamelplaats van vuilniscontainers staat. De vuilniswagen komen vaak erg vroeg, tussen 5 en 7, en maken veel lawaai.

Kerken in de nabijheid

Sommige kerken luiden elk half uur. Als je geen fan bent van kerkklokken kies dan een woning iets verder uit de buurt.

Appartementencomplex

In sommige appartementencomplexen is er geluidsoverlast. De appartementen in zo’n complex zijn niet goed geisoleerd zodat je allerlei geluiden hoort, bijvoorbeeld de tv van de buren. Of het appartement ligt naast het gemeenschappelijke trappenhuis zodat je de hele dag mensen heen en weer hoort lopen.

Opslagruimte

De meeste appartementen hebben geen aparte berging. Ook in het apartement is vaak geen ruimte om spullen op te slaan.

Parkeerruimte

Bij veel appartementen kun je een eigen parkeerplaats huren. De kosten hiervoor bedragen 80 tot 200 euro per maand. Je kunt ook op straat parkeren natuurlijk. Zorg dan wel dat je een parkeervergunning bij de gemeente aanvraagt. Anders ben je 1 of 2 euro per uur kwijt aan parkeerkosten.  


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Buitenwaterkraan De watervoorziening in Italië is over het algemeen goed geregeld. De kosten zijn laag vergeleken met andere landen in de Europese Unie. De gemiddelde maandelijkse water- en rioolrekening in Italië bedraagt 20 Euro. In Frankrijk is dit 31 euro 
Meer artikelen