Een huis kopen in Bulgarije: documenten die u moet controleren

Gov.uk,  zondag 2 augustus 2020

Fietspaar Bulgarije 

Voordat u de aankoop van uw woning in Bulgarije afrondt, moet u ervoor zorgen dat :

 • u in het plaatselijke gemeentehuis het kadastrale uittreksel (кадастрална скица) heeft bekeken en de volgende gegevens heeft gecontroleerd:
  • het onroerend goed en de grond die te koop zijn komen overeen met de geregistreerde gegevens
  • de verkopers zijn de geregistreerde eigenaar(s)
  • er zijn geen schulden of lasten, zoals een hypotheek, op het onroerend goed
  • er zijn geen gerechtelijke procedures tegen het onroerend goed ingeleid wegens schending van de ruimtelijke ordening


Voor eigendommen die niet in het kadaster zijn opgenomen wordt een Gemeentelijke schets (регулационна скица) uitgegeven.

 • U heeft gecontroleerd of de bouwvergunningen (виза за проектиране) in orde zijn en of het onroerend goed legaal is. Dit is vooral belangrijk en relevant wanneer u off-plan of rechtstreeks van een ontwikkelaar koopt. Het gemeentehuis kan u informeren of het gebouw
 • alle licenties en vergunningen heeft en kan details geven over het bestemmingsplan. Als het pand is gebouwd op het platteland of op grond die niet is geclassificeerd voor de bouw, moet extra bevestiging worden gevraagd aan de regionale overheidskantoren of zij toestemming hebben gegeven voor de bouw.
 • u heeft het laatste stadsplan gecontroleerd om te zien of het perceel dat u wilt kopen al dan niet bouwrestricties heeft, in een groene zone ligt of een openbare weg of iets dergelijks bevat. Dit kan worden bekeken op de afdeling stadsplanning van het plaatselijke gemeentehuis.
 • u heeft een onroerend goed onderzoek uitgevoerd. Hoewel dit niet verplicht is, is het verstandig om een vastgoeddeskundige (независим оценител) te vragen om het onroerend goed te controleren.
 • u weet de kadastrale waarde van het onroerend goed en hoeveel aankoopbelasting er verschuldigd is. Het kadaster is het officiële openbare register met details over het eigendom van het onroerend goed, inclusief de perceelgrootte en de belastingaanslagen. Wees u ervan bewust dat er belasting wordt geheven op basis van de taxatie waarde van het onroerend goed door de gemeente, en niet op basis van het verkoopbedrag.


Zorg ervoor dat u de volgende documenten heeft gezien:

 • een betalingsbewijs voor de jaarlijkse onroerende voorheffing van de vorige eigenaar. Het is ook verstandig om een verklaring van het gemeentehuis te krijgen met het bewijs dat er geen onbetaalde belastingen van de vorige jaren zijn.
 • het Kadastrale certificaat met de exacte grenzen en vierkante meters van uw land. De registratie van het object in het Kadaster wordt aan het Land Register gekoppeld door middel van een kadastrale referentie die in beide wordt opgenomen. U moet ervoor zorgen dat de beschrijving van het onroerend goed en het perceel in beide registers overeenkomt met de gebruiksvergunning (Wet 16) die wordt afgegeven door het gemeentehuis voor nieuwe gebouwen of verbouwde woningen en waarin wordt verklaard dat het onroerend goed bewoonbaar is. U hebt dit document nodig voor de aansluiting van elekra en water
 • Ontvangstbewijs om te bewijzen dat alle rekeningen van het nutsbedrijf door de vorige eigenaar zijn betaald
 • Het is verstandig om van de verkoper van het onroerend goed te eisen dat deze het bewijs levert dat er geen verplichtingen zijn met betrekking tot het onroerend goed (belastingen en andere wettelijke kosten en vergoedingen) of het gebruik ervan (verbruikskosten) Vraag de vastgoedmakelaar om informatie over eventuele kosten die de eigenaar niet heeft betaald. Het wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat u een kopie van de bevestiging heeft waarin staat dat de vorige eigenaar geen schulden heeft.
 • de eigendomsakte - het is belangrijk om te controleren of er een nauwkeurige beschrijving van het eigendom in de akten staat
 • Als u een off-plan woning koopt, bevestig dan dat er een door de plaatselijke gemeente goedgekeurd bouwkundig plan is voor de woning. Zorg ervoor dat de ontwikkelaar/bouwer verzekerd is om eventuele bouwfouten te dekken.


Bij voltooiing moet de openbare akte een nauwkeurige beschrijving van het onroerend goed bevatten. Het is raadzaam dat u het onroerend goed zo snel mogelijk op uw naam registreert bij het Kadaster, zodat uw rechten volledig worden beschermd. De notaris kan zelfs een voorafgaande kennisgeving aan het Kadaster sturen zodra de openbare akte is ondertekend.

Dit artikel van Gov.uk is onderworpen aan een Open Government Licence. Gebaseerd op Buying property in Bulgaria. Vertaald in het Nederlands via DeepL Translator.


Huis op het Bulgaarse platteland
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en goedkope boerderijen in het binnenland. 

106475650 Een goede makelaar vinden in Bulgarije kan lastig zijn maar is wel de moeite waard. Een professionele Bulgaarse makelaar kan je veel tijd en geld schelen. Er zijn een aantal vragen die je een makelaar moet stellen voordat je hem inhuurt. Het is het beste als je 4 of 5 makelaars uitnodigt voor een ‘sollicitatiegesprek’ voordat je iemand kiest om jouw belangen te behartigen. 
More articles