Een huis kopen in Hongarije

Imre Németh,  vrijdag 25 augustus 2023

Tapolca 
Millpond 

Hongarije wordt steeds populairder als bestemming voor Nederlanders om onroerend goed te kopen. De aantrekkelijkheid van het land is gebaseerd op meerdere factoren: de kosten van levensonderhoud zijn aanzienlijk lager dan in Nederland, de vastgoedprijzen zijn lager, en het land biedt een rijke cultuur en prachtige landschappen.


Populaire plaatsen om een huis te kopen

De keuze van de locatie om een huis in Hongarije te kopen hangt af van individuele voorkeuren. Boedapest, de hoofdstad, trekt veel kopers aan die van het bruisende stadsleven houden. In steden als Pécs, Szeged en Debrecen vind je een rijke geschiedenis en een levendige kunstscene. Voor wie echter de rust van het platteland verkiest, zijn er aantrekkelijke aanbiedingen in de wijngebieden van Balaton of Eger.


Vergelijking van vastgoedprijzen

De vastgoedprijzen in Hongarije liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Waar in Nederland de gemiddelde prijs van een huis ongeveer 250.000 euro is, kun je in Hongarije vaak vergelijkbare woningen vinden voor minder dan 100.000 euro. Ook de huurprijzen in Hongarije zijn aanzienlijk lager, wat aantrekkelijk kan zijn voor investeerders.


Huis kopen als Nederlander

Voor Nederlanders is het kopen van een huis in Hongarije over het algemeen eenvoudig. Er zijn enkele beperkingen, voornamelijk met betrekking tot landbouwgrond. Er is een regel die de aankoop van dergelijke gronden door buitenlanders verbiedt. Voor alle andere vastgoedtypes zijn er echter meestal geen obstakels.


Belastingen en bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Hongarije

Naast de aankoopprijs van een woning in Hongarije zijn er extra kosten. Dit omvat de overdrachtsbelasting, die meestal 4% van de aankoopprijs bedraagt, en makelaarskosten die variëren tussen 1% en 3% van de aankoopprijs. Daarnaast zijn er nog de advocaatkosten voor de afhandeling van de koopovereenkomst.


Vastgoedfinanciering in Hongarije

De financiering van een vastgoedaankoop in Hongarije kan eenvoudiger zijn als deze via Hongaarse financiële instellingen verloopt. Nederlandse banken zijn vaak terughoudend om leningen te verstrekken voor de aankoop van onroerend goed in het buitenland. Hongaarse banken zijn daarentegen meer vertrouwd met de lokale omstandigheden en kunnen het proces vaak vergemakkelijken.


Procedure van een huis kopen in Hongarije

De procedure voor het kopen van een huis in Hongarije begint meestal met het selecteren van het onroerend goed en het onderhandelen over de prijs. Daarna wordt een koopovereenkomst opgesteld die door een advocaat wordt gecontroleerd. Na ondertekening van het contract wordt de aankoopprijs betaald en wordt het onroerend goed geregistreerd in het kadaster.


Valuta omwisselen van Euro naar Hongaarse Forint

Aangezien de aankoop van onroerend goed in Hongarije in forint moet worden betaald, is valutaomwisseling een belangrijk aspect van het aankoopproces. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wisselkoersen en kosten. Diensten zoals Wise kunnen helpen om de beste wisselkoers te vinden en kosten te besparen.


Afsluitende opmerkingen

Samenvattend kan worden gezegd dat het kopen van een huis in Hongarije voor Nederlanders relatief eenvoudig is en de moeite waard kan zijn vanwege de aanzienlijk lagere vastgoedprijzen. Het is echter belangrijk om jezelf grondig te informeren over de lokale omstandigheden voordat je koopt en, indien nodig, professionele ondersteuning in te schakelen.

 


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

onderneming hongarije Herhaaldelijk bereiken de redactie van Mecsek Magazine vragen van vooral permanente bewoners welke stappen men moet zetten voor het oprichten van een onderneming in Hongarije en welke alternatieven er zijn. Hieronder zal ik proberen globaal een beeld te schetsen. 
More articles