Hoe koop ik als buitenlander een huis in Kroatie? Als particulier of via een eigen bedrijf?

Jos Deuling,  zondag 15 september 2013

water over een 
trap in de haven 

Buitenlanders kunnen in onroerend goed kopen met uitzondering van landbouwgrond en bospercelen. Als je als buitenlander een monument met een bijzondere historische of culturele waarde willen kopen, bijvoorbeeld in het oude centrum van , dan moet de woning eerst te koop worden aangeboden aan de overheid. Als de overheid afziet van koop dan kun je de woning kopen.

Een huis kopen als particulier

Met ingang van 1 februari 2009 hebben burgers uit dezelfde rechten als Kroatische burgers als het gaat om het kopen van onroerend goed. Beperkingen op het kopen van huizen in Kroatië blijven wel gelden voor niet-EU-burgers.

De wetswijziging is een belangrijke stap in de richting van liberalisering van de Kroatische vastgoedmarkt. EU-burgers hoeven nu niet niet meer te wachten op toestemming van het ministerie van Justitie voordat ze officieel eigenaar worden van hun woning. Dit was altijd een langdurige administratieve procedure.

Personen die geen EU-burger zijn maar die wel afkomstig zijn uit een land waar Kroatische burgers ook onroerend goed mogen kopen, moeten goedkeuring aanvragen bij het het Kroatische ministerie van Justitie. Het kan 6 tot 18 maanden duren voordat de aanvraag door de ambtelijke molen is en wordt goedgekeurd. Je hebt bovendien een goede advocaat nodig om je te begeleiden tijdens het hele proces. De advocaat zorgt er voor door alle documenten op het juiste moment worden aangeleverd bij het ministerie. Tijdens deze procedure kun je al wel in je huis wonen. Het is alleen zo dat het huis nog niet officieel op je naam staan. Pas na goedkeuring van het ministerie van justitie kun je je huis aanmelden bij het kadaster en daarna ben je officieel eigenaar van de woning.

Een huis kopen via een eigen bedrijf

Een andere manier om een huis te kopen in Kroatië is door het oprichten van een eigen bedrijf en het huis via dit bedrijf te kopen. Tot 1 februari 2009 was dit de enige manier waarop buitenlanders onroerend goed konden kopen in Kroatië. Het is van oudsher dus een vrij gebruikelijke constructie. De formaliteiten voor het oprichten van een bedrijf duren ongeveer 14 dagen.

Als je je woning in Kroatië wil gaan verhuren dan is het handig om de woning via een eigen bedrijf te kopen. Dan kun je later een deel van de BTW terugvorderen. Buitenlanders die niet afkomstig zijn uit een EU land en die niet willen wachten op goedkeuring van het minsterie van Justitie kunnen via een eigen bedrijf veel sneller in het bezit komen van de woning. Een eigen bedrijf brengt wel bepaalde verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Je moet een boekhouding voeren die door een accountant gecontroleerd moet worden. En de Kroatische overheid verwacht dat het bedrijf inkomsten genereerd. Dat laatste zal geen probleem zijn als je de woning ook verhuurt.

Kopen als particulier lijkt eenvoudiger maar het oprichten van een bedrijf heeft ook zo zijn voordelen.

Voordelen van het kopen als particulier :

  • Kopen als particulier is goedkoper dan kopen via een eigen bedrijf. Het kost niet alleen geld om een bedrijf op te richten, maar je bent ook geld kwijt om het bedrijf “draaiende” te houden. Je moet namelijk een boekhouding voeren en je moet kunnen aantonen dat je inkomsten genereert.
  • Als je de woning minimaal 3 jaar in bezit hebt gehad hoef je geen vermogenswinstbelasting te betalen bij verkoop.
Voordelen van het kopen via een eigen bedrijf :

  • Je hebt geen toestemming nodig van het Ministerie van justitie.
  • Als je de woning wilt verhuren dan kan dat alleen als je de woning via een eigen bedrijf hebt gekocht
  • Je kunt de woning direct op je naam zetten. Dit is zeker handig voor buitenlanders uit niet-EU landen. Zij moeten anders zeker 6-18 maanden wachten voordat het ministerie van Justitie de aankoop goedkeurt.
  • Als je een nieuwbouw woning koopt van een projectontwikkelaar dan kun je na aankoop 22% BTW terugvorderen

Interessante Engelstalige links :



 


Strand Kroatie
Huizen te koop in Kroatië van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s, appartementen of boederijen op het schiereiland Istrië, aan de centrale Dalmatische kust of in het gebied rond Dubrovnik. 

De nieuwste ANWB-taalgids Kroatisch/Nederlands - Nederlands/Kroatisch is een uitstekende eerste hulp voor de Nederlandse toerist, die tijdens zijn vakantie via de Kroatische taal wil communiceren.

Graphic of old Dubrovnik Elk land heeft zijn do’s and don’ts. Zo ook Kroatië. In deze blogpost vind je een beknopt overzicht van de Kroatische etiquette. Enkele voorbeelden: In sommige huizen in Kroatië moet je je schoenen uitdoen bij binnenkomst. Als de gastheer erop aandringt om je schoenen aan mag houden dan is dat een teken van respect. Begin geen gesprek over de onderwerpen Joegoslavië, Tito en het communisme. Zoek oogcontact met de Kroaten. Dit wordt op prijs gesteld. 
Meer artikelen




Links