WWW voor de woningzoeker in Spanje

Claus van Mierlo - NICLA,  donderdag 15 februari 2018

Restaurant op Mallorca 

Dit blog is speciaal voor de mensen die op zoek zijn naar een Spaanse woning. Zowel huurders als kopers hebben te maken met dezelfde 3-W’s die als een leidraad kunnen helpen bij het vinden van de gewenste woning. Vooral de volgorde is van groot belang voor een geslaagde zoekactie en zoals bij alles geldt ook hier: Ben realistisch en blijf met beide benen op de grond!

Waar

De locatie is het allerbelangrijkste om de zoektocht naar een Spaanse woning mee te beginnen. Bedenk voor uzelf hoe u in Spanje wilt leven en wat voor u belangrijk is; dichter aan zee, meer in het binnenland, nabij alle voorzieningen of juist verder afgelegen in de bergen. Om de juiste locatie te bepalen, kunt u zich via internet al inlezen over de diverse regio’s, maar uiteindelijk is het verstandig om deze plaatsen ook daadwerkelijk te bezoeken. Huur een auto en rijd gewoon eens rond, liefst in verschillende jaargetijden, zodat u een goede indruk krijgt van de omgeving, de voorzieningen en de bezetting.

Een woning kunt u meestal wel aanpassen aan uw persoonlijke woonwensen, maar op de omgeving heeft u zelf weinig invloed. Juist dáárom kan iemand anders niet namens u bepalen of een bepaalde regio wél of niet voor u geschikt is en voldoet aan uw wensen. Dit moet u écht zélf ervaren, waarbij u uiteraard wel gebruik kunt maken van de informatie van anderen die reeds in die regio wonen en u zodoende meer uitleg kunnen geven en u wegwijs kunnen maken.

Wat

Als de locatie bekend is, komt de volgende ‘W’ aan de beurt… Wat voor type woning zoekt u? Hierbij is het heel belangrijk om realistisch te zijn en uw woonwensen af te stemmen op uw budget. Dit geldt zowel voor huur- als koopwoningen, want een villa is nu eenmaal over het algemeen duurder dan een appartement. Kijk dus in eerste instantie naar uw persoonlijke behoefte en koop/huur geen woning voor de familie en vrienden die eventueel een keer op bezoek komen. Kijk hoeveel slaap- en badkamers u werkelijk nodig heeft. Of u een tuin of juist een groot terras wilt en welke prijs u daarvoor wenst te betalen.

Het woningaanbod dat u via de diverse websites en portals kunt terugvinden geeft een goede indruk van de prijzen van de diverse woningtypen in de verschillende regio’s. Dit biedt u dan ook perfecte mogelijkheden om zonder verdere verplichtingen te zoeken, kijken en vergelijken alvorens u daadwerkelijk meer informatie aanvraagt of een afspraak voor bezichtiging maakt. Alles begint met een goede voorbereiding en oriëntatie van de (on)mogelijkheden, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Wanneer

De laatste ‘W’ heeft alles te maken met de tijd die u bereid bent te wachten om de door u gewenste woning te betrekken. Maak voor uzelf een planning wanneer u in Spanje wilt wonen. Denk daarbij aan eventuele verplichtingen als werk, de periode om een financiering te organiseren en natuurlijk de verhuizing zélf.

Als u wilt gaan huren, is het verstandig om juist niet te verhuizen in het hoogseizoen. De meeste verhuurders kunnen hun woning dan namelijk meestal goed verhuren aan vakantiegangers, waardoor de huurprijs over het algemeen hoger wordt. Een hogere huurprijs betekent automatisch ook een hogere borg, dus wellicht is het verstandig om een huurcontract in te laten gaan in het voor- of najaar.

Als u wilt kopen heeft de aanvaardingsdatum natuurlijk geen directe invloed op de koopsom, want die wordt na afloop van de onderhandelingen vastgelegd. Indirect kan een verkoper soms gevoelig zijn voor een snelle oplevering, waardoor de koopsom eventueel iets gunstiger voor u als koper kan uitvallen. Indien u echter voldoende tijd heeft tot aan uw verhuizing naar Spanje, dan komt de mogelijkheid om een nieuwbouw woning aan te kopen of een speciaal voor u ontworpen nieuwe woning te laten bouwen in zicht. Voor nieuwbouw is er natuurlijk meer tijd nodig, maar áls die tijd er is, zou u ervoor kunnen kiezen om ineens alles volgens uw persoonlijke woonwensen te laten ontwerpen.

Leidraad

De zoektocht naar een Spaanse woning is uiteraard geen vast omlijnd proces, maar om het overzicht te bewaren en te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, zou u bovengenoemde methode van de 3-W’s als leidraad kunnen gebruiken. Op deze manier houdt u het overzicht en weet u welke stappen u zou kunnen nemen om gestructureerd en dus tijdsbesparend te werk te gaan.

Ik wens u veel succes tijdens uw zoek- én vind-tocht!

Claus van Mierlo Nicla
NICLA Property Consultancy
Ronda de las Buganvillas 22, 04621 Vera (Almería) – España
Mobiel : (+34) 628 585 538
E.
I.

witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

House in Alicante Wij wonen in Nederland en hebben het plan een appartement in Spanje te kopen. In de plaats Roquetas aan de Costa Almeria. We willen er in de toekomst 6 tot 9 maanden per jaar gaan wonen. Via een email heb ik een bod gedaan op een appartement in Roquetas de Mar. De vraagprijs voor het appartement 195.000 euro. Waarom moeten we eerst een bedrag betalen aan de Spaanse makelaar voordat de verkoper ons bod in overweging neemt? 
More articles