Huis verkopen Spanje : kosten verkoper kunnen oplopen tot 20% van de verkoopprijs

Jos Deuling,  donderdag 16 mei 2013

Muur met 
voegwerk 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 7 artikelen over het verkopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Kosten verkoper

Toen er nog veel vraag was naar woningen in Spanje werd sommige verkoperskosten gewoon betaald door de koper. Een voorbeeld hiervan was de Plus Valia belasting. Nu de Spaanse huizenmarkt een kopersmarkt is geworden is dit niet meer het geval. Je kunt op dit op dit moment dus niet meer bepaalde kosten doorschuiven naar de koper.

Vermogenswinstbelasting

Als je je woning verkoopt met winst dan moet je in Spanje betalen.

Vermogenswinstbelasting .

21% over het deel tussen 0 € en 6.000 €
25% over het deel tussen 6.000 € en 24.000 €
27% over het deel boven 24.000 €

Vermogenswinstbelasting niet-ingezetene.

Een niet-ingezetene betaalt 21% belasting.

Plusvalia belasting

De Plusvalia is een gemeentelijke belasting die wordt berekend op basis van de Valor Catastral (WOZ waarde) van de woning en het aantal jaren dat je de woning in bezit hebt gehad.

Voor aanvullende informatie verwijs ik je graag door naar

Makelaarskosten

De Spaanse vereniging van makelaars geeft als richtlijn een makelaarsprovisie van 3%. In de praktijk lopen de kosten echter uiteen van 3 to 10% van de verkooprijs. Wellicht is de 10% een percentage uit het verleden toen de Spaanse huizenmarkt nog booming business was.

Voor aanvullende informatie over de verkopende makelaar zie

Advocaatkosten

De kosten van een advocaat zijn tussen de 1% en 1.5% van de verkoopprijs. Je kunt ook een vast tarief afspreken met de advocaat. Je moet dan ongeveer 2500 euro betalen.

Voor het opstellen van het verkoopcontract kun je eigenlijk niet zonder advocaat. Zie . In wordt uit de doeken gedaan waarom je in Spanje een eigen advocaat moet inhuren.

Kosten presentatie woning

Het is verstandig om je huis voorafgaand aan de verkoop na te lopen op kleine gebreken. Hang- en sluitwerk bijvoorbeeld, een vergeeld behangetje. Geef de woning een kleine opknapbeurt. Je kunt het net zo duur maken als je wilt. Meer tips vind je hier


Historische architectuur
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

huisspanje_facebook_twitter_google_plus Zie je door de bomen het bos niet meer? Op de speciale HuisSpanje pagina op Facebook en Twitter vind je een wekelijkse selectie van de mooiste koopwoningen in Spanje. Daarnaast ook aandacht voor de sociale geschiedenis van Spanje en trailers van de laatste Spaanse films. 
More articles