Huis verkopen Spanje : problemen met huurders

Jos Deuling,  maandag 13 mei 2013

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 7 artikelen over het verkopen van een woning in . De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Huissleutels pas overhandigen na officiële overdracht

Als de makelaar een koper heeft gevonden voor de woning dan moet je de sleutels pas overhandigen na ondertekening van het definitieve koopcontract (Escritura) en na betaling van de verkoopprijs. Het is heel symphatiek om de kopers al eerder in de woning toe te laten maar je loopt dan wel een aantal risico’s. De ‘kopers’ kunnen ineens allerlei rechten gaan opeisen omdat ze nu in de woning zitten. Ze kunnen de sloten veranderen en zelfs schade aanrichten. Of ze stoppen met betalen en weigeren de woning te verlaten. Het is dan aan jou om ze eruit te krijgen en de schade te repareren.

Woning verhuren met optie tot koop

Nu de Spaanse huizenmarkt is ingestort, is het er niet gemakkelijker op geworden om je woning te verkopen. De makelaar kan een kandidaat-koper vinden die de woning wil huren met een optie tot koop. Op zich is dit aantrekkelijk. Maar je loopt wel het risico dat je te maken krijgt met mensen die het huis helemaal niet willen kopen en na een paar maanden stoppen met het betalen van de huur. Het is lastig om deze mensen weer uit je woning te krijgen want in Spanje kennen ze een strenge huurbescherming. Neem daarom clausules op in het koopcontract om het de zogenaamde 'kopers' zo moeilijk mogelijk te maken.

Je woning verhuren met een optie tot koop is eigenlijk alleen maar veilig als je de contracten laat opstellen door een advocaat. Je moet je juridisch goed indekken tegen oplichters. Laat daarom in het contract een clausule opnemen waarin de huurders toezeggen dat ze de woning zullen verlaten als de koop niet doorgaat. Neem tevens een clausule op waarbij de huurders vooraf een behoorlijk bedrag betalen als aanbetaling op de woning. Besluiten ze de woning toch niet te kopen dan zijn ze het geld kwijt. Maar pas op. Dit soort clausules hoeven niet bindend te zijn voor de rechter.

Bij verhuur met een optie tot koop is je woning een aantal maanden van de markt. Als de huurders de koopoptie niet lichten dan moet je de woning opnieuw te koop aanbieden.

Als je tramelant krijgt met huurders en ze verlaten de woning met een huurachterstand, dan loont het vaak de moeite niet om te gaan procederen om die huur alsnog binnen te krijgen.


Uitzicht op Spaans dorp in de bergen
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

x Als je een huis in het buitenland koopt dan wil je natuurlijk niet zonder de juiste identificatie papieren bij de overdracht van de woning verschijnen. Om de overdracht zonder problemen te laten verlopen moet je weten welke documenten verplicht zijn in het buitenland. Als je al op voorhand weet wat precies nodig is dan zul je met een plezierig gevoel beginnen aan je nieuwe buitenlandse avontuur. 
More articles