Huis verkopen Spanje : praktische tips & tricks

Jos Deuling,  donderdag 16 mei 2013

Detail 
muurpleister beige rood huismuur 
Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 7 artikelen over het verkopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Verminderen kosten vermogenswinstbelasting

In Spanje betaal je een fors bedrag aan . Je mag echter alle kosten die je hebt gemaakt voor onderhoud en renovatie van de woning in mindering brengen op het bedrag waarover de vermogenswinstbelasting wordt berekend. Bewaar daarom alle fakturen van de onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. De makelaars- en advocaatkosten kun je ook aftrekken van de vermogenswinstbelasting.

Terugvorderen te veel betaalde onroerend goed belasting

De onroerend goed belasting betaal je in Spanje een jaar vooruit. Na verkoop van je woning kun je het bedrag aan te veel betaalde belasting terugvorderen van de Spaanse belastingdienst.

Plan de overdracht aan het begin van de week

Als je een hypotheek hebt dan is deze pas afgelost nadat de verkoop officieel is ingescheven in het Registro de la Propiedad, het eigendomsregister. Als je de overdracht aan het eind van de week hebt gepland dan loop je het risico dat de woning pas de week daarop kan worden ingeschreven in het eigendomsregister. Het geld van de koper staat dan gedurende het weekend nog op de rekening van de notaris. Je betaalt in dit weekend nog gewoon hypotheekrente. Dat is zonde. Plan de overdracht van de woning daarom aan het begin van de week.

Onderhoud en renovatie laten uitvoeren door ervaren vaklui

Zorg er ook voor dat je ervaren vaklui inhuurt voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Als je facturen kunt overleggen van bedrijven die een goede naam hebben dan schept dat extra vertrouwen bij de koper.

Gedwongen verkoop

Als je om voor reden dan ook gedwongen bent om de woning op korte termijn te verkopen, dan is het verstandig om behoorlijk onder de marktwaarde te gaan zitten. Hou minimaal de door de makelaar aanbevolen verkooprijs aan. Je mag verwachten dat makelaars de lokale markt kennen en weten wat de actuele marktwaarde is. Ga je boven hun adviesprijs zitten dan maak je weinig kans om de woning te verkopen. Op dit moment ligt de Spaanse huizenmarkt helaas op zijn gat. Het is dus maar de vraag of je de woning kunt verkopen.

Wacht met verkopen op betere tijden

Op dit moment is het lastig om je woning in Spanje te verkopen. Je kunt de woning eventueel ook nog een paar jaar aanhouden en wachten op betere tijden. Veel eigenaren zullen dat waarschijnlijk ook doen op dit moment. Welllicht gedwongen door een dreigende hypotheek restschuld.

Extra verkoopargumenten

Probeer vooraf zoveel mogelijk extra verkoopargumenten te verzamelen. Vertel over de buurt, de evenementen, de omgeving, het winkelaanbod, hoe ver het is naar de luchthaven etc. Als je een bijzondere woning hebt of de woning ligt in een bijzondere omgeving, dan ligt het natuurlijk voor de hand om deze speciale kenmerken ook naar voren te halen.

Presentatie van de woning

De presentatie van je woning is essentieel voor de verkoop. Het is de eerste indruk die telt. Geef de woning een opfrisbeurt, een make-over. Tips voor het pimpen van je woning staan in dit aardige artikel .

Verlagen kosten overdrachtsbelasting

De kopers van de woning betalen 7% overdrachtsbelasting over de verkoopprijs. Als je de roerende goederen apart verkoopt, dan hoeven zij minder overdrachtsbelasting te betalen. Maak het de kopers zo gemakkelijk mogelijk. Dit soort kleine dingen kunnen net het zetje geven voor de verkoop van je woning.


Saterkop op muur in Kroatie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Shopping in Spain Overzicht met links naar artikelen over etiquette & gebruiken in Spanje. De links zijn gegroepeerd per onderwerp: Algemeen, Boeken, Bureaucratie, Eten, Familie, Flirten, Integreren, Kleding, Omgangsvormen, Opvoeden, Stereotypen, Werken en Zakendoen. 
More articles