Huisafval en grof vuil in Frankrijk

James Mansfield,  zaterdag 14 december 2019

Poubelles jaunes
 

In de meeste dorpen op het Franse platteland wordt het vuinis een keer per week opgehaald. Je kunt de vuilnis aan de weg zetten, bijvoorbeeld aan de oprijlaan van je woning of aan het begin van de weg naar je woning. Het kan ook zijn dat je de vuilnis naar een verzamelpunt moet brengen, de zogenaam poubelles. De poubelles staan op strategische plekken rondom het dorp. Je moet het vuilnis natuurlijk niet te vroeg bij de weg zetten omdat het anders ongedierte aantrekt. Het ophalen van de vuilnis wordt gewoonlijk via een gemeentelijke belasting in rekening gebracht.

In Franse dorpen staan ook vaak recycling bakken, bijvoorbeeld voor glas en plastic. Je vindt ze ook wel bij supermarkten. Op de parkeerplaats van een Franse supermarkt vind je daarnaast ook vaak een afvalscheidingsbak voor oud papier en gebruikte kleding.

Tuinafval kun je meestal zelf verbranden, als je tenminste geen overlast veroorzaakt. Als de buren dichtbij wonen is het handig om eerst even toestemming te vragen. Vraag je geen toestemming van de buren dan riskeer je een onmiddelijke boete (zelfs tot 300 €). Op het platteland mag je in de zomer vaak geen vuurtje stoken. In verband met de droogte is het te gevaarlijk. Er kunnen maar zo een paar vonken overslaan en voordat je het weet heb je een grote brand. Ga naar het gemeentehuis voor de lokale regelgeving.

Grofvuil kan worden afgegeven bij de lokale afvalinzameling (déchetterie). Deze is meestal een paar ochtenden per week open. Bij de ingang van een déchetterie hangt meestal een lijst moet toegestane voorwerpen. Je komt bij een déchetterie ook wel handelaren tegen die geinteresseerd zijn in grofvuil. Gevaarlijk afval kun je hier niet kwijt. Vraag op het gemeentehuis wat je moet doen met chemisch afval als printerpatronen of chemicaliën. Medicijnen die je niet meer gebruikt, of die over de geldigheidsdatum zijn, kun je inleveren bij de lokale apotheek

Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Etende mensen Als u van eten houdt, dan is de Franse keuken iets wat u niet mag missen. Ontdek onze tips en recepten voor heerlijke Franse kaas, desserts en dranken. Lees nu verder en ontdek de smaken van Frankrijk. 
More articles