Huisafval en grof vuil in Frankrijk

James Mansfield,  zaterdag 14 december 2019

Poubelles jaunes
 

In de meeste dorpen op het Franse platteland wordt het vuinis een keer per week opgehaald. Je kunt de vuilnis aan de weg zetten, bijvoorbeeld aan de oprijlaan van je woning of aan het begin van de weg naar je woning. Het kan ook zijn dat je de vuilnis naar een verzamelpunt moet brengen, de zogenaam poubelles. De poubelles staan op strategische plekken rondom het dorp. Je moet het vuilnis natuurlijk niet te vroeg bij de weg zetten omdat het anders ongedierte aantrekt. Het ophalen van de vuilnis wordt gewoonlijk via een gemeentelijke belasting in rekening gebracht.

In Franse dorpen staan ook vaak recycling bakken, bijvoorbeeld voor glas en plastic. Je vindt ze ook wel bij supermarkten. Op de parkeerplaats van een Franse supermarkt vind je daarnaast ook vaak een afvalscheidingsbak voor oud papier en gebruikte kleding.

Tuinafval kun je meestal zelf verbranden, als je tenminste geen overlast veroorzaakt. Als de buren dichtbij wonen is het handig om eerst even toestemming te vragen. Vraag je geen toestemming van de buren dan riskeer je een onmiddelijke boete (zelfs tot 300 €). Op het platteland mag je in de zomer vaak geen vuurtje stoken. In verband met de droogte is het te gevaarlijk. Er kunnen maar zo een paar vonken overslaan en voordat je het weet heb je een grote brand. Ga naar het gemeentehuis voor de lokale regelgeving.

Grofvuil kan worden afgegeven bij de lokale afvalinzameling (déchetterie). Deze is meestal een paar ochtenden per week open. Bij de ingang van een déchetterie hangt meestal een lijst moet toegestane voorwerpen. Je komt bij een déchetterie ook wel handelaren tegen die geinteresseerd zijn in grofvuil. Gevaarlijk afval kun je hier niet kwijt. Vraag op het gemeentehuis wat je moet doen met chemisch afval als printerpatronen of chemicaliën. Medicijnen die je niet meer gebruikt, of die over de geldigheidsdatum zijn, kun je inleveren bij de lokale apotheek  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Rode auto op het Franse platteland Een auto meeverhuizen naar Frankrijk kost tijd én geld. In dit artikel vind je een overzicht van de procedure inclusief bijbehorende kosten. Ik geef ook een paar tips om teveel betaald belasting terug te vorderen. Daar waar nodig zijn links opgenomen naar relevante websites. 
More articles