Instorten huizenmarkt Spanje werpt schaduw over zonnige Costa's

Jos Deuling,  woensdag 27 april 2011


Volgens Spaanse makelaars zijn de huizenprijzen in Spanje tussen de 20% en 50% gedaald. Daarnaast is een enorm overschot aan onverkochte nieuwbouwwoningen. Een deel van die nieuwbouw is illegaal gebouwd. De crisis op de huizenmarkt treft vooral de Spanjaarden zelf maar ook buitenlandse huiseigenaren.

Men schat dat er op dit moment in heel Spanje zo rond de 600.000 nieuwe huizen te koop staan. En er zijn nog 200.000 in aanbouw. Volgens de bank van Spanje zijn de huizenprijzen sinds 2007 met 17% gedaald. Insiders weten wel beter. De bank van Spanje gaat uit van het bedrag waarvoor het onroerend goed op de balans staat en niet van de werkelijk verkoopprijzen. Een projectontwikkelaar heeft een woning bijvoorbeeld in de boeken staan voor 2 ton terwijl de actuele verkoopwaarde maar 100.000 euro is. De huizenmarkt in Spanje lijkt op een zeepbel.

Huizenmarkt Spanje : Steegje met huizen in pastelkleuren in een dorp in de regio Cuenca, Castilië-La Mancha, Spanje Kleurrijke facades in oud Spaans dorp in de gemeente in de regio  

Ook de huizenmarkt voor vakantiehuizen is zorgwekkend. Er zijn genoeg voorbeelden. Een 3 slaapkamer bungalow in de buurt van die door de buitenlandse eigenaar eerst te koop werd aangeboden voor 120.000 euro, vervolgens voor 85.000 euro en nu voor 70.000 euro te koop staat. En er is nog steeds geen koper. Of een nieuwbouwvilla aan de die gezakt is van 235.000 euro naar 140.000 euro. De projectontwikkelaar raakt de woning aan de straatstenen niet kwijt. De leken immuun voor de crisis maar nu zijn zelfs op Mallorca en Ibiza de prijzen met wel 40% gezakt. Vooral in het hogere segment zijn hier nu koopjes te halen. Makelaars verwachten dat de prijzen in 2011 nog verder zullen dalen.

De crisis op de Spaanse woningmarkt maakt het voor buitenlanders interessant om een goedkope vakantievilla of appartement te kopen aan één van de Costas. Je moet dan wel zelf geld meenemen want het is op dit moment niet gemakkelijk om in Spanje een hypotheek af te sluiten. Toen alles nog booming business was, hebben de Spaanse banken veel tophypotheken verstrekt. Maar nu de huizenprijzen sterk gedaald zijn, is het maar de vraag of ze dat geld weer terugkrijgen. Banken zijn nu erg terughoudend in het verstrekken van een hypotheek. Als je als buitenlander wil profiteren van de crisis kun je beter een (tweede) hypotheek in eigen land afsluiten.

Er is de laatste jaren in Spanje veel te veel gebouwd. Zelfs in 2010 zijn er 260.000 nieuwbouwwoningen bijgekomen. Door de crisis is het aantal nieuwbouwprojecten echter fors gedaald. Maar het woningaanbod zal de komende jaren weer fors toenemen. De economische crisis laat veel Spanjaarden niet onberoerd. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot 20% van de beroepsbevolking. Je ziet momenteel dan ook dat er veel huizen worden aangeboden uit een zogenaamd bankbeslag. De eigenaren kunnen hun hypotheek niet meer betalen en worden door de banken gedwongen hun huis te verkopen. Dit soort huizen worden via een veiling verkocht of rechtsstreeks van de bank. Het zijn overigens niet alleen Spanjaarden die het moeilijk hebben. Er komen ook veel huizen op de markt van Engelsen die op het hoogtepunt van de markt hun vakantiewoning hebben gefinancierd met de overwaarde van hun woning in de UK.

Als je de afgelopen jaren als buitenlander een vakantiewoning hebt gekocht zit je niet alleen met een enorme waardevermindering. Door het enorme aanbod aan nieuwbouwoningen kun je je woning ook niet meer gemakkelijk doorverkopen. Een aantal buitenlanders zit ook nog met een ander probleem. Ze hebben nietsvermoedend een 'illegaal gebouwde' woning gekocht. Lokale overheden wilden profiteren van de 'huizenboom' en hebben lukraak projectaanvragen goedgekeurd. Vaak in strijd met het bestemmingsplan. Ook zijn er steekpenningen betaald aan ambtenaren. Een aantal gemeentebesturen heeft nu met terugwerkende kracht deze aanvragen afgekeurd.

Zo zijn vorige maand in Zuid-Oost Spanje bijna 13.000 nieuwe woningen illegaal verklaard. In een regio die heel populair is bij buitenlandse huizenkopers. Zo'n 900 woningen moeten nu gesloopt worden. De overige 12.000 worden alsnog gelegaliseerd. De eigenaren van de woningen die gesloopt worden zijn hun geld kwijt en zijn inmiddels een actiegroep gestart. Ze willen gecompenseerd worden. Dergelijke actiegroepen zijn er inmiddels ook in vele andere toeristische streken.

Zie voor een uitgebreide analyse van de Spaanse vastgoedcrisis het essay


Close up van een oude groene deur in Catalonie
Meer dan 2400 huizen te koop in Spanje. Aangeboden door makelaars en particulieren. Vakantiehuizen en villa's in Zuid Spanje, appartementen aan de Costa Blanca, droomhuizen aan de Costa Brava 

Huis van papiergeld Als u van plan bent om een Spaanse woning te kopen, zult u zich moeten verdiepen in uw financiële mogelijkheden. Ook dat hoort bij de voorbereiding en kan grote teleurstellingen of zelfs financiële problemen voorkomen. Kunt u een Spaanse woning kopen?! 
More articles


Links