Huurkoop of Huren met koopoptie in Spanje

Claus van Mierlo - NICLA,  woensdag 13 juli 2016

Gezicht op 
Spaans dorp Casares 

Als een verkoper zijn/haar woning te koop aanbiedt, dan heeft dat een bepaalde reden. De één wil terug verhuizen naar het vaderland, terwijl een ander groter of juist kleiner wil wonen. Wat de reden ook is en wat men ook voor plannen heeft, er is altijd geld voor nodig. Het meeste kapitaal van een huizenbezitter zit vaak in de stenen en om de gewenste plannen uit te kunnen voeren, is de opbrengst uit de verkoop dus noodzakelijk. Zodoende is het gewoonweg meestal onmogelijk dat een eigenaar zijn/haar woning verhuurt in plaats van verkoopt. De huuropbrengst brengt te weinig geld in het laadje om de volgende stap(pen) te kunnen realiseren.

Huurkoop

In deze tijd van sociale media krijgen potentiële huurders van zowel bekenden als onbekenden gewenste of ongewenste, maar in elk geval goed bedoelde adviezen hoe men de gewenste huurwoning in Spanje kan vinden. Allerlei termen komen voorbij, maar meestal zijn het de bekende gevallen van ‘de klok en de klepel’. Niet zelden zie ik reacties als “…je kunt altijd om huurkoop vragen…” of “…met een koopoptie heb je in elk geval een woning”. Het vreemdste advies dat ik laatst las was: “…je kunt bij de verkoper de verhuur afdwingen…”

Indien u een huurwoning zoekt om te ervaren hoe het is om in een bepaald gebied te wonen en vervolgens verder te kijken, dan moet u zeker geen overeenkomst voor huurkoop afsluiten! Als u in geval van huurkoop na een bepaalde periode wenst te verhuizen, zult u eerst uw woning moeten verkopen danwel het verlies van de aanbetaling en de maandelijkse vergoeding, die hoger is dan een normale huursom, op de koop toenemen. Bij huurkoop wordt er namelijk een koopovereenkomst aangegaan…

Huren met koopoptie

Ook het huren met een koopoptie is niet geheel vrijblijvend. Ja, u kunt wonen in de door u gewenste huurwoning, maar als er een gegadigde komt, die de desbetreffende woning wil kopen, zult u moeten beslissen of u tot koop overgaat danwel de woning verlaat. De koopoptie geeft u namelijk het eerste recht om de woning te kopen. Indien u daar geen gebruik van maakt, kan de woning gewoon aan een derde verkocht worden en dient u de woning op redelijke termijn te verlaten.

Video

Het is dus niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt. In onderstaande video krijgt u een uitgebreidere uitleg, zodat het u zeker duidelijker wordt. In elk geval raad ik u ook hierbij aan om een professional in te schakelen, zodat de voorwaarden bij huurkoop of een koopoptie op de juiste manier en waterdicht worden opgenomen in de overeenkomst.Huren of Kopen

In een , heb ik u al eens voorgerekend dat het ‘onder-de-streep’ voordeliger is om te kopen dan om te huren. Hoewel de huizenprijzen aan het stijgen zijn, is het nu nog steeds aantrekkelijk om te kopen. Indien u eerst wilt huren om vervolgens de juiste koopbeslissing te kunnen nemen, raad ik u aan om voor uzelf een termijn te stellen. Het ‘gevaar’ is namelijk dat u te lang blijft huren en zodoende inboet op uw kapitaal. Dus: indien de mogelijkheid er is…kopen!

Claus van Mierlo Nicla
NICLA Property Consultancy
Ronda de las Buganvillas 22, 04621 Vera (Almería) – España
Mobiel : (+34) 628 585 538
E.
I.witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Fotocollage andalusia Zoals in een eerder (video)blog al aangegeven; zijn alle makelaars bemiddelaars in onroerend goed, maar elke bemiddelaar in onroerend goed is nog geen makelaar. Nu zullen er wel weer veel mensen op hun achterste benen gaan staan met argumenten als dat het beroep ‘makelaar’ in Spanje een vrij beroep is en dat ervaring ook belangrijk is. Beide kan ik niet ontkennen en tóch koopt u als woonconsument veiliger bij een gecertificeerde makelaar dan bij een willekeurige aanbieder van Spaanse woni 
More articles