Hypotheek aanvragen in Frankrijk: een langdurig traject?

Ronald Claes,  donderdag 1 november 2012

Het Franse 
platteland 

Ik ben een groot golfliefhebber. Tijdens een rondje golf praat je met je 'flight'-genoten over van alles en nog wat en natuurlijk wat je doet buiten de golfbaan. Blijkbaar heb ik een interessant vak, want als ik vertel dat ik me bezighoud met woningen in Frankrijk en in het bijzonder de financiering daarvan, komen snel veel vragen los. Niet zolang geleden liep ik samen met een ondernemer op een heerlijke najaarsdag die mij met enige verbazing en ongeloof de volgende vraag stelde. Kun je in Spanje een hypotheek krijgen alleen op basis van je laatste salarisstrook?

Nu ben ik geen Spanje hypotheekspecialist en ken ik de actuele situatie niet. Wel weet ik dat een aantal jaar geleden de Spaanse banken wel erg makkelijk waren met het verstrekken van een hypotheek aan buitenlandse klanten. Een salarisstrook en taxatierapport (waarin de taxatiewaarde altijd hoger was dan de aankoopwaarde!?) waren in die tijd voldoende om het vertrouwen van de banken te krijgen. Dit is ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen van de woningmarktcrisis in dit land. Met het enorme aanbod en de leegstand zal deze slechte situatie niet snel veranderen.

Men moet zich niet laten verleiden door de 'koopjes'. Service kosten en onderhoud van faciliteiten zoals bijvoorbeeld een golfbaan moeten over steeds minder eigenaren worden verdeeld. De kosten zouden omhoog kunnen gaan of de faciliteiten kunnen verpauperen. Een goedkope aanschaf kan uiteindelijk duur uitpakken.

Hoe is het dan in Frankrijk? Vroeg hij al snel. De , net zoals in de meeste europese landen. Er zijn ook grote regionale verschillen. Echter de markt is stabieler en de vooruitzichten zijn goed. Frankrijk is een zeer aantrekkelijk land en heeft alles te bieden wat een mens zou kunnen wensen. Zowel om te wonen als voor vakanties. Je moet niet verwachten dat de prijzen binnen nu en een paar jaar enorm zullen stijgen maar de verwachtingen voor de langere termijn zijn zondermeer goed. Naar mijn mening zelfs beter dan voor de . Ook zijn de verhuurmogelijkheden uitstekend. er gaan tenslotte niet voor niets meer dan 70 miljoen mensen op vakantie naar Frankrijk. Frankrijk is daarmee het land met de meeste toeristen ter wereld.

En wat de hypotheken betreft? De banken vragen veel informatie en trajecten zijn lang. Als adviseur heb ik dagelijks met de banken te maken en een hypotheekaanvraag kost tegenwoordig veel meer tijd dan een aantal jaar geleden. Creativiteit, overredingskracht en de goede relatie met de banken hebben vaak het verschil gemaakt en geleid tot een akkoord in plaats van een afwijzing. Snel een hypotheek 'regelen' in Frankrijk is er niet bij. Zeker niet alleen op basis van een salarisstrook. Je moet weten wat de banken vragen en waarom. Je moet het in één keer goed doen. Een hypotheekaanvraag waar de bank constant nieuwe gegevens moet vragen en elk antwoord nieuwe vragen oproept doet het uiteindelijke resultaat geen goed.

Met de huidige lage rente en gunstige prijzen is het 'hét' moment om toe te slaan. Het kost misschien alleen wat meer moeite. Het is zoals met golfen. Het kost wat moeite en soms frustratie. Maar het eindresultaat geeft dan des te meer voldoening. Op hole 19 hebben we het gesprek over het hebben van een huis in Frankrijk voortgezet onder het genot van een heerlijke rosé uit de Provence.

Ronald 
Claes
Ronald Claes is financieel adviseur en eigenaar van Claes Finance – Frankrijk hypotheken

 


Dorpsstraat Frankrijk
Zoek naar huizen te koop in Frankrijk. Dorpshuizen, boerderijtjes, fermettes en gites te koop van particulier en makelaar. Aanbod in alle Franse regio’s. 

Mediterrane lunch De Franse keuken is wereldberoemd, maar uit eten gaan in Frankrijk kan soms overweldigend zijn. Ontdek onze tips en advies voor het vinden van de beste restaurants en het genieten van het heerlijke eten. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles
Links