De Wegwijzer voor Nederlanders: Een Hypotheek Afsluiten in Spanje

Elise Beekman,  dinsdag 26 december 2023

Menorca strand Turqueta

Stel je voor: je hebt je droomhuis gevonden in het zonnige Spanje, een charmante villa met uitzicht op de Middellandse Zee. Maar dan sta je voor de uitdaging: hoe financier je dit paradijs? Het afsluiten van een hypotheek in Spanje als Nederlander is een uniek avontuur, met zijn eigen regels en verrassingen. Laten we samen door dit proces navigeren.

1. Hoeveel kun je lenen?

In tegenstelling tot Nederland, waar je soms de volledige koopsom kunt lenen, is dit in Spanje anders. Voor niet-residenten betekent dit meestal maximaal 70% van de aankoopprijs. Dus, als je droomhuis €300.000 kost, kan je maximaal €210.000 lenen. Woon je al in Spanje? Dan kan dit oplopen tot 80%.

2. Welke documenten heb je nodig?

Denk aan een papieren speurtocht. Je hebt diverse documenten nodig, zoals een paspoort, recente loonstroken, en een bewijs van je huidige adres. Het is alsof je een dossier over jezelf samenstelt om te bewijzen dat je een betrouwbare lener bent.

3. Hoe beoordelen banken je inkomen?

Spaanse banken willen zeker weten dat je kunt betalen. Ze kijken naar je inkomsten, of je nu een vaste baan hebt of een eigen onderneming runt. Het is als een financiële gezondheidscheck.

4. Hoeveel eigen geld moet je inbrengen?

Hier komt de spaarrekening om de hoek kijken. Je moet tussen de 30% en 40% van de aankoopprijs zelf financieren. Bij een huis van €300.000 betekent dit dat je minstens €90.000 eigen geld moet inbrengen.

5. Wat zijn de bijkomende kosten?

De aankoop van een huis in Spanje brengt extra kosten met zich mee, zoals belastingen en notariskosten, die kunnen oplopen tot 10-12% van de koopsom. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.

6. Welke hypotheek past bij jou?

De meeste Spanjaarden kiezen voor een annuïteitenhypotheek, waarbij de rente vaak is gebaseerd op de Euribor, een Europese rentevoet. Dit bepaalt hoeveel rente je betaalt over je lening. 7. Hoe lang kun je lenen?

De leeftijd speelt een rol. In Spanje financieren banken tot je 75ste. Dus als je 50 bent, kun je maximaal een 25-jarige hypotheek krijgen. Het is een race tegen de klok.

8. Zoek professioneel advies

Een hypotheekspecialist of Spaanse advocaat kan goud waard zijn. Zij kunnen je door het doolhof van regels en voorwaarden leiden.

Dus, terwijl je je voorbereidt op dit financiële avontuur in Spanje, onthoud dat kennis macht is. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en professioneel advies zoekt. Zo wordt jouw Spaanse droomhuis werkelijkheid, zonder onverwachte financiële verrassingen.Ontdek tips voor het vinden van uw droomhuis, navigeer door de wereld van Spaanse makelaars en verwerf inzicht in juridische zaken en vereiste documenten. Wij bieden ook advies over renovatie, aardbevingsbestendige huizen en de ins en outs van het leven in Spanje.

 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spaans strand met ligstoelen Hoewel er, zowel door collega’s als door mij, steeds weer op gehamerd wordt, dat u met een goede voorbereiding heel veel problemen kunt voorkomen, zijn er helaas nog steeds mensen die dit advies aan hun laars lappen. We zeggen het echter niet voor niets. 
More articles