Wat is de hypotheekrente in Spanje ?

Jos Deuling,  vrijdag 17 november 2017

Rentetarieven Spanje

De rentetarieven van de meeste Spaanse hypotheken zijn gebaseerd op de . Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het is het rentetarief dat de Europese banken gebruiken om elkaar geld te lenen.

De hypotheekrente in Spanje is opgebouwd uit het Euribor rentetarief plus een opslag percentage van X%, waarbij X varieert tussen de 0.75% en 2%. Euribor + 1% kom je vaak tegen.

De looptijd van de Euribor variëert van 1 week tot 12 maanden. Bij de maandelijkse Euribor betaal je een lagere basisrente maar loop je wel meer risico dan bij de jaarlijkse Euribor.

Hieronder 2 grafieken met de ontwikkeling van de Euribor rente in de afgelopen jaren.Opslagpercentage en extra kosten

Zoals je ziet is de Euribor rente op dit moment bijzonder laag. Veel Spaanse banken houden er al rekening mee dat de rente de komende jaren weer gaat stijgen. Zij bieden op dit moment hypotheken aan met 2% of 2.5% hypotheekrente. Het verschil met de Euribor rente van rond de 1% steken ze in eigen zak. Je moet ook oppassen met banken die wel een lage hypotheekrente aanbieden, maar die vervolgens hoge kosten in rekening brengen. Verder schijnt het zo te zijn dat Spaanse spaarbanken een hogere rente rekenen dan Spaanse handelsbanken.

Als je gaat shoppen op de Spaanse hypotheekmarkt, let dan goed op het opslagpercentage. Die ligt gewoonlijk tussen de 0.75% en 2%. Uitschieters naar 3 en 4% komen ook voor. Let ook op de extra kosten die de bank in rekening brengt. De goedkoopste hypotheek in Spanje is namelijk niet altijd de hypotheek met het laagste rentepercentage.

Hypotheekofferte

Vraag altijd meerdere offertes aan en neem voldoende bedenktijd om de offerte te beoordelen. Spaanse banken zijn verplicht om een overzicht met rentetarieven te publiceren. Deze rentetarieven zijn 14 dagen geldig. Je hoeft dus niet direct ja te zeggen tegen een hypotheekofferte. Als je meerdere offertes hebt, kun je de banken ook tegen elkaar uitspelen.
Uitzicht op het witte stadje Colmenar in de Spaanse provincie Málaga in de regio Andalusië
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Mediterraans raam van een woning op het eiland Mallorca Voor een renovatieproject in Spanje heb je tijd, geduld en vooral geld nodig. In dit artikel geef ik aantal renovatie tips. Een gemotiveerde makelaar is belangrijk, een begroting die rekening houdt met tegenvallers en een goede advokaat. 
More articles