Hypotheken in Frankrijk, waar staan we nu?

Ronald Claes,  dinsdag 1 december 2015

Mooi dorp in de Auvergne 

We hebben roerige jaren achter de rug met de economische crisis. Als we de economen en politici mogen geloven hebben we het ergste achter de rug, maar is het herstel broos. Wat betekent dit voor u als u (weer) denkt aan het kopen van een huis in Frankrijk?

We kunnen gelukkig zeggen dat de meeste banken hun zaken weer op orde hebben. Het overgrote deel van de Europese banken is geslaagd voor de stresstest en de financiële buffers voldoen aan de nieuwe, scherpere eisen. De staatssteun die men ontvangen heeft, is geheel of grotendeels terugbetaald (met rente). Dit betekent echter nog niet dat de banken gemakkelijker kredieten verstrekken. Men houdt de hand nog angstvallig op de knip. Wel zien we een paar buitenlandse partijen op de Nederlandse markt komen. Een grotere concurrentie zal kopers helpen om eenvoudiger een hypotheek te kunnen krijgen. Dat is goed nieuws, zeker als u eerst uw huis in Nederland moet verkopen voordat u een huis in Frankrijk kunt gaan kopen.

Hypotheekaanvraag in Frankrijk
Krijg je nog een hypotheek bij de Franse banken als buitenlander? Het antwoord is volmondig JA. Wel is het aantal banken dat buitenlanders – of beter gezegd mensen die niet hun inkomen in Frankrijk hebben – een hypotheek willen verstrekken drastisch minder geworden. Buitenlandse banken hebben hun vestigingen in Frankrijk gesloten en sommige Franse banken zijn zelfs volledig gestopt om hypotheken aan buitenlanders te verstrekken. Gelukkig zijn er nog banken waar u wel een hypotheek kunt krijgen voor de aankoop van uw (tweede) woning in Frankrijk. De eisen zijn echter streng en men is kritisch. Belangrijk is dat een hypotheekaanvraag volledig en duidelijk is. U krijgt geen tweede kans.

De rente in de komende jaren
De rente staat historisch laag. Er is geen beter moment om een hypotheek af te sluiten. De verwachting is dat de rente nog een jaar op dit niveau zal blijven maar dan toch licht zal gaan stijgen. Om te kunnen profiteren van deze uitzonderlijk lage rente hoeft u zich dus niet te gaan haasten. Daarentegen zal deze situatie niet blijven voortduren, dus als u een woning heeft gevonden is de huidige lage rente een reden te meer om nu toe te slaan.

Kopen of nog even wachten?
De gemiddelde prijs is afgelopen jaren gedaald. Hoe groot deze daling is geweest hangt sterk af van de regio, de exacte ligging van het huis en van de woning zelf. In en rondom de grote steden is de prijsdaling gering of zelfs nihil. In de rustigere, vaak toeristische regio’s is de prijsdaling drastischer. Deze huizen zijn vaak tweede woningen en er is veelal geen werk in de directe omgeving. Door de crisis en de terughoudendheid van de banken is het aantal kopers, in het bijzonder met een ruim budget, enorm afgenomen en zie je juist hier grote prijsdalingen. Dit biedt mogelijkheden voor u. Naar mijn mening zullen de prijzen niet verder dalen en ook niet snel stijgen. Het is dus een goed moment om, als u uw droomhuis gevonden heeft, deze ook te kopen. Koop uiteraard nooit in een opwelling! Het is tenslotte geen broodje van de bakker en de verwachting is ook niet dat u de woning binnen enkele jaren weer snel met winst kunt verkopen. 2015 kan dus voor u het jaar worden waarin u de stap zet naar een (tweede) huis in Frankrijk. U wordt hierbij geholpen door goede woningprijzen en een zeer lage rente. Aan u het laatste woord ...

Ronald 
Claes
Ronald Claes is financieel adviseur en eigenaar van Claes Finance – Frankrijk hypotheken
Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Brood, wijn en kaas Behoorlijk veel Nederlanders zijn eigenaar van een “maison secondaire” in Frankrijk. Veel mensen staan echter niet stil bij de gevolgen van een huis in Frankrijk voor de afwikkeling van hun erfenis. Er bestaan namelijk redelijk wat verschillen op het gebied van het erfrecht. Vragen die spelen zijn bijvoorbeeld: Is het in Nederland gemaakte testament wel geldig in Frankrijk? Welk erfrecht is van toepassing op uw huis in Frankrijk? 
More articles