Investeren in onroerend goed in het buitenland

Lars de Jong,  dinsdag 3 oktober 2023

investeren buitenland klok 

Investeren in een woning in een ander land zodat je hier ook je eigen plekje hebt of wil je een woning die je kan verhuren? Wees dan bewust wat er allemaal bij komt kijken wanneer je deze keuze maakt. Bij het investeren in onroerend goed in het buitenland moet je ook een aantal zaken duidelijk krijgen zoals de inzicht in het onderhoud, de huurmarkt wanneer je de woning wil verhuren en de regels van het land waar je het onroerend goed wil kopen.

Onderhoud van de woning
Wanneer je besluit om onroerend goed te kopen in het buitenland, als het binnen of er buiten is, is het belangrijk om een goed inzicht te krijgen in het onderhoud. Heb je een woning die is opgeleverd of heb je een woning waar je de wanden nog moet laten door een ? Bij het onderhoud moet je rekening houden met de klimaat van het land. Heb je bijvoorbeeld een vochtig klimaat dan moet je rekening houden met een grote kans op schimmel en ook moet er gedacht worden aan ongedierte in dat klimaat. Naast het klimaat zit je ook met de normen van het land met gebruik van materialen en manier van bouwen. Hierbij is het belangrijk om de lokale technieken en methodes toe te passen om zo de levensduur van je woning te vergroten. En natuurlijk niet te vergeten de afstand die ervoor zorgt dat je niet zomaar op bestemming bent waardoor regelmatige controles belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat het onderhoud up to date is. Vooral wanneer je zelf niet constant een oogje in het zeil kan houden.

De huurmarkt in het buitenland
Wanneer je besluit onroerend goed te kopen in het buitenland en je witl het verhuren als je er niet bent, dan is het belangrijk dat je voor het kopen een goed inzicht hebt in de huurmarkt van het land. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het verhuurproces, zoals de seizoenen. Wanneer het in de zomer heel druk kan zijn in het land en je woning gemakkelijk verhuurd kan worden, kan het in de wintermaanden soms erg tegenvallen. Daarom is het erg belangrijk om van tevoren onderzoek te doen naar de bezoekers die het hele jaar naar de landen toe gaan en een woning willen huren. Naast de seizoenen zit je ook met de lokale wet en regelgeving want in sommige landen zit je met beperkingen en belasting wanneer je het gaat verhuren aan toeristen. Wanneer je het verhuren van je woning wil optimaliseren dan is het belangrijk om veel aandacht te geven aan de marketing die je inzet, waarbij het gebruik van sites zoals airbnb of lokale websites ervoor kunnen zorgen dat de woning gemakkelijker verhuurd wordt.

De invloed van valuta in een in ander land
In Europa zit je met dezelfde valuta, maar wat voor invloed heeft het als je buiten Europa moet werken met andere valuta? De valuta waarde verandert elke dag door, de ene keer is je geld meer waard dan de andere keer. Dus wanneer je gaat investeren in onroerend goed in het buitenland dan is timing heel belangrijk, om zo te zorgen dat de kosten lager voor je zullen worden. Wanneer je dus ook een hypotheek neemt in andere valuta moet je ook rekening houden met de valutaschommeling die ervoor kan zorgen dat de hypotheeklasten kunnen verschillen. Ook met het verhuren van je woning kan de wisseling van de koers veranderen als je het verhuurt in lokale valuta. Wanneer je verhuurt in lokale valuta moet je rekening houden met de vaste lasten in je thuis valuta omdat de kosten en de inkomsten van de verhuur soms niet voldoende zijn.