De Italiaanse makelaardij

Ronald de Rooy,  vrijdag 12 oktober 2018

Venetiaanse kanalen 

Op het moment dat u in Italië huizen gaat bezichtigen komt u doorgaans ook in aanraking met de Italiaanse makelaardij. Het is belangrijk om u bewust te zijn van de verschillen die bestaan tussen de makelaardij in Italië en in Nederland en België.

Beschermd beroep

In Nederland is makelaardij een vrij beroep: iedereen mag zich makelaar noemen en bemiddelen bij aan- en verkoop. In Italië is het een beschermd beroep, bij de wet geregeld in een aparte makelaarswet. Alleen een erkend makelaar mag bemiddelen bij aan- en verkoop van onroerend goed. Een bevoegd makelaar heeft niet alleen de beroepsopleiding bij de kamer van koophandel met succes afgerond, maar heeft ook een licentie die verkregen is door het afleggen van een examen. Daarnaast is hij verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en zich in te schrijven in het makelaarsregister van de lokale Kamer van Koophandel.

Geen aankoop- of verkoopmakelaar

Daarnaast mag de Italiaanse makelaar de belangen behartigen van beide partijen, koper en verkoper. Hij heeft de rol van deskundige bemiddelaar: hij brengt beide partijen bij elkaar met als doel het bereiken van een akkoord. De Italiaanse makelaarswet geeft de makelaar ook het recht om zowel aan de koper als de verkoper een vergoeding te berekenen. Het systeem met een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar komt echter in de praktijk wel regelmatig voor, twee makelaars werken dan samen en verdienen ieder hun deel, maar is echter niet bij wet verplicht. Courtage is overigens alleen verschuldigd aan een bevoegde makelaar. Er zit helaas veel kaf onder het koren: tal van met name buitenlandse partijen zijn niet bevoegd. Het is daarom verstandig om te controleren of een makelaar ook werkelijk is wat hij zegt te zijn en bevoegd is om aan u een Italiaanse woning te verkopen. Het is voor de Italiaanse wet strafbaar als iemand die geen makelaarslicentie heeft, bemiddelt bij de aan- en verkoop van onroerend goed.

Makelaarsexclusiviteit

Een ander belangrijk verschil is het ontbreken van makelaarsexclusiviteit: Italiaanse verkopers bieden hun huis zelden bij één makelaar te koop aan. Het verwarrende gevolg hiervan is dat huizenzoekers vaak hetzelfde huis tegenkomen bij verschillende makelaars, regelmatig ook tegen verschillende prijzen. De oorzaak hiervan is meestal toe te rekenen aan verkopers die bij prijswijzigingen nalaten alle door hen ingeschakelde makelaars hierover te informeren. De meeste makelaars werken daarnaast zeer lokaal en hebben alleen woningen uit de eigen gemeente of omringende gemeenten in hun portfolio. Het is gebruikelijk dat een erkend makelaar zich aansluit bij een officiële beroepsorganisatie, te vergelijken met de NVM in Nederland. Italië kent een aantal van deze organisaties. De bekendste is de FIAIP, Federazione Italiana Agenti Immobiliari Professionali (Italiaanse federatie van professionele makelaars) waar ook ItaliaCasa Srls. lid van is.

Ronald de Rooy Italiacasa
Ronald de Rooy - ItaliaCasa

Beste bezoeker,

Allereerst hartelijk dank voor het gebruikmaken van onze website om huizen te bekijken en aan te bieden. Zoals u misschien weet, is onze dienst al meer dan 20 jaar geheel gratis voor zowel particulieren als makelaars. Om deze service te kunnen blijven aanbieden, werken wij samen met Bol.com als affiliate partner.

Als u binnenkort van plan bent om iets bij Bol.com te bestellen, zouden wij het op prijs stellen als u dit via onze website zou willen doen. U kunt hiervoor eenvoudigweg op de Bol.com banner klikken die u onderaan dit bericht vindt. Dit kost u niets extra's, maar het helpt ons om onze website draaiende te houden en te blijven verbeteren.

Uiteraard is dit geheel vrijblijvend, maar elke klik helpt ons om u en andere bezoekers deze gratis service te blijven bieden. Hartelijk dank voor uw steun en we hopen dat u met plezier gebruik blijft maken van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Olijvenoogst Italie Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaanse belastingdienst waarin werd meegedeeld dat uit informatie die via het systeem van geautomatiseerde informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië was verkregen, was gebleken dat hij in 2016 een Nederlandse pensioenuitkering had ontvangen en dat hij die in Italië had moeten opgeven, maar dat niet had gedaan. 
More articles