Klimaat Griekenland

Wikivoyage,  zaterdag 16 september 2017

Griekse taverne 

Ondanks zijn geringe omvang heeft Griekenland een gevarieerd klimaat.

Het grootste deel van het land, inclusief alle kustgebieden, heeft een zogenaamd mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog met een periode van 7 maanden met bijna constante zonneschijn, meestal van april tot november. De rest van het jaar wordt gekenmerkt door een relatief koude, regenachtige periode, die over het algemeen ergens begint in november en duurt tot eind maart of begin april. Sporadische regens komen wel voor tijdens het droge seizoen, maar het zijn meestal zeldzame, snelle regenbuien. De Ionische Kust en de Ionische Eilanden van het land krijgen meer neerslag per jaar dan de rest van het land. De eilanden in de zuidelijke Egeïsche Zee en delen van het zuidoosten van het vasteland zijn de droogste gebieden van het land.

Het aangenaamste weer doet zich voor in mei-juni en september-oktober. De warmste tijd van het jaar begint half juli en duurt meestal tot half augustus, wanneer de jaarlijkse meltémi uit het noorden van het land afkoelt. Medio juli tot half augustus zijn de warmste maanden van de zomer, en de middagzon heeft de neiging om zeer sterk te worden; in deze periode vermijden de meeste Grieken zware fysieke activiteit tussen 13:00 en 17:00 uur. Het is het beste om ije aan te passen aan de lokale manier van leven door vroeg wakker te worden, alle bezienswaardigheden en boodschappen te doen in de koele ochtenduren, en dan de middag door te brengen in de ontspannende schaduw of op het strand. In feite komt het grootste deel van de toeristen in Griekenland aan tijdens het hoogseizoen van de zomer, om precies dat te doen! Voor bezoekers uit meer noordelijke klimaten kan het laagseizoen van november tot en met februari een lonend moment zijn om Griekenland te zien. Het zal geen strandweer zijn, maar de temperaturen zijn mild. Voordeel is dat er heel weinig andere toeristen zijn en de prijzen vallen wat lager uit.

Zomeravonden zijn vaak zeer aantrekkelijk. Zo sterk als de zon kan worden op een zomermiddag, de lage luchtvochtigheid in de meeste gebieden van het land voorkomt dat de lucht veel warmte vasthoudt, en temperaturen dalen 's avonds tot een zeer aangename niveau. Maar zelfs tijdens de middag zijn hoge temperaturen meestal vrij comfortabel, zolang de tijd niet veel wordt besteed aan wandelen of andere lichaamsbeweging. (Athene, echter, kan nog steeds ongemakkelijk warm zijn tijdens de zomermiddagen vanwege de overheersing van beton in de stad.) Kustgebieden, vooral op de eilanden, hebben de neiging behoorlijk winderig te zijn, en kunnen's nachts behoorlijk koud zijn.

Terwijl het mediterrane klimaat het grootste deel van het land kenmerkt, zijn er twee andere klimaatsystemen aanwezig. Een daarvan is het koele Alpenklimaat dat zich bevindt in bergachtige gebieden van het binnenland, waaronder vele hooggelegen valleien. Een ander is het continentale klimaat dat wordt aangetroffen in de binnenlanden van Noord-Centraal en Noordoost-Griekenland, waardoor deze gebieden zeer koude winters en warme, relatief vochtige zomers hebben.

Aanvullende info:Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars. Koop je eigen appartement op één van de Griekse eilanden en ga ongestoord op vak 

Uitzicht vanuit hotelkamer Griekenland Als je geniet van lokale tradities en charme, het langzame ritme van het leven, dan zijn kleine, door familie geleide pensions de beste keus. Eigenaren en personeel zijn er vriendelijk en open-minded, in vergelijking met de onpersoonlijke service die je normaal in grote hotels tegenkomt. 
More articles