Het klimaat in Marokko

Wikivoyage,  vrijdag 27 oktober 2017

Marokkaanse bergen 

Marokko is een land dat in elk seizoen bezocht kan worden, maar voor elk seizoen zijn sommige regio's prettiger dan andere. Kuststeden zijn ideaal als het in het binnenland warm is. Het is vaak interessant om een regio in het laagseizoen te bezoeken: men ziet dan een andere manier van leven en andere landschappen.

Afhankelijk van de wind wisselt het Marokkaanse klimaat tussen warme en koele periodes: als de wind vanaf de oceaan komt is het koel, een wind vanuit de woestijn zorgt voor warmte. Warmteperiodes duren over het algemeen 3-4 dagen maar een koele periode vaak langer. Bovendien is het in de zon erg heet terwijl de lucht vaak koel blijft.

Voorjaar in Marokko

De lente is een ideaal moment om alle regio's van Marokko te bezoeken. Het platteland is erg mooi, groen en vol met bloemen.

Het is een seizoen waarin de temperatuurverschillen tussen dag en nacht nog aanzienlijk zijn. Je moet warme kleding meenemen voor 's avonds en's nachts. Het is handig om meerdere kleren over elkaar aan te trekken zodat je gemakkelijk kunt wisselen:: eerst een T-shirt, daarna een sweatshirt of jasje en eventueel nog een fleece voor de koelere plaatsen en voor ‘s avond. We hebben vaak het idee dat het in de lente in Marokko warmer is dan het daadwerkelijk is.

In het noorden is regen mogelijk, maar vanaf april eigenlijk niet meer. In de regent het vaker, in het zuiden van Marokko nauwelijks. Bij regen zijn de straten snel modderig en dan zijn laarzen handig. Het kan af en toe behoorlijk regenen in Marokko: bijvoorbeeld in mei 2016 in Mirleft (tussen Sidi Ifni en Tiznit) 2 dagen lang zware hoosbuien en in in mei 2016: 7 dagen lang zware regenval met als extraatje hagelstenen ter grootte van ijsblokjes!

De koelste regio's bevinden zich in de waar de nachten behoorlijk koud kunnen zijn. Aan de Atlantische kust is het klimaat mild, maar de lucht is in mei nog te koel om te baden. Vanaf en verder naar het zuiden is zwemmen wel mogelijk maar ook gevaarlijk in geval van hoogwater. Let op de waarschuwingsvlaggen!

Zomer in Marokko

De zomers in Marokko zijn langer dan in Europa. Het is warm, maar soms minder warm als je zou denken. De warmte voelt anders aan en is aangenamer dan in Europa. De avonden zijn vaak zeer mild omdat de zon eerder ondergaat. Het regent zelden in de zomer.

De huizen zijn over het algemeen niet voorzien van airconditioning en hebben geen zwembad.

Aangename regio's in de zomer:

 • Liever het noorden dan het zuiden (ongeveer 5° verschil).
 • Middellandse Zeekust: , het , overdag warm maar met zachte avonden.
 • Atlantische kust van noord naar zuid: zeer aangenaam weer (25° gemiddeld). s’ Avonds kan het nodig zijn om een jasje aan te doen. De zon is fel en de buitenlucht is fris. Je moet heel voorzichtig zijn, want door de frisse buitenlucht heb je de neiging om je op te warmen in de zon en je huid te verbranden of een zonnesteek op te lopen. De eerste dagen van je vakantie moet je altijd een T-shirt aan doen. Kinderen moeten een zonnehoedje dragen. Zelfs onder de parasol wordtd je bruin, dus wees voorzichtig....
 • , bijzonder aangenaam in de zomer (25° gemiddeld). De bossen en meren zijn plekken waar je kuntwandelen en zwemmen. Vanaf of ben je in anderhalf uur in Azrou als je de hitte van de steden wilt ontvluchten.

 • Als je naar het zuiden gaat blijf dan aan de kust. Op het platteland is het trouwens koeler dan in de steden. Boumalne is aangenaam vanwege de riviere de Dades waar je kunt zwemmen. In de buurt van is de Ourika vallei erg koel, ideaal in de zomer. Amizmiz is ook een mogelijkheid, zelfs als het nog warm is overdag.

  Minder aangename regio's in de zomer

  Het zuiden is vooral in juli erg heet in Ouarzazate, in de valleien van de Dades en Draa en in de In Merzouga is de zomer de periode voor de zandbaden: erg heet en niet aanbevolen voor kinderen.

  In de steden in het binnenland wordt het snikheet: kan 45° bereiken, terwijl het in Essaouira 150 km verderop aan de kust maar 25° wordt. In juli-augustus wordt niet aanbevolen voor gezinnen met jonge kinderen omdat de hitte moeilijk te dragen is. is in sommige periodes ook erg warm. Als je erheen gaat, kun je net als de Fassis, de inwoners van , de dag doorbrengen in de natuur met zwembaden, animatie, cafés, restaurants, orkesten en gazons. is iets minder heet dan , het gemeentelijk zwembad is daar prettig.

  Herfst in Marokko

  De herfst is vaak aangenaam in alle regio's van Marokko.

  Het regent zelden voor half november. Wanneer de regen begint, kan het enkele dagen duren: laarzen zijn nodig omdat de grond ondoordringbaar is en de straten daardoor snel modderig worden.

  De koelste gebieden bevinden zich in de waar het vooral ‘s nachts sterk afkoelt. Aan de Atlantische Oceaan is het klimaat mild, maar als je vanaf oktober wilt zwemmen dan moet je naar gaan en verder naar het zuiden. Na september zwemmen er overigens maar weinig Marokkanen in de zee.

  Winter in Marokko

  In de steden in het Marokkaanse binnenland (...) is het in de winter koud. De huizen hebben er zelden centrale verwarming. Traditionele huizen zijn vaak ontworpen om de zomerwarmte af te voeren. Ook al is het minder koud dan in Europa, het gevoel van kou is groter omdat je je niet, zoals in Europa, van de ene verwarmde plaats naar de andere beweegt. Je moet warme kleren dragen, maar je moet je niet te dik inpakken omdat je de kleren vaak ook in huis draagt. Gezinnen hebben grote dekens voor de nacht. De hammam (bad) is een zeer populaire plek in de winter om warmte bij te tanken.

  De winter is het seizoen waarin het vaker regent, vooral in het noorden. Wanneer het begint te regenen, kan het gauw enkele dagen duren: laarzen zijn nodig omdat de grond vaak keihard is en de straten snel modderig worden. De regen wordt door Marokkanen ervaren als een ware zegening: iedereen is erg blij als het regent. De akkers - in de zomer hard geworden en geteisterd door de strenge zomer - worden groen en het landschap krijgt een mooie en stralende kleur.

  Maar pas op, op het platteland, kun je in geval van regen niet lopen of wandelen, er is te veel modder.

  Aangename regio's in de winter in Marokko:

 • de Middellandse-Zeekust: het mediterrane klimaat in en het , het vriest er niet zoals in alle regio's waar olijfbomen groeien.
 • In het zuiden: , de regio , de enige regio waar toeristen nog zwemmen (Marokkanen wachten tot het erg warm wordt). De winter is het ideale seizoen voor de (Tata, Tazenakhte, Tissint, Akka,...)
 • de zuidelijk Atlantische kust: van en verder naar het zuiden. Let op, de wind in Essaouira maakt de stad koeler dan Safi in het noorden, waar het klimaat in de winter bijzonder aangenaam is omdat het beschut is tegen de wind. Maar wees voorzichtig! In december of januari kun je in het , in geval van regen, niet gaan wandelen omdat de grond kleiachtig is en dus extreem modderig wordt bij zware en langdurige regenbuien.

 • Minder aangename regio's in de winter in Marokko

 • de vooral in januari en februari, omdat het's nachts kan vriezen en sneeuwen. Er is een klein skigebied in de buurt van Ifrane. Tussen Azrou, en kunnen de wegen afgesloten worden. De huizen in de worden's winters verwarmd door een houtkachel in het midden van het huis.
 • In de ligt soms sneeuw: de weg tussen en Ouarzazate kan 1 of 2 dagen afgesloten worden, maar het is mogelijk om de Atlas te omzeilen via de weg van naar .
 • De in het zuiden gelegen Dades en Draa valleien zijn ook koud in de winter, maar de dagen zijn er milder met grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. En er is wederom geen verwarming in de huizen.
 • Het noorden aan de Atlantische kust (tussen en ) waar het klimaat koel en vochtig is. ‘S Ochtends mist is er heel gewoon.

 • Creative Commons-Licentie Dit artikel van valt onder een to a licentie. Gebaseerd op . Vertaald uit het Frans door Jos Deuling.  


  Moroccan interior
  Woningen en appartementen te koop in Marokko. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen in Tanger en Oujda. Vakantievilla’s aan de kust. 

  x In dit artikel van Nadia Sadak vind je een overzicht van het koopproces van een huis in Marokko. Je zult meer begrijpen van het proces door middel van een stap voor stap uitleg. Zorg ervoor dat je het artikel leest en de regels van het Marokkaanse koopproces begrijpt 
  More articles