Koffie is een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur

Wikivoyage,  woensdag 11 oktober 2017

Het land is bezaaid met kafetéries (kafetéria enkelvoud), cafés die dienst doen als populaire hangouts voor Grieken, vooral onder de 35. Ze zijn meestal vrij trendy, maar wel relaxed en serveren een verscheidenheid aan dranken van koffie tot wijn, bier, sterke drank, maar ook snacks, desserts en ijs. In de aangename maanden van lente, zomer en herfst zetten alle kafetéries tafeljes en stoelen buiten. De meeste klanten komen in de late namiddag en avonduren. Verschillende kafetéries worden ook als bar gebruikt.

Kafeneia (koffiehuizen) vind je overal, zelfs in het kleinste dorp, waar ze traditioneel een soortgelijke functie vervulden als de lokale pub in Ierland. Hun cliëntèle bestaat voornamelijk uit mannen boven de 50, maar iedereen is welkom, man, vrouw, jong, oud, Grieks of buitenlander, en je wordt uiterst hoffelijk behandeld. Maar als je niet geïnteresseerd bent in een culturele onderdompeling, dan kun je de kafeneia vrij saai vinden.

Van oudsher wordt koffie geserveerd met de koffieprut onderin. Griekse koffie is eigenlijk een wat lichtere versie van Turkse koffie, in Griekenland bekend onder de naam Ellinikós Kafés of gewoon Ellinikós. Hoewel het wat lichter is dan de originele Turkse koffie, blijft het een dikke, sterke zwarte koffie, geserveerd in een klein kopje, gezoet of ongezoet. Als je niets zegt, wordt de koffie meestal matig zoet geserveerd. Griekse koffie werd traditioneel gemaakt door de gemalen koffie en het water te koken op een fornuis in een speciale kleine kan, een Briki. Tegenwoordig wordt het steeds vaker gemaakt door de stoom van een espressomachine gewoon in het water/koffie mengsel van de briki te schieten, wat resulteert in een inferieure drank. Als je een plek vindt die nog steeds een brander gebruikt om koffie te zetten, kun je er zeker van zijn dat het een traditioneel café is.

Tijdens de hete zomermaanden is frappé (φραπέ) een van de populairste koffies in de kafetéries, instant koffie met ijs uit een shaker. Dit is een echt originele Griekse koffie en kan echt verfrissend zijn, met of zonder melk, gezoet of ongezoet.

Koffie kan ook in espresso-stijl, in een cafetière (vooral in hotels) en met moderne filtertechniek worden gemaakt. Deze laatste staat soms bekend als Γαλλικός, gallikos ("Frans"), wat tot enige verwarring met de persmethode kan leiden. Het is het beste om te vragen naar φίλτρου, filtrou, die eenduidig verwijst naar het filteren van koffie. Je kunt het beste om niet om zwarte koffie vragen, omdat het onwaarschijnlijk is dat iemand dan begrijpt wat je bedoeld.

Espresso freddo of cappuccino freddo zijn de laatste tien jaar heel populair geworden, en zijn momenteel de populairste koffies in heel Griekenland. Espresso freddo is gewoon espresso + ijs; cappuccino freddo is espresso + ijs + koele melkschuim. De melkschuim kan worden geserveerd uit een schuimcontainer, dus niet vers bereid; let hierop.

espresso cappuccino freddo griekenland 
Bron foto: Lazycatkitchen.com

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars.  

Olijvenoogst Griekenland Sommige mensen hebben mij de laatste tijd geschreven met de vraag hoe ze tijdens hun vakantie het echte Griekenland kunnen vinden. Een Griekenland dichter bij het onvoorspelbare Griekenland van weleer, het Griekenland van Zorba de Griek, van voor het massatoerisme en de verspreiding van de culturele leegte van de EU 
More articles


Links