Stoken en koken in Frankrijk op butaan of propaan

AllesFrans,  vrijdag 17 augustus 2018

Landschap met wijngaard 

Wanneer je in de gelukkige omstandigheid bent dat je woning op het openbare gasnet (gaz de ville) aangesloten is of aangesloten kan worden, dan hoeft de keuze niet moeilijk te zijn. Maar voor vele inwoners van Frankrijk is de fles of de tank de enige manier om op gas te koken of te stoken. Maar waar kies je dan voor - butaan of propaan?

In het geval dat je voorkeur naar een gastank uitgaat, zul je die waarschijnlijk huren of leasen. Het verhurende bedrijf zal dan ook voor de installatie en aansluiting zorgen. Onze informatie gaat verder over de keuze van een gasfles.

Welke soort gas?

Een algemene aanbeveling is om butaan binnenshuis en propaan buitenshuis toe te passen. Waarom?
Wanneer de omgevingstemperatuur onder de 0°C komt, blijft butaan vloeibaar in de gasfles en komt het dus de fles niet uit. Propaan kan worden gebruikt tot een temperatuur van –44°C. Flessen propaan mogen dus ook buitenshuis worden opgeslagen.

Voor een gasfornuis (gazinière) of kookplaat (table de cuisson) wordt butaan aanbevolen. Ook al worden barbecues in het algemeen buiten toegepast, toch wordt butaan aanbevolen. Je barbecuet toch zelden bij temperaturen onder de 0°C? Toch kan er zowel butaan als propaan worden toegepast bij een barbecue. Let wel op of de brander geschikt is voor butaan of propaan. Terrasverwarmers (chauffage de terrasse of chauffage parasol) zijn meestal met propaanbranders uitgevoerd, maar beide gassoorten kunnen meestal worden toegepast.
Overigens levert het geen gevaar op voor de gebruiker als per ongeluk een fles met de verkeerde gassoort wordt aangesloten. Wel zal de werking van het apparaat verstoord kunnen raken.

Welke grootte/welk gewicht?

Je hebt geen keuze wanneer de fles in het apparaat ingebouwd zit, zoals soms bij een barbecue[1] of terrasverwarming het geval is. Ook kan de gasdruk voor dit soort apparaten soms te hoog zijn bij een fles van 6 kg. In de overige gevallen komen vooral praktische overwegingen bij de keuze van de grootte van de fles om de hoek kijken. Een fles van 10 of 13 kg is groter en zwaarder, maar hij gaat langer mee. Vooral bij apparaten met veel vermogen (meer dan 10 kW) heeft een grotere fles de voorkeur.

Toen wij ons huis nog als vakantiewoning gebruikten, kookten we op Campingaz - een zeer prijzige manier.
Bij de eerste aanschaf van een gasfles waren we dan ook voorbereid op een hoog bedrag aan statiegeld. De verbazing was groot toen de keuze bestond uit flessen met een borg van 1 tot 10 euro.

De eerste aanschaf van een fles met 10 kg propaangas kostte ons 17 euro. 10 kg propaan is goed voor 100 branduren.

Welk merk?

De merkkeuze hangt af van bij jou in de buurt beschikbaar is. Vaak is de meeste keuze bij tankstations van grotere supermarkten. Ze hebben wel 8 merken die verschillen in soort gas (eco), soort fles (metaal of lichtgewicht), grootte van de fles, prijs en borg. Heb je een merkgebonden koppeling (zie hieronder) dan is de keuze beperkt. Anders kunnen ecologische of financiële aspecten je keuze bepalen.

Algemene aanbevelingen

  • Lees in ieder geval aandachtig de bij het aan te sluiten apparaat geleverde instructies over het apparaat, de gasleiding, de drukregelaar en de gasfles. Vaak kun je aan symbolen op de verpakking al goed zien wat de vereisten zijn.
  • Wordt bij het apparaat al een drukregelaar geleverd? Zo ja, kijk dan of hierbij specifiek butaan of propaan vermeld staat. De keuze is dan al voor jou gemaakt! Meestal is het geleverde materiaal voor een fles van 13 kg.
  • Wordt de gasleiding mee geleverd? Dan hoef je alleen nog een gasfles en de drukregelaar te kopen.
  • Beïnvloedt het vermogen van het apparaat de keuze van de gasfles? Gebruik bij een vermogen van meer dan 10 kW bij voorkeur een fles van 13 kg.
  • Staat op het apparaat een aanbeveling voor butaan of propaan? Volg die aanbeveling dan op, kies anders butaan voor gebruik binnenshuis en propaan voor buiten.
De aansluiting

Natuurlijk! Om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken bestaan er ook duoaansluitingen, waar twee gasflessen op kunnen worden aangesloten. Is één fles leeg, dan schakelt het apparaat over op de andere fles. Je kunt de lege fles afkoppelen en voor een volle fles omruilen. Je hoeft dus nooit op dat altijd ongelegen moment van fles te verwisselen. In het bijzonder voor een gasboiler of CV is dit een handige optie.
Maar een gastank is dan nog veel handiger! Ze worden door de leverancier tijdig bijgevuld - in sommige systemen kan de leverancier de hoeveelheid gas op afstand controleren. Nadeel is dat je met zo’n gastank vast zit aan een contract met de leverancier. Die periode mag overigens nooit langer zijn dan 5 jaar!

Dit artikel is eerder verschenen op de website van AllesFrans. Deze website bestaat helaas niet meer.

Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Gereedschap voor renovatie Bouwen met een Nederlandse aannemer in Frankrijk? Het is de beste manier om een eigen ontwerp te laten bouwen of een woning te renoveren. Tenminste, als die aannemer ook de andere contacten heeft die hiervoor belangrijk zijn. 
More articles