Pas op voor koolmonoxide vergiftiging in je vakantiewoning

Jos Deuling,  donderdag 30 november 2017

beste keus koolmonoxide melder 2017

Ik ben sinds twee jaar eigenaar van een vakantiewoning in Duitsland. Elk jaar komt op mijn vakantiepark een schoorsteenveger langs om de geiser en kachel te controleren. De kachel is afgelopen zomer afgekeurd omdat er een te hoog gehalte aan koolmonoxide gemeten werd. In oktober is de kachel nagekeken door een specialist en gereinigd. Het verhaal dat deze specialist mij vertelde deed mij schrikken omdat ik niet in de gaten had hoe gevaarlijk koolmonoxide kan zijn.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, of ‘CO’, is een geurloos, kleurloos gas dat dodelijk kan zijn.

Waar wordt CO gevonden?

CO komt voor in rookgassen die worden geproduceerd bij de verbranding van brandstof in auto's of vrachtwagens, kleine motoren, fornuizen, lantaarns, barbecues, open haarden, gasfornuizen of ovens. CO kan zich binnenshuis ophopen en mensen en dieren vergiftigen die het inademen.

Wat zijn de symptomen van CO-vergiftiging?

De meest voorkomende symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, maagklachten, braken, pijn op de borst en verwardheid. CO symptomen worden vaak omschreven als griepachtig. Als je veel CO inademt kun je bewusteloos raken en zelfs doodgaan. Mensen die slapen of dronken zijn, kunnen sterven aan CO-vergiftiging voordat ze de symptomen krijgen.

Op wikipedia staat een duidelijke beschrijving van wat er precies gebeurt bij een koolmonixide vergiftiging:

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos giftig gas, dat lichter is dan lucht. In het bloed hecht het zich aan het zuurstoftransport-eiwit hemoglobine in rode bloedcellen, waarbij het zuurstofgas (O2) verdringt. Het vermogen van koolstofmonoxide om zich vast te hechten op dit eiwit is circa 240 keer zo groot als dat van zuurstof. Dat betekent dat zelfs bij een geringe concentratie van koolstofmonoxide in de lucht relatief veel koolstofmonoxide in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden.

Hoe kun je een CO-vergiftiging in huis voorkomen?

  • Installeer in je huis een CO-detector die op batterijen werkt en controleer of vervang de batterij bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd. Zet de CO-detector op een plek waar je wakker wordt als het alarm afgaat, bijvoorbeeld vlak buiten je slaapkamer. Overweeg een detector te kopen met een digitale display. Deze detector laat niet alleen de CO-concentratie zien, maar alarmeert ook. Vervang de CO-detector om de vijf jaar. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft in mei 2017 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van koolmonoxide-melders. Zij kwam tot de conclusie dat ruim de helft van de 29 onderzochte koolmonoxide-melders niet voldoet aan de veiligheidseisen: .
  • Koolmonoxide is zwaarder dan zuurstof, maar omdat het vrijkomt bij verbranding stijgt het naar boven. Bevestig de CO-detector daarom aan het plafond.
  • Laat de verwarming, geiser en andere gas-, olie- of kolenverbrandingsapparaten elk jaar door een gekwalificeerde technicus onderhouden.
  • Als je gaskoelkast hebt en deze begint te ruiken dan kan er CO lekken. Laat de koelkast dan nakijken door een onderhoudsmonteur.
  • Wanneer je gasapparatuur koopt, koop dan alleen apparatuur met het zegel van een nationaal testbureau, zoals de
  • Zorg ervoor dat gastoestellen goed geventileerd zijn. Horizontale ontluchtingspijpen voor apparaten, zoals een warmwaterboiler, moeten iets omhoog gaan als ze naar buiten gaan. Dit voorkomt dat CO lekt als de verbindingen of leidingen niet goed vast zitten.
  • Laat de schoorsteen elk jaar controleren en indien nodig reinigen. Schoorstenen kunnen verstopt raken als ze vuil worden. Dit kan tot gevolg hebben dat CO zich in de woning of in de opbouwt.
  • Repareer nooit een ontluchtingspijp met tape, kauwgum of iets anders. Dit soort reparaties kan ervoor zorgen dat er zich CO ophoopt in huis, cabine of camper.
  • Gebruik nooit een gasfornuis of oven als verwarming. Als de verbranding onvolledig is kan het leiden tot een opeenhoping van CO in huis, cabine of camper.
  • Verbrand nooit houtskool binnenshuis. Het verbranden van houtskool geeft CO.
  • Gebruik nooit een draagbaar gasfornuisje binnenshuis. Het gebruik binnenshuis kan tot gevolg hebben dat CO zich in de woning, cabine of camper opbouwt.
  • Gebruik nooit een generator in je huis, kelder of garage op minder dan 20 voet van een raam, deur of ventilatieopening. Wanneer je een generator gebruikt, gebruik dan een CO-detector op batterijen.
  • Zet een raamje open als je in je stacaravan gaat koken op een gasfornuis.
  • Een volledig blauwe vlam geeft aan dat het gas volledig verbrandt wordt, bij een gele vlam is er sprake van onvolledige verbranding en ontstaat CO. Laat apparaten met een onvolledige verbranding nakijken.

koolmonoxide laat je niet verrassen
© foto VeiligheidNL  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Wie een huis wil kopen, heeft meestal ook een hypotheek nodig. Maar het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Het aanbod is breed en de voorwaarden divers. In dit boek vind je alle informatie om de juiste hypotheek te kiezen én te krijgen.

Landschap Italie Veel vastgoedeigenaren hebben problemen met hun eigendom omdat zij geen onafhankelijk juridisch advies hebben ingewonnen en in plaats daarvan advocaten en vertalers hebben ingeschakeld die door de makelaar of projectontwikkelaar werden aanbevolen en in sommige gevallen voor beide partijen hebben gehandeld. 
Meer artikelen










Links