Huis kopen in Bulgarije : het koopproces

Maria Plamenova,  donderdag 26 december 2013

stone pattern 
house 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Bulgarije. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Een huis kopen in Bulgarije is een verstandige beslissing. De gemiddelde huizenprijs is op dit moment goed en de verwachting is dat de prijzen de komende jaren gaan stijgen. In Bulgarije kan iedereen een geschikte woning vinden, ongeacht of je op zoek bent naar een tweede woning, een investeringsobject of een vakantievillla. Maar het vinden van een huis kan lang duren en soms meer kosten met zich meebrengen dan je aanvankelijk dacht. Het is dus verstandig om geduld te hebben en een paar belangrijkste tips in acht te nemen.

Er zijn veel websites die in elke regio van Bulgarije huizen te koop aanbieden. Als eerste stap kun je een aantal van deze websites bezoeken om te kijken wat er zoal te koop staat. Zie het als een stukje huiswerk zodat je later in Bulgarije niet verzuipt in het enorme aanbod aan woningen. Er zijn mensen die op basis van online informatie een huis kopen of die een huis bezitten in Bulgarije zonder er ooit geweest te zijn. Het is niet zo verstandig om op die manier een huis te kopen. Foto’s op een website laten niet altijd de werkelijke situatie zien. Het is beter om vooraf tussen de vijf en acht huizen te selecteren en die te gaan bekijken met een makelaar.

Als je een woning gaat bekijken in Bulgarije dan zijn er een aantal basisvragen die je moet stellen. Hoeveel potentiële kopers hebben de woning al bekeken? Is er een bod uitgebracht op de woning? Is de electra het afgelopen jaar nagekeken? Wat voor reparaties zijn er uitgevoerd? Wat zijn de jaarlijkse onroerend goed belastingen? Hoe lang is de verkoper al eigenaar van de woning? Heeft hij er zelf ook gewoond? Belangrijk is ook om even een blik te werpen op de buurt en de buren.

In Bulgarije nemen mensen bij het bezichtigen van een woning vaak een fotocamera mee of ze gebruiken hun smartphone om foto’s te maken. Na het bezichtigen van een aantal huizen kun je bepaalde details vergeten. Dan zijn de foto’s naderhand erg handig. Het is ook een goede gewoonte om een meetlint mee te nemen. Wees niet bang om hier gebruik van te maken. Je bent immers een potentiële koper en dan moet je de afmetingen gewoon weten. Ga niet af op wat er in de advertentie staat, soms zijn de werkelijke afmetingen een stuk kleiner dan wat in de advertentie staat.

Als je een woning vindt die je aanstaat breng dan een bod uit. Aarzel niet om een lager bod uit te brengen dan de vraagprijs. Gewoonlijk kan de verkoper nog wel 10% en soms zelfs 20% naar beneden met de prijs. Dat hangt o.a. af van hoe lang de woning al te koop staat. Soms heb je te maken met verkopers die niet willen zakken. In dat geval kun je nog onderhandelen over het delen van de te betalen belastingen en de bijkomende kosten. Deze bedragen zijn in Bulgarije zo rond de 4-5% van de verkooprijs. De kosten bestaan uit notariskosten, BTW, registratiekosten etc. Meestal worden belastingen en kosten gelijkelijk verdeeld over koper en verkoper maar je moet hier wel over onderhandelen en afspraken maken.

Als de onderhandelingen tusssen koper en verkoper zijn afgerond dan wordt een voorlopig koopcontract opgesteld. Het voorlopig koopcontract bevat alle basiskenmerken van het definitieve koopcontract : de namen van koper en verkoper, de woning, de prijs en de voorwaarden. Het voorlopig koopcontract moet je zien als een toezegging dat in de toekomst ook het definitieve koopcontract ondertekend zal worden. Na ondertekening van het voorlopig koopcontract moet de koper een aanbetaling te doen van 10% van de verkooprijs. En de verkoper moet alle documenten overhandigen die nodig zijn voor de verkoop. De koper krijgt een bijvoorbeeld een plattegrond van de woning en een overzicht van de lasten die op het onroerend goed rusten. Als alles voorspoedig verloopt dan komt de dag van de overdracht snel dichterbij. Voorafgaand aan de overdracht heeft de notaris alle benodigde documenten verzameld en een afspraak gemaakt met koper en verkoper. In aanwezigheid van beide partijen leest de notaris het koopcontract voor en vraagt of koper en verkoper akkoord gaan met de transactie. Als iederen akkoord is dan wordt het contract ondertekend door koper en verkoper. Dan komt het moment waarop de koper moet betalen. Bij bedragen hoger dan 7500 euro moet je in Bulgarije het geld overmaken via de bank. De notaris vraagt een bewijs dat het geld is overgemaakt. Daarna ondertekent de notaris het contract en krijgt het contract een legale status. Er worden vervolgens 6 kopieën gemaakt van het contract.

Externe links

- Diana Valstar van makelaardij REA is een deskundige makelaar met veel kennis van de Bulgaarse vastgoedmarkt.
- Handige pagina op Angloinfo.com met Engelstalige makelaars in de regios Burgas, Dobrich, Shumen, Varna en Yambol.
- Informatieve pagina van de Britse overheid met een aantal handige links.  


House in the Bulgarian countryside
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en boerderijen in het binnenland 

Wat & Hoe Taalgids Bulgaars is de beste tolk voor op reis. Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je altijd uit je woorden. Vlot de rekening vragen? Een gesprekje aanknopen? Met deze taalgids lukt het allemaal.

Fietspaar Bulgarije Er zijn bepaalde documenten die u moet lezen als u onroerend goed in Bulgarije wilt kopen. Controleer bijvoorbeeld in het kadaster of de gegevens van het onroerend goed en de grond die te koop worden aangeboden overeenkomen met de geregistreerde gegevens. Controleer of de verkopers ook de daadwerkelijke geregistreerde eigenaar(s) zijn en of er zijn geen schulden of lasten, zoals een hypotheek, op het onroerend goed zijn. 
Meer artikelen