Huis kopen Bulgarije : bijkomende kosten

Maria Plamenova,  zondag 29 december 2013

detail of 
bulgarian flat 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Bulgarije. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


De snelste en gemakkelijkste manier om te weten te komen hoeveel het kost om een huis in Bulgarije te kopen is natuurlijk door gewoon naar de prijs van de woning te kijken. Helaas is dit niet het bedrag dat je uiteindelijk betaalt voor de woning. Als je van plan bent om een huis in Bulgarije te kopen dan moet je rekening houden met 10% aan extra kosten bovenop de verkoopprijs. Net als in Nederland heb je ook in Bulgarije bijkomende kosten bij een onroerend goed transactie.

De eerste kosten heb je al te pakken voordat je zelfs een woning hebt uitgekozen. Als je nog geen huis op het oog hebt dan roep je meestal de hulp in van een makelaar. De makelaarscommissie ligt rond de 3% van de verkoopprijs. Omdat het bedrag aan commissie variëert is het verstandig om vooraf hierover afspraken te maken met de makelaar. Voordat je de eerste woning gaat bezichtigen. Soms brengt een makelaar namleijk kosten in rekening voor elke individuele bezichtiging. Zorg ervoor dat jou dat niet overkomt.

Als een koper, en in het bijzonder een buitenlandse koper, geen ervaring heeft met de Bulgaarse onroerend goed markt, dan is het zonder meer aan te raden gebruik te maken van een advocaat. De advocaat zorgt voor alle documenten en voert de nodige controles uit. De advocaatkosten zijn afhankelijk van expertise en ervaring van de advocaat maar ook van de hoeveelheid werk die hij moet verrichten. Je kunt het beste uitgaan van een minimumbedrag van 500 euro. De Britse overheid heeft een handige overzicht gepubliceerd met Engelstalige advocaten in Bulgarije. Zie

Een buitenlander die een huis wil kopen in Bulgarije heeft ook de hulp nodig van een beëedigde tolk-vertaler. Vertalers die geregistreerd staan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bulgarije kunnen een beedigde vertaling maken en rekenen hiervoor tussen de 6-10 euro per pagina. En aangezien er aardig wat pagina’s zijn die vertaald moeten worden, kun je het beste rekening houden met tussen 200 en 300 euro aan vertaalkosten.

De volgende (aanzienlijke) kostenpost ontstaat wanneer koper en verkoper het kantoor van de notaris bezoeken voor de officiële overdracht. Notarissen in Bulgarije moeten zich aan wettelijk vastgelegde tarieven houden. De notariskosten zijn afhankelijk van de waarde van het onroerend goed plus een vaste toeslag. Voor huizen tussen de 5000 en 25000 euro is de vaste toeslag 80 euro plus 0.8 procent over het meerdere van 5000 euro. Voor huizen tussen de 25.000 en 50.000 is het vaste tarief 245 euro plus 0.5% over het meerdere van 25.000 euro. Als de woning duurder is dan 50.000 euro maar goedkoper dan 250.000 euro dan ben je 375 euro aan vaste kosten kwijt plus 0.2% over het meerdere van 50.000 euro. En bij bedragen hoger dan 250.000 euro betaal je een vast bedrag van 785 euro plus 0.1% van het meerdere van 250.000 maar de 0.1% is nooit meer dan 3.000 euro. Voorbeeld : voor een woning van 100.000 euro ben je 425 euro aan notariskosten kwijt.

Bij de aankoop van een woning betaal je in Bulgarije net als in Nederland overdrachtsbelasting. In Bulgarije valt deze belasting onder de gemeentelijke belastingen belasting en deze belasting wordt daarom ook wel 'lokale' belasting genoemd. De overdrachtsbelasting is 2.5% van de verkoopprijs zoals overeengekomen in het verkoopcontract. Volgens de Bulgaarse wet betaalt de koper dit bedrag mist niet anders overeengekomen is. Dit betekent dus dat je hierover kunt onderhandelen met de verkoper. De belasting moet betaald worden op het moment dat het definitieve koopcontract ondertekend wordt.

Elke onroerend goed transactie in Bulgarije moet officieel geregistreerd worden bij het kadaster. De koper heeft hier 2 maanden de tijd voor en de registratiekosten bedragen 0.1% van de verkoopprijs.

De verkoper moet de kosten betalen van de documenten die hij moet aanleveren bij de verkoop. Bijvoorbeeld het document met de plattegrond van de woning en het document van de belastingdienst waarin vermeld wordt of alle belastingen zijn voldaan.

Op dit moment moeten in Bulgarije alle financiële transacties hoger dan 7500 euro via de bank lopen. Dit betekent dat je ook de bankkosten mee moet nemen in de berekening van het totaalbedrag aan bijkomende kosten.

Afhankelijk van de onderhandelingen worden de bijkomende kosten verdeeld over koper en verkoper. In de praktijk betekent het vaak dat de kosten gelijkelijk verdeeld worden.

Externe links

- Diana Valstar van makelaardij REA is een deskundige makelaar met veel kennis van de Bulgaarse vastgoedmarkt.
- Informatieve pagina van de Britse overheid met een aantal handige links.
 


House in the Bulgarian countryside
Woningen en appartementen te koop in Bulgarije. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen aan de Zwarte Zee kust en goedkope boerderijen in het binnenland. 

Wat & Hoe Taalgids Bulgaars is de beste tolk voor op reis. Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je altijd uit je woorden. Vlot de rekening vragen? Een gesprekje aanknopen? Met deze taalgids lukt het allemaal.

Bulgaars landschap Het kopen van een huis in Bulgarije is voor buitenlanders geen gemakkelijk proces. De Bulgaarse wet staat het op dit moment niet toe dat buitenlanders onroerend goed bezitten. Gelukkig is er een eenvoudige en veel gebruikte manier om dit verbod te omzeilen. De wet staat het namelijk wel toe dat buitenlanders eigenaar mogen zijn van een Bulgaars bedrijf. En een Bulgaars bedrijf mag wel onroerend goed bezitten. 
Meer artikelen