Kosten voor dagelijks levensonderhoud in Hongarije

Robert Kemkers,  maandag 23 februari 2015

”helder 

Door: Robert Kemkers,

Recentelijk werd de redactie vanuit verschillende hoeken benaderd met vragen aangaande de kosten van diverse dagelijkse diensten en producten in Hongarije. Omdat het ondoenlijk is in een kort artikel op veel individuele zaken in te gaan zal ik mij hierbij beperken tot wat wellicht het belangrijkste is voor iedereen die overweegt te emigreren of een vakantiehuis te kopen: enkele gemiddelde bedragen voor nutsvoorzieningen, belastingen en overige kosten voor dagelijks levensonderhoud.

Voorop gesteld: iedereen heeft zo zijn eigen levensstijl en uiteraard bestaan er verschillen al naar gelang waar men woont. Maar laten we eens enkele bedragen noemen die goed vergelijkbaar zijn en waar de meeste mensen mee te maken kunnen krijgen; voor het gemak zijn de genoemde bedragen incl. btw.

Stroom
De nutsrekeningen zijn zeker sinds de interventie door de Hongaarse regering-Orbán fors verlaagd, tot wel 25-30% de laatste twee jaar en verdere verlagingen zijn aangekondigd, waarmee de prijzen ondanks de hoge btw (27%) tot de laagste van de EU behoren in een land zonder veel eigen grondstoffen voor energie. In Hongarije betaalt men doorgaans alleen de daadwerkelijke verbruikskosten; er is slechts een heel klein vast recht, hetgeen gunstig uitpakt voor wie slechts af en toe in een woning verblijft. Voor stroom is dit gemiddeld €0,50-1,00/maand, zeg ongeveer een eurotientje per jaar. Dat is een groot verschil met de gem. €300 per jaar in Nederland aan vast recht en kosten voor netbeheer. Voor het stroomverbruik betaalt men als particulier alles bij elkaar in Hongarije gem. €0,12/KWh, daltarief is ca. 10% goedkoper. Dat is ongeveer de helft van de Nederlandse prijs. Door de lage stroomprijs zijn ondanks de vele zonneschijn solarpanelen (niet gesubsidieerd hier) minder snel rendabel, ook al omdat men bij de verkoop van overtollige stroom wordt geconfronteerd met een nog lagere inkoopprijs.

Gas & hout
Voor aardgas is het vastrecht ca. €3/maand of €35/jaar (NL: gem. €200), het verbruik kost ca. €0,01/MJ; dat is omgerekend ca. €0,33/m3, tegenover €0,58 in het land met de gasbellen van Slochteren en de Noordzee. De prijs van hout varieert met name per soort en afstand tot het bos en gekloofd of gezaagd of niet en is niet echt goedkoop; voor één ’grote boskuub’ op meter gezaagd thuis afgeleverd kan men denken aan €50-70. Propaangas in een gastank en stookolie zijn veruit de duurste manier van verwarmen, voor de gemiddelde Hongaar eigenlijk onbetaalbaar. Verder bespaart men hier doorgaans energie omdat er meer zonlicht en er jaarlijks veel meer zonuren zijn; tussen eind maart en eind oktober hoeft men dikwijls niet of nauwelijks te stoken.

Internet
Internet, telefoon en kabel-tv hangen vooral af van het verbruik en de snelheid; indien breedband voorhanden is, kan men voor ca. €25/maand een pakket met snel internet, groot pakket kabel-tv (meest Hongaarse zenders) en vaste telefoonlijn afsluiten.

Water
Drinkwater is relatief kostbaar voor de Magyaren, omdat door de lage bevolkingsdichtheid en lagere verbruik de kosten voor het netwerk hoger zijn; er zijn hierbij verschillen per waterbedrijf en plaats, omdat de kostprijs hierdoor varieert en de waterprijs daaraan gekoppeld moet zijn. Desondanks bedraagt het vast recht €0,50-2,00/maand en ligt de prijs van het water op €1,00-1,75/m3. Indien een riolering aanwezig is betaalt men daarvoor op basis van het waterverbruik (er is dus geen rioolbelasting) gem. €0,75-1,25/m3. De ’vervuiler betaalt’ gaat hier dus goed op, net als bij veel andere zaken waarvan de kosten vooral gebaseerd zijn op ver- of gebruik i.p.v. bezit.

Afval
Afvalstoffenheffingen kent men niet, de kosten voor het ophalen van het huisvuil zijn in sommige dorpen gratis, elders betaalt men tussen €25- 50/jaar; voor controle door de schoorsteenveger ca. €4-10/jaar.

Onroerende zaakbelasting
In veruit de meeste gemeenten kent men alleen een algehele onroerende zaakbelasting per woning of bouwperceel, maar gemeenten zijn hierin autonoom (in sommige betaalt men helemaal niets). De meeste bewoners op het platteland in Hongarije betalen per huishouding zo tussen €10-50/jaar, vergelijk dat maar eens met Nederland; en dat is dan echt alles! Alleen in toeristische gemeenten (kuuroord, rond het Balatonmeer of bijv. Orfű) mag men toeristenbelasting heffen (gem. €1,00 p.p.p.n.), diverse gemeenten met veel vakantiewoningen hanteren uit praktische overwegingen een bebouwingsbelasting gebaseerd op de woonoppervlakte. In dat geval moet men soms tot wel €250/jaar betalen, maar dat hoeft weer niet als men zich als bewoner op het adres inschrijft (voor buitenlanders is dan eerst een verblijfsvergunning vereist), dan betaalt men vaak niets.

Verzekeringen
De opstal- en inboedelverzekering hangt uiteraard af van het object, voor een gemiddelde woning binnen de kom moet men denken aan €100/jaar voor een compleet pakket, met een toeslag van ca. 50% indien niet permanent bewoond.

Wegenbelasting
De wegenbelasting hangt af van het vermogen en de leeftijd van de auto, maar bedraagt doorgaans ca. €30-100/jaar. Voor een WA-autoverzekering betaalt men zelden meer dan €100/jaar (veruit de goedkoopste premie in de EU), voor all-risk hangt het uiteraard af van het voertuig, bonus-malus van de eigenaar enz., maar voor een gemiddelde wagen zit men op €175-350/jaar. Met een prijs op dit moment van ca. €1,10/liter voor Euro95 houdt men aan de pomp ook geld over, zelfs als men af en toe een vignet voor de auto(snel)weg moet kopen (ca. €15/maand voor geheel Hongarije of ca. €16/jaar voor één provincie).

Ziektekosten
De ziektekostenpremie wordt voor werkenden ingehouden op het loon, voor wie niet (meer) werkt en niet in het buitenland verzekerd is bedraagt de premie ongeveer €22/maand voor een volwassene, incl. tandarts. Overigens geldt er dan wel een eigen bijdrage bij het kopen van medicijnen en voor sommige niet strikt-noodzakelijke behandelingen.

Belastingen
Vrijwel alle belastingen en premies zijn - de btw (voor vrijwel alles 27%) uitgezonderd - veel lager dan in Nederland: de inkomstenbelasting is een ’vlaktaks’ van 16%. Voorts zijn gepensioneerden vrijgesteld van belastingen over pensioenen, dus buitenlanders die permanent in Hongarije wonen kunnen hun pensioen en aow bruto ontvangen zonder afdracht! Er blijft zo alles bij elkaar nog voldoende over om af en toe uit eten te gaan (middaglunch vanaf ca. €2,25), met het ov (65+ reist gratis) te reizen, een dag naar een thermaalbad (ca. €5-10/dag) te gaan of om een tuinman of poetsvrouw te vragen om af en toe te helpen.

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Straat met auto’s in Parijs Alles wat je moet weten over het autorijden in Hongarije: Een auto invoeren in Hongarije, Wegenbelasting, Rijbewijs EU-ingezetenen, Rijbewijs niet EU- ingezetenen, APK (Algemene periodieke keuring), benodigde documenten, Tolheffing in Hongarije, Parkeervergunningen en een aantal handige links. 
More articles