De kwaliteit van het huizenaanbod in Duitsland toont duidelijke regionale verschillen

Jos Deuling,  zaterdag 19 april 2014

Als je de kwaliteit van het woningaanbod in Duitsland bekijkt dan is er sprake van een duidelijke Oost-West kloof. Dit blijkt uit een studie van de Duitse hypotheekbank . Het marktonderzoeksbureau heeft hiervoor ongeveer 743.000 huizen in Duitsland geëvalueerd.

Empirica onderzocht de volgende zaken : de verhouding tussen het aantal gerenoveerde / nieuwe woningen en het aantal renovatieobjecten, het aandeel nieuwbouw woningen (bouwjaar na 2007) op het totaal aanbod, de gemiddelde ouderdom van de woningen en het gemiddelde jaar van renovering. Op basis van deze gegevens werd de kwaliteit van het huizenaanbod berekend voor de 412 regios in onderstaand overzicht.

kaart van Duitsland met kwaliteit huizenbestand per regio 

De meeste van de Top-20 regio´s liggen in Beieren en Baden-Württemberg. Deze regio´s worden gekenmerkt door een bovengemiddeld aantal gerenoveerde woningen en nieuwbouwwoningen en een ongewoon laag aantal te moderniseren woningen.

Van de 20 regio´s met de laagste kwaliteit liggen de meeste in Oost-Duitsland. Met name in Saksen-Anhalt, Saksen en Mecklenburg-Vorpommern is sprake van een lage kwaliteit van het vastgoed aanbod. Hier vind je een hoge behoefte om het woningenbestand te saneren en te renoveren. Het aantal gerenoveerde woningen en nieuwbouwwoningen ligt hier onder het gemiddelde.

De kwaliteit van het huizenaanbod in de grote steden in het Oostelijk deel van Duitsland is goed. In heel Duitsland zie je overigens dat in de steden veel minder gerenoveerd hoeft te worden dan op het platteland.

Bron :


Vakwerkhuis in de Elzas
Huizen en appartementen te koop in Nedersaksen, Eemsland, Bentheim, Leer, Aken Kleef, Berlijn, Beieren, Noordrijn-Westfalen. Van particulieren en makelaars. 

vrouw die boek leest op strand Maandelijks overzicht van de nieuwste ‘Duitsland’ boeken die binnenkort verschijnen. Boeken over eten, drinken en reizen in Duitsland, wandel- en kampeergidsen, kunstboeken, Duitse literatuur en de nieuwste expatverhalen. Je kunt vanaf deze pagina direct doorklikken naar de website van Bol.com om het boek te bestellen. 
More articles