Linkpagina Etiquette & Gebruiken in Italië

Jos Deuling,  zaterdag 11 juli 2020

calculator 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2020.

Overzicht met links naar interessante artikelen over etiquette & gebruiken in Italië. De links zijn gegroepeerd per onderwerp.


: Of je de tips ook echt opvolgt moet je natuurlijk helemaal zelf weten. We geven je ze alleen mee vanuit onze ervaring met Italië. Ze leren je de cultuur te waarderen en meer uit je vakantie in Italië te halen.

: Je bepaalt uiteraard helemaal zelf of je je aan onze don’ts gaat houden. En wat voor ons misschien don’ts zijn, zijn voor jou juist do’s. Nou ja, blader deze lijst met do’s en don’ts voor Italië op z’n minst eens door en laat je verrassen door de bijzondere cultuur van Italië en de vele riten en gebruiken die daarbij komen kijken.

: Isaac van Aggelen is Brabander van geboorte maar woont inmiddels in Rome. Hij voelt zich het grootste deel van de tijd ook een echte Romein.

: Het schetsen van een portret van een volk is een hachelijke onderneming. Om een portret goed te laten lijken, is het namelijk noodzakelijk datgene wat opvalt uit te vergroten, ook de wat minder fraaie trekjes. Dat die er zijn, weten de Italianen zelf heel goed, maar ze geven er de voorkeur dat stil te houden. Italianen zien hun vaderland eerder als een moeder en hoewel ze zelf zonder ophouden klagen over haar ondeugden, horen ze uit de mond van buitenstaanders toch liever complimenten.

: Hoewel we dus vaak in Italië komen, zijn er altijd wel weer van die opmerkelijke dingen die je even vergeet. Maar die reizen naar Italië tegelijkertijd ook zo aantrekkelijk maken. Je zit een dag (of iets langer) in de auto en je waant je in een compleet andere cultuur. Een paar zaken die ons tijdens ons laatste trip (opnieuw) opvielen.

: Op rondreis of vakantie in Italië? Doe dan je voordeel met onderstaande tips – die in heel Italië gelden. Zo ga je goed voorbereid op pad en voorkom je eventuele teleurstelling tijdens je vakantie.

: (Bekende) Nederlanders die iets met Italië hebben geven antwoord op Italië is voor mij…, De mooiste Italiaanse vakantiebestemming is…, Het lekkerste Italiaanse gerecht is…, Het beste Italiaanse boek is…, Mijn geheime tip over Italië is…

: Voor velen onder ons Italië-liefhebbers is Italië niet alleen een leuk vakantieland. Nee, het gaat veel verder. Italië is een levensstijl, een doel dat het leven leuker maakt, een verslaving waarvan je steeds meer nodig hebt om blij te worden. Hieronder geven we je tien tekenen waaraan je kunt zien dat Italië ook een verslaving voor jou is. Of wou je beweren dat je het nog helemaal onder controle hebt?


: Niks aan het handje.. Als nuchtere Nederlander/Belg ja, maar niet als rasechte Italiaan! Een Italiaan wordt bloednerveus van dit soort zaken die iella (ongeluk) brengen.


: Wie Italië wil begrijpen, moet Italië in augustus leren begrijpen. Het is een maand zo machtig dat al het andere ervoor moet wijken; de politiek, de maffia, het voetbal, zelfs de kerk. Augustus is de maand waarin puberliefdes opbloeien en twintigers met hun strakke, zoute lijven door de branding flaneren.

: Humoristische korte verhalen over het emigreren naar Italië en de kennismaking met tal van karakteristieke Italianen. De auteur emigreerde in 2008 met man en hond naar Italië om daar een B&B te beginnen.

: Een boek over sluwe maffiosi en corrupte politici. Over de moed van rechters, journalisten en burgers. Over het falen van de overheid en de genialiteit van het individu. Over schoonheid en de kunst van het genieten.

: In Italië Voorgoed zeven portretten van Nederlandse gezinnen en eenlingen die al vele jaren wonen in de georganiseerde chaos die Italië heet. Ze houden van het land, maar zitten er inmiddels ook lang genoeg om er op te mogen schelden. Verplichte kost voor iedereen die droomt van een leven tussen de olijfbomen en de Romeinse tempels.

: Zeer uiteenlopende onderwerpen worden in de twintig hoofdstukken behandeld: van politiek tot baby's en van rituelen tot het weer. Alles stukjes zijn vlot leesbaar en vaak voorzien van prettige, wat onderkoelde humor. Zelfs als je nog nooit in Italie bent geweest, wordt je zo langzaam maar zeker liefde en kennis voor het land bijgebracht.

: De auteur zet het Italie van de buitenlanders af tegen het Italie van de Italianen. Hij laat zien dat Italie geen bedwelmende drug of corrupt land is, maar wel een boeiend en ingewikkeld land.

: In Italië. De schaduwkant van een zonovergoten land reist Ine Roox door dat andere Italië en verwerpt zij niet zozeer alle clichés, maar belicht ze van een andere kant of schenkt ze diepgang.


: Het vinden van het juiste kantoor is een uitdaging en wanneer je het gevonden hebt is het gesloten.

: Sinds april dit jaar ben ik officieel lerares na het afronden van de pabo in Nederland. Doordat ik flexibel online studeerde mocht ik stage lopen op een echte Italiaanse basisschool. Helemaal blij met mijn diploma begon ik daarna mijn zoektocht naar een baan.: Zo schrijft Onno Kleyn over de Italiaanse etiquette: ‘Gelukkig verschilt Italië nauwelijks van onze lage landen waar het de tafeletiquette betreft. Toch zijn er een paar puntjes, die vooral tellen wanneer je niet in een restaurant, maar bij mensen thuis komt.

: Als je op vakantie gaat naar Italië, kijk je er vast naar uit om de échte Italiaanse keuken te leren kennen. Maar ook in Italië gelden er ongeschreven wetten in restaurants die je moet respecteren om geen onbeleefde indruk te maken.: Koffie is onderdeel van de Italiaanse cultuur. Maar er is wel een duidelijke Italiaanse koffie-etiquette. Er zijn duidelijke regels en gewoontjes waaraan je je moet houden in Italië bij het drinken van een kop koffie.

: In Italiaanse buren doet Tim Parks verslag van zijn eerste tijd in Italië, van zijn ambivalente houding jegens de Italianen en hun cultuur. Want wie bedenkt er nou dat je een goddelijke cappuccino met sterke koffie en lobbig schuim alleen voor 11 uur ’s ochtends mag nuttigen?

: Om te beginnen heeft de gemiddelde Italiaan voor ons Nederlanders het vreemde gebruik om tijdens het onbijt alleen zoetigheden tot zich te nemen.


: Veel Nederlanders weten dat Italiaanse familiebanden anders zijn dan de binding die wij in Nederland, over het algemeen, met onze familie hebben. Wij hebben hierover een ander plichtsbesef dan de Italianen, die dit al op jonge leeftijd meekrijgen.

: Het andere Italië van Henk Bleker is een vurig betoog voor een bredere blik op Italië. De familiesamenleving, de karakteristieke familiebedrijven, de politiek en de rol van Italië in Europa.


: Voor een bezoek aan de meeste kerken in Florence gelden strikte kledingregels, uit eerbied voor de eigenlijke functie van een kerk.
: In Italië kan je zeer kwistig zijn met beleefdheidsvormen in de begroeting; Italianen houden van een uitgebreid begroetingsritueel en gebruiken daarbij een terminologie die in onze ogen soms overdreven beleefd en zelfs onderdanig overkomt.

: We hadden je al gewaarschuwd om niet met Italianen in discussie te gaan. Maar che cazzo, je wilde niet luisteren. Dan kunnen we je net zo goed een paar tips geven. Om volop mee te kunnen doen aan de felste discussies.

: Het hebben van Italiaanse vrienden of vriendinnen komt met een gebruiksaanwijzing. En mocht je die kwijt zijn, hieronder vind je de dertien belangrijkste verschillen terug. Waar in dit artikel ‘hij’ staat, kun je natuurlijk ook ‘zij’ lezen.

: De Engelse schrijver Tim Parks woont al tientallen jaren in Italië. Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is niet te verdwalen in de doolhof van regels, gewoontes, normen en waarden die daar het alledaagse leven bepalen.


: Voor kinderopvang is men hier in sterke mate afhankelijk van de grootouders. Als die er niet zijn gaan kinderen de hele dag naar de crèche, of de kleuterschool, mits er plaats is.

: Op kleine afstand kunnen ideeën over opvoeding soms radicaal verschillen. Deel 2 van een serie over opvoeden in Europa: Italië. Daar laten ouders hun kind geen seconde alleen.

: Ik ben 34 en heb twee kinderen. Ik heb zes Italiaanse vrienden van mijn leeftijd, geen van hen heeft kinderen. Toeval? Nee, niet helemaal. In Italië is er een cultuur waarin men denkt dat kinderen je je vrijheid en levensplezier afnemen en dat inwisselen voor een leven van verplichtingen en vermoeidheid. Dat klopt overigens. Behalve van dat levensplezier. Dat is niet helemaal waar.

: Opa’s en oma’s die met woordenboeken op tafel een gesprek probeerden te voeren met hun kleinkinderen. Vreselijk. Dat wilden we voorkomen. Dus sprak ik in het Nederlands tegen die kleine ukkepukken en echtgenoot in het Italiaans. Zonder er verder over na te hoeven denken eigenlijk. Lieve woordjes brabbel je nou eenmaal makkelijker in de taal van je hart.

: Als je kan kiezen tussen staats- of privé-onderwijs in Italië en tussen Italiaanse- of buitenlandse taalscholen, zal de volgende informatie je helpen bij je keuze.

: De Italiaanse jeugd groeit op in een samenleving die bi- cultureel genoemd kan worden. Enerzijds is de Italiaanse jeugd er heel snel bij als het gaat om het overnemen van de nieuwste trends, bij voorkeur Amerikaanse, anderzijds worden ook traditionele waarden in Italië heel gemakkelijk overgenomen door de jeugd. Zo is ook in de ogen van de jeugd de familie het centrum van een netwerk dat voorziet in langdurige materiële en immateriële steun.Er loopt een diepe kloof door Europa, als we de clichés mogen geloven. Het zuiden is arm, want lui en spilziek, en houdt steeds weer de hand op. Het noorden is rijk, want zuinig en hardwerkend, en betaalt telkens de rekening. Maar wat is daarvan waar?

: Er loopt een diepe kloof door Europa, als we de clichés mogen geloven. Het zuiden is arm, want lui en spilziek, en houdt steeds weer de hand op. Het noorden is rijk, want zuinig en hardwerkend, en betaalt telkens de rekening. Maar wat is daarvan waar?
: Uit onderzoek van Zoover onder 30.000 Europeanen blijkt dat Italianen de slechtste autorijders van Europa zijn. Opvallend is dat ze zichzelf ook het slechtste cijfer geven.


: Wees ervan bewust dat werken in Italië op vele vlakken anders is dan in Nederland. Dit komt omdat de Italiaanse bedrijfscultuur heel anders in elkaar steekt.

: Het is zover! Je durft de gok te wagen: de Lage Landen verlaten om in Italia te gaan werken. Natuurlijk heb je je alvast van te voren georiënteerd op de werkmogelijkheden. Je weet inmiddels dat de Italiaanse arbeidsmarkt niet zo goed is als de Nederlandse, en dat je dan ook de meeste kans maakt in de grote steden.


: Maarten Veeger, columnist van het Financieele Dagblad en het vakblad Italië in Bedrijf, stak zijn Hollandse neus in Italiaanse zaken en bundelde ervaringen en belevenissen.

: Bij goede zakelijke contacten hoort dat je kennis van de ander en zijn gewoonten en gebruiken hebt. Voor Nederlanders die in Italië zaken willen doen, hebben we een aantal belangrijke zakelijke omgangsvormen op een rij gezet.

: Met een Havo- diploma op zak vertrok Ridder Drost in 2005 in zijn eentje naar Italië om te reizen. Nu is hij succesvol importeur van olijfolie met zijn bedrijf Liquido d’Oro.

: Geduld en de kunst om persoonlijke contacten te onderhouden is de sleutel naar succes voor het zakendoen in Italië. Het zakelijke hart van Italië ligt bij kleine en middelgrote bedrijven die meestal onder leiding staan van families, waarbij interpersoonlijke relaties een grote rol spelen. Daarom is het in Italië uitermate belangrijk hierin te investeren, alvorens er zaken gedaan kunnen worden.  


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Plattelandswoning Toscane Ontdek de unieke charme van Italiaanse plattelandswoningen: een uitgebreide gids over het kopen en renoveren van historische huizen in Italië. Leer over de invloed van locatie, uitzicht, en architectonische waarde op de prijs, en ontdek de essentiële rol van de geometra in het renovatieproces, met speciale aandacht voor de restricties op externe aanpassingen. Ideaal voor liefhebbers van Italiaans onroerend goed en cultuurhistorie. 
More articles