Linkpagina Etiquette & Gebruiken in Spanje

Jos Deuling,  zaterdag 20 maart 2021

Een Spaanse 
lunch 

Laatst bijgewerkt op 20 maart 2021.


: De meesten zullen deze lijst wel kennen van de 'facebook' groep - You know you've lived in Spain when… Erg herkenbaar voor de mensen die in Spanje wonen of gewoond hebben.

: Hoe leven Spanjaarden ? Waarom zijn de mensen zo actief , op hogere leeftijd , en werken ze tot in de leeftijd van 80 jaar en hoger gewoon op hun grondstukjes en groenten tuintjes , terwijl Nederlanders op die leeftijd in een bejaarden huis zitten weg te kwijnen?

: India is vies en Fransen zijn arrogant. Om over die eeuwige regen in Schotland maar te zwijgen. Onze Wereldwijven nemen de vooroordelen over hun land onder de loep. Roos Oudemans woont in Spanje, daar stellen ze alles uit tot morgen: mañana, mañana.

: Na de zoveelste opmerkingen van vrienden die mij opzochten in Madrid en aangaven dat men zo vrolijk is op straat, vroegen waarom men in bars zo hard praat, het lijkt wel of ze ruziemaken en ik tevens dezelfde vraag van een lezer ontving, besloot ik om mij in dit thema te verdiepen.


: een grappige, anekdotische introductie van spanje, de spanjaarden en het spaans.

: Een boek voor iedereen die van het 'andere' Spanje houdt en daar misschien ook wil gaan wonen.

: Een jaar in Andalusië laat u mee proeven van het heerlijke landelijke Spaanse leven, waar de tijd traag tikt en de zon het lome ritme van de dag bepaalt.


: Populaire komische video op Youtube.

: Denk er niet te makkelijk over. Vermenigvuldig de tijd die u denkt dat iets gaat kosten met 6 en u komt in de buurt. Maar als iets toch snel en eenvoudig verloopt, beschouw dat dan als een kadootje!

: Kijk, een Spaanse corrupte klassendictatuur ombouwen naar een corrupte democratie, en die vervolgens weer reformeren naar een iet-wat minder corrupte democratie, dat kost tijd. Dat begrijp ik ook wel. Het is immers nog maar zo´n 40 jaar geleden dat Franco zijn laatste adem uitblies.

: vroeg of laat krijgt u onherroepelijk te maken met de Spaanse bureaucratie. In Nederland kent u het systeem, maarja: Spanje schrijf je nu eenmaal niet met NL.


: laten we de belangrijkste Spaanse tafelmanieren nog eens op een rijtje zetten, zodat je zonder schaamte Spaans aan tafel kan.


: Er is een nieuw sociaal fenomeen in Spanje: de ‘sandwichfamilie’. Wie dit woord heeft bedacht is niet helemaal duidelijk. ‘Sandwich’ in een niet-culinaire context geeft toch andere associaties dan die vermoedelijk werden beoogd door de geestelijke vaders ervan.


: verschillen tussen flirten en humor in Nederland en Spanje zijn heel anders.
: een discussie op Spanjeforum.nl.


: Deze pagina geeft u een overzicht van welke kleding te dragen (en niet te dragen) in Barcelona als u op wilt gaan tussen de lokale bevolking en niet op wilt toevallen als een typische toerist.

: Alhoewel Barcelona een cosmopoliete stad is, wil dat nog niet zeggen dat hier zomaar alles kan. Ook in Barcelona gelden kleding- en gedragscode´s. Hier een korte inleiding om blunders te voorkomen.


: Een discussie op Spanjeforum.nl

: Nee, wees gerust. Ik ben hier niet om jullie les te geven in het zoenen, ik ben overtuigd van jullie eigen kwaliteiten. Maar ik wil wel aangeven dat er een klein verschil is. Het gaat slechts om een zoen verschil.


: Tweewekelijks van 2001 tot 2004 schreef Anita Schmidt voor 'Ouders Online' een column over de emigratie met haar gezin naar Zuid-Spanje die ze nu heeft gebundeld tot dit boek.

: Discussie op het forum van Viva.nl

: Volgens mij slapen Spaanse kinderen veel minder dan Nederlandse kinderen. Natuurlijk, de slaaptijden zijn nauw verbonden met de eettijden en die zijn in Spanje nu eenmaal anders.
: Er loopt een diepe kloof door Europa, als we de clichés mogen geloven. Het zuiden is arm, want lui en spilziek, en houdt steeds weer de hand op. Het noorden is rijk, want zuinig en hardwerkend, en betaalt telkens de rekening. Maar wat is daarvan waar?

: Spanjaarden zijn lui en Fransen zijn arrogant. Om over die oppervlakkige Amerikanen maar te zwijgen. Onze Wereldwijven nemen deze zomer de vooroordelen over hun gastland onder de loep. Else Beekman woont in Spanje, zijn die mensen nu echt zo lui?

: Ilse de Ridder woont in Spanje. Het land van de mooie mannen.

: er zijn veel verschillen tussen Nederland en Spanje. Maar er zijn ook veel vooroordelen.


: Vanmorgen schreef ik een stukje voor mijn website over de gedaalde werkloosheid in Spanje. Na jaren van ellende is er de laatste tijd eindelijk wat positiefs te melden. Toch hebben dit soort nieuwsberichten ook een andere kant. Die van de keiharde realiteit.


: Een broodje kaas met een glas melk. Dat kun je beter niet voorschotelen, aan je Spaanse zakenpartner. Denk groter: een restaurant, een fles wijn, uitgebreide lunch, met voor-, hoofd- en nagerecht.

: De machocultuur van bedrijven in Spaanstalige landen is regelmatig onderwerp van gesprek tussen de taaltrainers Spaans en hun cursisten. Het machismo heeft diepe sporen getrokken in de cultuur van Spanje en Latijns-Amerikaanse landen. Voor iedereen die zakendoet in één van deze landen is het goed om daar rekening mee te houden.

: Dus begonnen we een tapas restaurant in Spanje. Sommigen zeiden dat we gek geworden waren, anderen vonden ons dapper. Wij zeggen: ‘we zijn het allebei...’. Lees ons verhaal, de lessen die we geleerd hebben en onze tips...


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spanje huis Een eigen woning onder de Spaanse zon is een droom voor velen en hoewel de meeste dromen bedrog zijn, kunnen sommige uitkomen. Om te voorkomen dat uw luchtkastelen onverwachts uit elkaar spatten, is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat de mogelijkheden zijn. 
More articles