Linkpagina Etiquette & Gebruiken in Spanje

Jos Deuling,  zaterdag 11 augustus 2018

Een Spaanse 
lunch 

Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2017.

Algemeen

: De meesten zullen deze lijst wel kennen van de 'facebook' groep - You know you've lived in Spain when… Erg herkenbaar voor de mensen die in Spanje wonen of gewoond hebben.

: Hoe leven Spanjaarden ? Waarom zijn de mensen zo actief , op hogere leeftijd , en werken ze tot in de leeftijd van 80 jaar en hoger gewoon op hun grondstukjes en groenten tuintjes , terwijl Nederlanders op die leeftijd in een bejaarden huis zitten weg te kwijnen?

: Op veel plaatsen in Andalusië, zeker op het platteland, nemen de mensen nog tijd voor elkaar en een praatje. Op straat, bij de bakker, op het postkantoor, overal waar je mensen kunt tegenkomen. Het is zelfs onbeleefd om meteen door te lopen als je onderweg een bekende ontmoet.

: India is vies en Fransen zijn arrogant. Om over die eeuwige regen in Schotland maar te zwijgen. Onze Wereldwijven nemen de vooroordelen over hun land onder de loep. Roos Oudemans woont in Spanje, daar stellen ze alles uit tot morgen: mañana, mañana.

: Na de zoveelste opmerkingen van vrienden die mij opzochten in Madrid en aangaven dat men zo vrolijk is op straat, vroegen waarom men in bars zo hard praat, het lijkt wel of ze ruziemaken en ik tevens dezelfde vraag van een lezer ontving, besloot ik om mij in dit thema te verdiepen.

Boeken

: een grappige, anekdotische introductie van spanje, de spanjaarden en het spaans.

: De Cultuur Bewust Spanje gids geeft toeristen en zakenmensen belangrijke informatie over de Spaanse cultuur. Het boekje spijkert in no- time bij over de Spaanse normen en waarden, de etiquette en de sociale omgang in Spanje.

: Een boek voor iedereen die van het 'andere' Spanje houdt en daar misschien ook wil gaan wonen.

: Een jaar in Andalusië laat u mee proeven van het heerlijke landelijke Spaanse leven, waar de tijd traag tikt en de zon het lome ritme van de dag bepaalt.

Bureaucratie

: Populaire komische video op Youtube.

: Denk er niet te makkelijk over. Vermenigvuldig de tijd die u denkt dat iets gaat kosten met 6 en u komt in de buurt. Maar als iets toch snel en eenvoudig verloopt, beschouw dat dan als een kadootje!

: Kijk, een Spaanse corrupte klassendictatuur ombouwen naar een corrupte democratie, en die vervolgens weer reformeren naar een iet-wat minder corrupte democratie, dat kost tijd. Dat begrijp ik ook wel. Het is immers nog maar zo´n 40 jaar geleden dat Franco zijn laatste adem uitblies.

: vroeg of laat krijgt u onherroepelijk te maken met de Spaanse bureaucratie. In Nederland kent u het systeem, maarja: Spanje schrijf je nu eenmaal niet met NL.

Eten

: Nee, neem dan de Spanjaarden. Met wie ik ook op een terrasje, in een bar, restaurant, ijssalon, tetería of wat dan ook zit, het is me werkelijk nog nooit gelukt om de rekening te betalen. Nog nooit. Want ik ben een buitenlander in hún Spanje. Hun gast dus. En daarom betalen zij.

: laten we de belangrijkste Spaanse tafelmanieren nog eens op een rijtje zetten, zodat je zonder schaamte Spaans aan tafel kan.

: Op deze manier hoef je bijvoorbeeld niet voor gesloten restaurantdeuren te staan als je honger hebt of een heel stuk vlees zonder bijbehorende groente achter je kiezen te werken...

Familie

: Er is een nieuw sociaal fenomeen in Spanje: de ‘sandwichfamilie’. Wie dit woord heeft bedacht is niet helemaal duidelijk. ‘Sandwich’ in een niet-culinaire context geeft toch andere associaties dan die vermoedelijk werden beoogd door de geestelijke vaders ervan.

Flirten

: verschillen tussen flirten en humor in Nederland en Spanje zijn heel anders.Integreren

: een discussie op Spanjeforum.nl.

Kleding

: Deze pagina geeft u een overzicht van welke kleding te dragen (en niet te dragen) in Barcelona als u op wilt gaan tussen de lokale bevolking en niet op wilt toevallen als een typische toerist.

: Alhoewel Barcelona een cosmopoliete stad is, wil dat nog niet zeggen dat hier zomaar alles kan. Ook in Barcelona gelden kleding- en gedragscode´s. Hier een korte inleiding om blunders te voorkomen.

Omgangsvormen

: Een discussie op Spanjeforum.nl

: Nee, wees gerust. Ik ben hier niet om jullie les te geven in het zoenen, ik ben overtuigd van jullie eigen kwaliteiten. Maar ik wil wel aangeven dat er een klein verschil is. Het gaat slechts om een zoen verschil.

: Je hoeft niet in Spanje zelf te wonen om te weten dat Spanjaarden, als ze praten, dat meestal met handen en voeten doen. Druk gesticuleren hoort bij de volksaard. Het lijkt wel of ze niet zonder gebaren een gesprek kunnen voeren.

Opvoeden

: Tweewekelijks van 2001 tot 2004 schreef Anita Schmidt voor 'Ouders Online' een column over de emigratie met haar gezin naar Zuid-Spanje die ze nu heeft gebundeld tot dit boek.

: Discussie op het forum van Viva.nl

: Volgens mij slapen Spaanse kinderen veel minder dan Nederlandse kinderen. Natuurlijk, de slaaptijden zijn nauw verbonden met de eettijden en die zijn in Spanje nu eenmaal anders.Stereotypen

: Spanjaarden zijn lui en Fransen zijn arrogant. Om over die oppervlakkige Amerikanen maar te zwijgen. Onze Wereldwijven nemen deze zomer de vooroordelen over hun gastland onder de loep. Else Beekman woont in Spanje, zijn die mensen nu echt zo lui?

: Nederland ruikt naar gras, naar bomen en gevallen bladeren. Je ruikt het als je een tijdje bent weggeweest en de trein uitstapt. Het blijft even in je neus hangen en gaat dan weer weg, zeggen Spanjaarden die in Nederland wonen.

: Madrid ruikt naar boenwas. Het is een wat weeïge geur die je opsnuift als je in de morgen door de straten van de hoofdstad loopt. De stoepen worden dan gesopt, het koperbeslag gepoetst en trapleuningen in de was gezet. Als ik een tijd weg ben uit Spanje ga je verlangen naar die geur.

: Ilse de Ridder woont in Spanje. Het land van de mooie mannen.

: er zijn veel verschillen tussen Nederland en Spanje. Maar er zijn ook veel vooroordelen.

Werken

: Vanmorgen schreef ik een stukje voor mijn website over de gedaalde werkloosheid in Spanje. Na jaren van ellende is er de laatste tijd eindelijk wat positiefs te melden. Toch hebben dit soort nieuwsberichten ook een andere kant. Die van de keiharde realiteit.

: Vooroordeel nummer één: Spanjaarden zijn lui. Geef het maar toe, die indruk hebben jullie vast ook. Maar een Europees onderzoek zet onze perceptie op z’n kop en stelt dat die luie Spanjaarden heel wat meer werken dan wij Nederlanders…

Zakendoen

: Een broodje kaas met een glas melk. Dat kun je beter niet voorschotelen, aan je Spaanse zakenpartner. Denk groter: een restaurant, een fles wijn, uitgebreide lunch, met voor-, hoofd- en nagerecht.

: Macho’s die alleen maar Spaans spreken en werknemers zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Ondernemen in Spanje is lang niet eenvoudig.

: De machocultuur van bedrijven in Spaanstalige landen is regelmatig onderwerp van gesprek tussen de taaltrainers Spaans en hun cursisten. Het machismo heeft diepe sporen getrokken in de cultuur van Spanje en Latijns-Amerikaanse landen. Voor iedereen die zakendoet in één van deze landen is het goed om daar rekening mee te houden.

: Dus begonnen we een tapas restaurant in Spanje. Sommigen zeiden dat we gek geworden waren, anderen vonden ons dapper. Wij zeggen: ‘we zijn het allebei...’. Lees ons verhaal, de lessen die we geleerd hebben en onze tips...


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Molen op het Spaanse platteland nabij Toledo in de regio Castilië en León De situatie op de Spaanse huizenmarkt is niet florisant. Spaanse banken zijn niet meer zo happig op het verstrekken van hypotheken. Als niet-ingezetene kun je misschien beter terecht in eigen land. Maar als je toch een hypotheek in Spanje wil afsluiten, dan vind je hier wat aardige tips en achtergrond informatie. 
More articles