Overzicht van interessante links over wonen en werken in België

Jos Deuling,  zondag 15 januari 2023

 

Meer dan 75 zorgvuldig geselecteerde links over wonen en werken in België. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Vlaams / Frans leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in België, Klimaat en Milieu, Eten en Blogs.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2023.Informatie over Belasting, Zorg, Uitkering en Pensioen, Kinderen en een aantal praktische zaken.


Emigreren naar België is soms niet meer dan een verhuizing van enkele kilometers. Toch kunnen de gevolgen erg groot zijn. Zo kan het netto-inkomen veranderen, maar ook de leefomgeving verschilt soms enorm. Een goede voorbereiding is daarom een vereiste.


Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Gaat u emigreren? Dan komt er heel wat op u af. Met deze checklist houdt u overzicht.


België, het is er fijn wonen. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom is het goed om ons land af en toe met andere oorden te vergelijken. We gaan op zoek naar gelijkenissen – maar vooral verschillen. En zo maken we de som: waar is het beter leven? Vandaag meten we onszelf met Nederland.


Werken


Informatie over de volgende onderwerpen : Bereid uw verhuizing goed voor, Ga na of u speciale werkdocumenten nodig hebt, Welke socialezekerheidsrechten hebt u als u in Vlaanderen komt werken?, Meldingsplicht voor buitenlanders die tijdelijk in Vlaanderen komen werken, Wordt uw buitenlandse diploma erkend in Vlaanderen?


Hoe is het om als expat te wonen en werken in Brussel, de hoofdstad van Europa? Drie Nederlandse expats vertellen over hun ervaringen.


Halverwege deze pagina vind je de informatie over de maandelijkse salarissen in België.


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.

Bedrijf

Een goede voorbereiding is belangrijk bij interntionaal ondernemen. Dit geldt ook voor buurland België. Vanwege de federale staatstructuur met sterke eigen bevoegdheden voor de gewesten Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest, kan ondernemen in België complex zijn. Informeert u zich dus goed en uitgebreid.

België is een populaire groeimarkt voor Nederlandse ondernemers. Nederlanders zetten er vaak hun eerste stappen op de internationale markt. Toegang tot België is laagdrempelig en vraagt relatief weinig startkapitaal. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken die u niet over het hoofd mag zien als u naar België wilt exporteren.


Tips voor het zakendoen in België. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in België.


Zakendoen in België? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt exporteren naar België en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? Gelukkig staat u niet alleen. RVO helpt u met uw internationale ambities. Ook bij zakendoen in België.


Na succes in eigen land lonkt voor Nederlandse ondernemers en bedrijven niet zelden een buitenlands avontuur. Maar hoe je op een vreemde plek voet aan de grond krijgt, verschilt nogal per land. Hen Snackers, CEO van QNH Consulting, deelt observaties, bevindingen en tips over het zakenleven in België.Uitstekende pagina over het kopen van een woning in België. Alle informatie wordt duidelijk gepresenteerd en de pagina bevat veel links naar sites met aanvullende info.


Als u een woning wilt verkopen, moet u een aantal attesten kunnen voorleggen en moet de verkoopadvertentie verplicht bepaalde informatie bevatten. Zo krijgen de potentiële kopers meer zekerheid over de staat waarin de woning zich bevindt.


In één oogopslag de belangrijkste informatie krijgen over notariële topics? Dat kan met onze handige informatiebrochures. Met onder andeen de volgende onderwerpen : Een woning kopen in Vlaanderen - Zoom op de administratieve kosten, Aankoopkosten vastgoed Vlaanderen, Wat doet de notaris bij de aankoop van een woning?


Een Twitter-account met de meest vreemde, lelijke en kitscherige huizen van België zorgt voor hilariteit onder Nederlanders. Maar onze zuiderburen zijn er juist trots op en sommige Nederlanders zien die vrijheid ook wel zitten: "Het is de individualiteit van de Belg."


Als je echt alles wilt weten over het kopen van een huis in België koop dan het boek 'Wonen en kopen in België van Peter Gilissen.


Wilt u een woning verbouwen of renoveren? Dan hebt u misschien een bouwvergunning nodig. En de nodige financiële middelen.
Maar kent u de normen waaraan uw woning moet voldoen? Of weet u hoeveel btw u moet betalen op de facturen? En weet u ook welke premies u kunt krijgen?

Belgische huizensitesNumbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen België en Nederland. Het huren en kopen van woonruimte is in België een stuk goedkoper dan in Nederland. De dagelijkse boodschappen zijn in Nederland een stuk goedkoper dan dan in België.


Iedereen weet inmiddels wel dat je ouderlijk huis verlaten, gaan verhuizen en zelfstandig gaan wonen, wil zeggen dar je verantwoordelijkheid dient te nemen voor de kosten die het dagelijkse leven met zich meebrengt, maar hoe hoog zijn dergelijke kosten exact?Wilt u een nieuwe aansluiting voor elektriciteit of aardgas? Dan moet u een aansluiting aanvragen bij uw netbeheerder(opent in nieuw venster). Zonder energiecontract krijgt u echter geen aansluiting. U moet voor uw nieuwe aansluiting een energieleverancier kiezen en die moet zich vooraf bij de netbeheerder aanmelden (aan de hand van uw EAN-code). Daarna kan uw netbeheerder de indienstname van uw aansluiting uitvoeren. Ga dus tijdig op zoek naar een energieleverancier.


De Vlaamse lintbebouwing zorgt er uiteraard voor dat internet en telefonie veel meer kosten. Maar dat geldt ook voor andere nutsvoorzieningen. Wij hebben een prijs die dubbel zo hoog ligt dan in het buitenland.


Geen nieuwbouwproject zonder de nodige nutsvoorzieningen. Dat begint al meteen met je elektriciteitsaansluiting voor de werf, maar snel volgen ook al de rioleringswerken, water- en eventueel de gasaansluiting. Tijdig je aanvraag doen is de boodschap, maar hoeveel kosten deze aansluitingen?

Water


Bereken je waterfactuur en informatie over de Gemiddelde waterprijs.


Grondwater is schaars. Bij voorkeur laat je het in de grond. Wil je toch grondwater oppompen? Hou dan rekening met volgende voorwaarden.


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in België.

Riolering


Een aanzienlijk deel van de huishoudens in Vlaanderen loost z’n afvalwater nog altijd in een gracht of beek. In sommige gemeenten is nog geen kwart van de huizen aangesloten op de riolering.

Afval


De gemeente (of de intercommunale) zorgt voor de inzameling van het huishoudelijk afval. Het reglement voor de ophaling of inzameling van afval is uniek per gemeente.Verwarming


Ga je grondig verbouwen? Of bouw je een nieuwe woning? Dan moet je ook je verwarming kiezen. Dat is een belangrijke beslissing. Ga niet zomaar over één nacht ijs, maar maak een doordachte keuze. We leggen je in dit artikel haarfijn uit welke mogelijkheden er zijn.NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Belgen betalen 7 euro per maand voor de ziektekostenverzekering en dus is de zorg in België vele malen goedkoper."


In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.Wie in Vlaanderen een Bengaalse kat heeft als huisdier, mag die houden. In Wallonië niet. Maar daar mag je vanaf volgend jaar wel een Amerikaanse bizon houden, een kolos die tot 1.000 kilogram kan wegen. Een stevige omheining is dus aangeraden.
De informatie over huisdieren staat halverwege de pagina. Je moet dus even naar beneden scrollen. Het ANWB artikel is een nuttige aanvulling op het artikel van Nederlandwereldwijd.nl dat hierboven genoemd wordt.Wij zijn gierig, zij beleefd. Wij weten het altijd beter, zij zeggen soms ja als ze nee bedoelen. Belgen en Nederlanders zijn buren die dezelfde taal spreken, maar begrijpen elkaar vaak niet. De culturele verschillen zijn groot, maar socioloog Mick Matthys stelt: "De vooroordelen die we van elkaar hebben, kloppen niet."


Nederlanders zijn arrogant en Belgen lopen achter. De clichés over Belgen en Nederlanders zijn hardnekkig. Wie bij de buren gaat wonen, moet zijn beeld bijstellen, ervoer de vernederlandste Vlaming Mick Matthys. Hij schreef er een boek over, dat deze week in Nederland verschijnt.


Dit boek is een verzameling van de meest typische Belgische tradities. Lukas Vanacker, journalist bij De Tijd, beschrijft de Belgische levensstijl, gekruid met zelfspot, levenslust en je-m’en-foutisme. Meesterverteller Rik Van Puymbroeck vertaalt de Belgitudes in sprekende en uit het leven gegrepen foto’s. Samen maakten zij dit nationale meesterwerkje.


Evert van Wijk dacht meer dan 25 jaar geleden het snel in België te gaan maken maar aanvankelijk viel hij zowat in alle valkuilen waarin Nederlanders vallen die zich onvoldoende verdiept hebben in de gigantische cultuurkloof. Sindsdien noemt hij zich een bont-en-blauwe ervaringsdeskundige.Voor Nederlanders klinkt de gij-vorm nogal archaïsch maar voor Vlamingen is dat de standaardvorm. Soms denk ik dat het gebruik van de gij-vorm er ook voor zorgt dat de Nederlanders vinden dat de Vlamingen erg formeel spreken. De gij-vorm heeft namelijk geen bezittelijke vorm. ‘Jij hebt jouw auto gewassen.’ ‘Gij hebt UW auto gewassen.’


Elke taaldocent zal zeggen dat 'weinig' en 'vaak' het geheim is van het leren van een vreemde taal. Elke dag 15 minuten oefenen levert meer op dan uren zwoegen boven een grammatica boek.Het bankwezen in België is een invloedrijke sector. U zult in elk geval geen moeite hebben met het vinden van een bank. België beweert wereldwijd de meeste bankkantoren per hoofd van de bevolking te hebben.


Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.


Heeft u een bankrekening nodig in uw eigen land of in een ander EU-land? Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht een basisbetaalrekening te openen. Banken mogen uw aanvraag niet weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is.In België staan we zowat de helft van ons loon af aan belastingen. Ook onze bijdragen aan de sociale zekerheid stijgen boven het Europese gemiddelde uit. Logischerwijze zou u dus verwachten dat we op tal van vlakken beter beschermd zijn dan de doorsnee Europeaan. Dat is soms het geval, maar ook lang niet altijd.
In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?
Wilt u een voertuig invoeren uit een ander land of verhuist u naar België en wilt u uw voertuig mee verhuizen? Dan moet u hiervoor een aantal zaken in orde brengen voor u met uw voertuig in België op de openbare weg mag rijden.


Ga je met de auto naar België? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie over route en verkeer. In België zijn sommige dingen namelijk soms net even anders dan bij ons in Nederland. Lees de verkeersregels en bekijk de checklist met de items die je verplicht mee moet nemen in de auto. Natuurlijk vind je hier ook alle informatie over Belgische boetes en over de drukte die je onderweg naar je vakantiebestemming tegenkomt.
Woont u in België en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Belgisch rijbewijs.Op zoektocht gaan naar nieuwe prikkels dichtbij huis. Mini ontdekkingen plannen we het liefst zo ver mogelijk weg van toeristische hotspots zoals de grotten van Han, de Antwerpse zoo of Mini Europa.

Overijse was een incident, maar als de droogte blijft duren, kunnen straks ook elders in Vlaanderen problemen opduiken. Er is geen garantie meer dat er altijd water uit de kraan zal komen.


België blijkt een van de zwaarst getroffen landen te zijn door de extreme droogte in Europa. Dat is te zien op nieuwe kaarten die gemaakt werden op basis van satellietbeelden. Ons grondwater staat een pak lager dan normaal en daarmee doen we zelfs slechter dan Spanje en Zuid-Italië.
Het laatste nieuws over eten in België en Nederland


Het bekende TV-programma. Dagelijkse kost is jouw nummer 1 voor nieuwe recepten, leuke weetjes, toffe video's en meer. Kortom dé plek bij uitstek om te koken met gezond verstand!


Ze zijn eigenlijk allemaal even lekker, die Belgische gerechten, maar als het van jullie afhangt, zijn dit de 10 toppers, zo bleek uit onze Facebookvraag.


"Nederlandse supermarkten zijn heel efficiënt georganiseerd, qua kostprijs zijn ze in vergelijking met België wel 8 tot 10 procent goedkoper", zegt Laurens Sloot, supermarktdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen. "Dus als je in België Nederlandse prijzen hanteert of ietsjes meer, lig je ver voor op Belgische winkels." Albert Heijn staat in België bekend als een goedkope supermarkt, zegt Sloot. "Dat zegt toch genoeg."


Ik streef zelf niet per se een 100% zero waste lifestyle na, maar ik vind het wel belangrijk om zo weinig mogelijk (plastic) afval te gebruiken. Daarom verzamel ik hier winkels waar je alle of bepaalde voedingsmiddelen zonder (plastic) verpakkingen kan verkrijgen.
Vlaamse trapgevel huizen
Huizen en appartementen te koop in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen. Van particulieren en makelaars. 

Woning verbouwen belgie Wilt u een woning verbouwen of renoveren? Dan hebt u misschien een bouwvergunning nodig. En de nodige financiële middelen. Maar kent u de normen waaraan uw woning moet voldoen? Of weet u hoeveel btw u moet betalen op de facturen? En weet u ook welke premies u kunt krijgen? 
More articles