Overzicht van interessante links over emigreren naar en wonen en werken in Duitsland

Jos Deuling,  dinsdag 9 augustus 2022

 

Meer dan 75 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Duitsland. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Duits leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Duitsland, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2022.Als u de grens over gaat om te wonen, werken, studeren of ondernemen in België, Duitsland, of Nederland krijgt u te maken met regels en verplichtingen in dat land. Maar het is niet altijd duidelijk wat dit voor u persoonlijk betekent. Wat moet u regelen, wat zijn de gevolgen van emigratie of grensarbeid? Grensinfopunt geeft antwoord op deze en andere vragen.


Interessant interview met Hinrich Kuper, EURES-consulent bij de Euregio Eems Dollard in het Groningse Nieuweschans. Het zijn volgens Kuper inmiddels niet meer alleen de goedkope huizenprijzen die Nederlanders naar het Duitse grensgebied lokken. Emigranten kiezen ook steeds vaker voor de Duitse mentaliteit en manier van leven.


Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Handboek voor de moderne emigrant. Dit boek heeft uitstekende recensies op Bol.com : Heel fijn boek. Leest makkelijk weg. Duidelijke uitleg, handige lijstjes, wat korte ervaring verhaaltjes


Werken


Interview met John Budde van het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen. De volgende onderwerpen komen ter sprake : In welke branches zitten ze te springen om Nederlanders?, diploma’s en certificaten, ziektekostenverzekering, sociale uitkeringen.


Nuttige info over werken in Duistland. Onderwerpen : Hoe schrijf je een Duitse sollicitatiebrief, Op sollicitatie, Papierwerk, Salaris, Reiskosten en vakantiegeld, Vakantiedagen, Hiërarchie en aanspreeksvormen, Lunchpauze, Freelancen.


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.

Bedrijf


Uitbreiden naar de Duitse markt klinkt aanlokkelijk, maar blijkt in de praktijk vaak nog niet zo simpel. Vijf ondernemers vertellen welke beginnersfouten in Duitsland zij maakten.


Zakendoen in Duitsland? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt exporteren naar Duitsland en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? Gelukkig staat u niet alleen. RVO helpt u met uw internationale ambities. Ook bij zakendoen in Duitsland.


In Duitsland werkt alles nét even anders. Hier moet je op letten als je zaken doet met onze oosterburen.


Deze pagina biedt handvatten voor het starten van een onderneming in Duitsland.Uitgebreid artikel over het kopen van een huis in Duitsland. Onderwerpen : Onroerend goed zoeken, courtage van de makelaar, taken van de notaris, koopovereenkomst, notariële vastlegging en inschrijving in het kadaster, 'Voorlopige' koopovereenkomst, grondbelasting (Grundsteuer), Financiering van onroerend goed in Duitsland etc.


Als je echt alles wilt weten over het kopen van een huis in Duitsland koop dan het boek 'Wonen en kopen in Duitsland’ van Peter Gilissen.


Sinds 2010 is de gemiddelde aankoopprijs van een huis in Duitsland met 22 procent toegenomen. Duitsland bouwt te weinig woningen, terwijl de vraag naar woonruimte toeneemt, zo stellen analisten. De komende jaren wordt een kleine inhaalslag verwacht.

Bekijk hier het aanbod van een aantal Nederlandstalige makelaars in Duitsland :

Om je een beetje wegwijs te maken in de mogelijkheden die boodschappen doen in Duitsland heeft, heb ik hier wat praktische informatie op een rijtje gezet.


Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Duitsland en Nederland. Het huren van woonruimte is in Duitsland een stuk goedkoper dan in Nederland. Dagelijkse boodschappen, melk, kaas en groenten zijn in Nederland ook duurder dan in Duitsland.


In Duitsland hebben ze vaste lage prijzen, wij veel vaker stuntaanbiedingen.


Water


Kraanwater in Duitsland is veilig om te drinken en van goede kaliteit. Het land heeft heel veel kleine drinkwaterbedrijven die lokaal gevestigd zijn. Die zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater. Meer dan 70% van het drinkwater is grond- en bronwater.


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Duitsland.

Anliegerkosten - Ingezetenenomslag


Duurzaam saneren met geld van de Duitse overheid.


Door de ingezetenenomslag voor een nieuwe bestrating of riolering kijken kopers van vastgoed in Duitsland vaak plotseling tegen onverwacht hoge kosten aan.


Van de aanwonenden in een straat wordt een bijdrage verwacht wanneer straten, het riool of de waterleidingen aangelegd of vernieuwd worden. Dit geldt overigens niet alleen bij nieuwbouw, waar vaak al een deel in de grondprijs doorberekend is , maar ook bij bestaande straten die vernieuwd worden.


Bij aankoop van een kavel in Duitsland is het geboden te toetsen of er eventueel nog exploitatiekosten verschuldigd zijn. Het gaat hierbij om de aansluiting van het perceel aan de openbare weg, waarop onder meer het drinkwatersysteem, het rioleringssystem en de straatverlichting zijn aangesloten. In de regel bestaan zulke aansluitingen al sinds jaren, en men maakt zich als koper hierover geen kopzorgen, ervan uitgaande dat alles reeds vroeger is voldaan.

Afval


In de Kerstvakantie merkte ik het voor het eerst: ik ben hard op weg een goede Duitser te worden. Na tien jaar in Duitsland heb ik mij een van de belangrijkste thema’s van de Duitse inburgeringscursussen eigen gemaakt. Ik merkte dat niet in een kerk of concertzaal, maar gebogen over de vuilnisbak in Nederland.

Gas versus Olie


Terwijl Nederland de eerste stappen zet om te stoppen met aardgas, ontvangen Duitsers juist subsidie als ze kiezen voor gas. Klinkt nogal tegenstrijdig. Klimaatcoryfee Sible Schöne legt uit hoe het echt zit.De gezondheidszorg in Duitsland staat bekend als één van de beste in de wereld. Tegelijkertijd is het ook een van de duurste ter wereld. Op deze pagina kan je terecht voor een uitleg over het systeem, hoe een bezoekje aan de huisarts gaat en de kosten waar je rekening mee moet houden als je gebruik maakt van de gezondheidszorg in Duitsland.


In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.Wanneer je plannen hebt om naar Duitsland te emigreren, wil je van tevoren natuurlijk alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Verhuist je hond mee? Dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden.

Neem jij weleens ongevraagd een slokje uit het glas van iemand die je niet kent? Nou? Dat is hoe het voor Duitsers voelt als je ze zomaar tutoyeert. Übergriffig. Je overschrijdt een grens.


Hoewel de Duitse cultuur niet zo heel veel verschilt van de Nederlandse, zijn er wel wat eigenschappen en gebruiken waar ik in het begin vreemd van opkeek. Toch ben ik gaandeweg misschien meer typisch Duitse gebruiken gaan oppikken dan ik in eerste instantie dacht. Begin ik te verduitsen?


Hoe is het om als Duitser in Nederland te leven? Het resultaat is een confronterend boek: de ervaringen zijn vaak positief, maar soms ook zwaarbeladen en schokkend.


Tips voor het zakendoen in Duitsland. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in Duitsland.Als je naar Duitsland verhuist ontkom je er niet aan: Duits leren. Je woordenschat zal vanzelf groter worden als je op zoek gaat naar een woning, verzekeringen afsluit of met je huisbaas in de clinch ligt over de afwezigheid van een keuken in je huis.


Met deze cursus maak je je snel en grondig de grondbeginselen van het Duits eigen. Leer thuis in je eigen tempo of gebruik het boek bij je studie op een taalinstituut of volksuniversiteit.


Begin met Duits oefenen online! Wij hebben een aantal links verzameld waarmee je meteen zelf aan de slag kunt. Ook handig als je je Duits na een studie of cursus op peil wilt houden. Veel plezier!


Leer Duits met slechts 5 minuten oefenen per dag. Helemaal gratis.

Duits leren op een Volksuniversiteit :
Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.


Zodra je officieel Hamburger/in bent, moet er natuurlijk ook een Duitse bankrekening komen. Als je weet waar je moet zijn, is dat gelukkig niet ingewikkeld. Met deze tips kun je heel gemakkelijk je bankzaken in Duitsland regelen.


Heeft u een bankrekening nodig in uw eigen land of in een ander EU-land? Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht een basisbetaalrekening te openen. Banken mogen uw aanvraag niet weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is.Wie het huis van zijn ouders erft, hoeft geen erfbelasting te betalen indien hij of zij binnen zes maanden daar zelf intrekt, aldus de Bundesfinanzhof.
In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?


De komende jaren wordt er 50 miljard euro uitgetrokken om klimaatverandering tegen te gaan.


Zonovergoten dagen en nauwelijks een spatje regen: Duitsland beleeft tot nu toe één van zonnigste lentes sinds het begin van de weermeting. Maar het mooie weer heeft een keerzijde: de grond is veel te droog en de oogsten vallen tegen.
In Duitsland, vlak bij de Nederlandse grens, zijn de afgelopen dagen zeker zes hyalomma-teken gevonden. Die zijn drie keer zo groot als normale teken en kunnen mensen volgen en ruiken van tientallen meters afstand. De dieren kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen.

Woon je in het grensgebied of kom je om wat voor reden dan ook regelmatig door Duitsland? Dan kan het best slim zijn om daar ook eens een keer lekker te shoppen voor boodschappen. Veel producten zijn daar namelijk aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.


De Duitse supermarkt is een leuke plek om rond te snuffelen op zoek naar typisch Duitse producten. Wat zijn lekkere dingen om te kopen voor je weer teruggaat naar Nederland?


Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.


Ik heb geen forums of facebook groepen met Duitsland als thema kunnen vinden.Alhoewel bloggen niet meer zo populair is als een aantal jaren geleden, kun je op Internet nog wel een aantal leuke Duitsland blogs vinden. Ik heb een selectie gemaakt van blogs die regelmatig worden bijgehouden.


Seit 2009 gibt das buurtaal-Blog Niederlande- und Niederländisch-Tipps für Deutsche & Deutsch-Tipps für Niederländer. Abseits der Klischees und immer mit einer Prise niederländischer Ironie.


Mijn naam is Janneke en ik ben een Nederlandse dertiger uit België. Ik woon sinds eind 2006 in Berlijn. Steeds weer ontdek ik eigenaardige en alleraardigste Duitse woorden en uitdrukkingen. En ik verbaas me voortdurend over de culturele, sociale en maatschappelijke verschijnselen die erachter zitten.Laura (34) heeft een hele hechte band met haar ouders Jack (66) en Helma (64). Gelukkig kan haar man Pepijn (41) het ook prima met hen vinden.


Er zijn weinig mensen ter wereld zo gek op dieren als Monique van der Have (49). Ze runt haar eigen hondenschool, maar haar grote droom is het beginnen van een vakantiepark voor hondenliefhebbers.