Overzicht van interessante links over emigreren naar en wonen en werken in Frankrijk

Jos Deuling,  zondag 15 januari 2023

 

Meer dan 85 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Frankrijk. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Frans leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Frankrijk, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2023.



Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Wat in Nederland kan, kan in Frankrijk ook. Je gaat niet naar het andere eind van de wereld. Er is in Frankrijk ook werk, er zijn in Frankrijk ook scholen voor je kinderen en je kunt in Frankrijk ook hypotheken afsluiten.


Pauline en Luud besloten om met hun dochter Emma naar Frankrijk te emigreren. Pauline vertelt hier in haar eigen woorden hoe ze tot die beslissing kwamen, hoe de emigratie beviel en hoe ze uiteindelijk ook de crisis doorstonden.


Handige checklist van Radar, het consumentenprogramma van de Tros en Avro. Waar moet je allemaal aan denken als je wilt emigreren naar het buitenland?


Werken


Als u gaat emigreren naar Frankrijk en u wilt daar in loondienst treden, zijn er wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden.


Op het forum Nedelanders.fr is een interessante rubriek opgenomen met vacatures in Frankrijk.


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.

Bedrijf


Als u zich aan het orienteren bent op een onderneming in Frankrijk, kijk dan eens rustig rond op deze website. Er staat een hoop nuttige informatie op.


Tips & Tricks voor het starten van een bedrijf in Frankrijk.


Toegegeven, een camping runnen in Frankrijk lijkt op het eerste gezicht een ideale baan. Gezellig voor de deur van je pittoreske boerderijtje de gasten te woord staan, 's avonds met zijn allen gezellig eten aan een grote tafel onder de esdoorns, terwijl de kinderen vrolijk rondplassen in het zwembad. Maar de realiteit is anders.


De Franse overheid is de laatste jaren erg bereidwillig om nieuwe ondernemingen in het land te verwelkomen. Daarom doen ze veel op het gebied van subsidies en zijn soms makkelijk met het verstrekken van vergunningen.


Wilt u ondernemen in Frankrijk? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt export naar Frankrijk en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner?



Huizen te koop in Frankrijk van particulieren en makelaars. Op Affidata.com vindt u tevens een groot aantal artikelen over wonen en kopen in Frankrijk.


Een bijzonder uitgebreide checkllist met vragen die u moet stellen bij de koop van een huis in Frankrijk.


Je loopt een risico als je een een renovatieobject koopt. Er kan van alles misgaan. Maar een renovatie kan ook probleemloos verlopen als je van tevoren rekening houdt met een aantal zaken en bepaalde regels in acht neemt.


Een Compromis de Vente is een Frans verkoop contract waarin de afspraken tussen verkoper en koper worden bevestigd. De Compromis de Vente wordt ook wel Promesse de Vente of Avant-Contrat genoemd. Dit contract is te vergelijken met de Nederlandse “voorlopige koopovereenkomst”.



Numbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Frankrijk en Nederland. Het huren van woonruimte is in Frankrijk een stuk goedkoper dan in Nederland. Dagelijkse boodschappen, melk, kaas, groente en fruit zijn in Frankrijk duurder dan in Nederland.



In Frankrijk heb je twee systemen om je te voorzien van water namelijk je eigen waterput of aansluiting op de waterleiding. Veel huishoudens op het Franse platteland maken echter gebruik van beide systemen. Ze gebruiken leidingwater voor in huis en putwater voor de tuin en de toiletten.


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Frankrijk.


Uitgebreide informatie over de nuts voorzieningen in Frankrijk : Energie, Water, Riolering, Telefoon, Internet, TV.


Vraag op het forum Nederlanders.fr inclusief de antwoorden van de verschillende forumleden : 'Begin maart krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huis in Carcès (Var). Ik vraag me af hoe het in Frankrijk is geregeld met de nutsvoorzieningen. Kunnen wij ons na de overdracht via internet melden met de meterstanden (zoals in Nederland) of moet ik de energie en water tevoren aanvragen? Heb ik daar een franse bankrekening voor nodig? Hetzelfde voor internet/tv/opstalverzekering?’


De Franse elektrische installatie is iets waar je als Nederlander even aan moet wennen : een moderne groepenkast of je staat oog in oog met een groepenkast uit de jaren vijftig: een houten plank met daarop kleine zekeringhoudertjes, waarvan je even denkt dat het een achtergebleven stuk kinderspeelgoed is.


Enedis verzorgt het elektriciteitsnetwerk in Frankrijk. In dit artikel vind je informatie over wat Enedis standaard levert voor een eengezinswoning, om welke opties je kunt vragen en wat dat allemaal gaat kosten.


De meeste Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk wonen op het platteland of in een klein dorp en zijn dus meestal aangewezen op een septic tank (fosse septique).


Meer dan 5,4 miljoen huizen in Frankrijk zijn niet aangesloten op het riool. Het is de verantwoordelijkheid van iedere huiseigenaar om voor een aan de normen voldoende installatie voor de verwerking van het afvalwater te zorgen.


Wanneer je in de gelukkige omstandigheid bent dat je woning op het openbare gasnet (gaz de ville) aangesloten is of aangesloten kan worden, dan hoeft de keuze niet moeilijk te zijn. Maar voor vele inwoners van Frankrijk is de fles of de tank de enige manier om op gas te koken of te stoken. Maar waar kies je dan voor - butaan of propaan?



Van buitenaf kan het het Franse gezondheidszorgsysteem een beetje ingewikkeld lijken, dus hier zijn enkele richtlijnen om u aan te melden bij een huisarts en het naar de tandarts gaan.


Een verhaal van Paul Zijleman uit 2019 over zijn positieve ervaringen met de Franse gezondsheidszorg. Gepubliceerd op het forum Nederlanders.fr. Inclusief reacties van forumleden.


In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.



Uitgebreid artikel met veel informatie over huisdieren in Frankrijk : het kopen van een hond, dierenpaspoort, het ‘invoeren’ van een Nederlandse hond met een Nederlandse chip, dierenbescherming, aanvalshonden, het begraven van een huisdier, gewonde vogels vervoeren, overstekend wild etc.


De meeste honden zijn welkom in Frankrijk, maar het is altijd verstandig om van tevoren een aantal belangrijke dingen op te zoeken en voor te bereiden. Wij helpen je graag op weg, lees je mee?



Overzicht met links naar interessante artikelen over etiquette & gebruiken in Frankrijk. De links zijn gegroepeerd per onderwerp: Algemeen, Begroeten, Boeken, Eten, Franse vrouwen, Integreren in de Franse samenleving, Opvoeden, Seksisme, Vooroordelen en Zakendoen.


Verhalen van Nederlanders die wonen en werken in Frankrijk. Ideaal om de gewoontes en gebruiken van de Fransen te leren kennen.


Tips voor het zakendoen in Frankrijk. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in Frankrijk.



Een aantal praktische tips om Frans te leren.


Op internet zijn diverse bronnen die je op weg helpen bij de basiskennis van de Franse taal. Wil je de taal echt goed leren spreken, schrijven, lezen en verstaan dan ontkom je niet aan een professionele cursus, maar online kun je met een beetje discipline in elk geval de basis van het Frans jezelf goed aanleren.

Frans leren op een Volksuniversiteit :


















Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.


U kunt als Nederland een bankrekening openen bij een Franse bank. Dit is relatief eenvoudig. U hoeft daarvoor niet per se in Frankrijk woonachtig te zijn. Veel Nederlanders openen een rekening in Frankrijk omdat ze in Frankrijk wonen of bijvoorbeeld veel zaken doen met Fransen.


Heeft u een bankrekening nodig in uw eigen land of in een ander EU-land? Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht een basisbetaalrekening te openen. Banken mogen uw aanvraag niet weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is.



Diverse links naar websites met informatie over de volgende onderwerpen : Overzicht Franse belastingen, Verhuizen naar Frankrijk, Franse inkomstenbelasting, Pensioenen, Sociale verzekeringen, Lokale belastingen, Belastingadviseurs.


Mooi overzicht van ABN AMRO van alle belastingen waar je als eigenaar van een tweede woning in Frankrijk mee te maken krijgt.


In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?








Als je in Frankrijk woont dan kun je je Nederlands rijbewijs niet verlengen. Op deze pagina vind je informatie over het aanvragen van een Frans rijbewijs. En wat je moet doen als bij verlies of diefstal van je Nederlands rijbewijs.


Een auto meeverhuizen naar Frankrijk kost tijd én geld. In dit artikel vind je een overzicht van de procedure inclusief bijbehorende kosten. Ik geef ook een paar tips om teveel betaald belasting terug te vorderen. Daar waar nodig zijn links opgenomen naar relevante websites.



Welkom op Bonjour Frankrijk: een inspiratieplatform voor de francofiel die maar niet uitgepraat raakt over het land van baguettes, camembert en lavendelvelden.


Nieuws, reisreportages, leuke logeeradressen en verrassende tips voor Frankrijk.


Insidertips en tips van locals vind je sinds 2004 op Frankrijk Binnendoor. Maak kennis met een bijzonderer formule boordevol tips en dag voor dag beschreven rondreizen in Frankrijk.



​Rond 1950 waren er een paar grote hittegolven in Frankrijk in juni, daarna een tijd minder door de koelende werking van de luchtvervuiling tot midden jaren '80. De laatste jaren neemt het aantal hittegolven sterk toe en worden ze steeds warmer.


In Frankrijk lijkt het bosbrandenseizoen weer begonnen. Meestal is een weggegooide peuk genoeg, vaak is het blikseminslag, soms een pyromaan.


In de meeste dorpen op het Franse platteland wordt het vuinis een keer per week opgehaald.



In Frankrijk vind je bijna op elke hoek van de straat een bakker. Ze hebben vaak een groot aanbod aan verschillende soorten brood. Voor buitenlanders is dit nogal overweldigend. In deze blogpost vind je een overzicht van verschillende bekende en minder bekende broodsoorten. We geven ook nog wat tips en helemaal onderaan vind je een literatuurlijst en enkele informatieve links.


Er bestaat in Frankrijk niets dat belangrijker is dan eten. Elke conversatie kan op gang gehouden worden door over eten te praten. Iedereen die jouw mening over het bereiden van eten deelt, is je vriend. Elk onderwerp is bespreekbaar en elke gunst kan verkregen worden - na een goede maaltijd en een goed glas wijn. Wie in Frankrijk is, hoort iets over het eten te weten.


Mocht je heimwee krijgen naar Nederlandse producten dan kun je die hier bestellen.



Nederlanders.Fr is dé online gemeenschap van Nederlandstaligen die in Frankrijk een huis bezitten en/of (gaan) wonen en/of (gaan) werken. Aan het lidmaatschap zijn geen kosten verbonden.


Deze groep is bedoeld voor iedereen die een vakantie wil plannen in Frankrijk en het fijn vindt bij een Nederlandstalig vakantieverblijf iets te boeken.



Alhoewel bloggen niet meer zo populair is als een aantal jaren geleden, kun je op Internet nog wel een aantal leuke Frankrijk blogs vinden. Ik heb een selectie gemaakt van blogs die regelmatig worden bijgehouden.


Het platform Kijk, Zuid-Frankrijk! is een idee van Renée Vonk-Hagtingius, journalist, schrijver, copywriter en vertaler. Ze woont al 30 jaar in Zuid- Frankrijk en heeft zich omringd met een aantal medewerkers die ook graag over het mooiste deel van Frankrijk berichten en vooral vertellen.


Die rust vond ik. Ik beleef hem dagelijks in mijn werkkamer, in het hart van Frankrijk. Met uitzicht op de heuvels van Saint-Goussaud. Zit ik achter mijn toetsenbord, dan ben ik niet te stoppen. Een hobby vond ik nooit. Schrijven, lezen, wandelen, koken, eten en op zijn tijd een goed glas. Die activiteiten dicteren samen met mijn dagelijkse deadlines het ritme van mijn leven.


De Herberg beschrijft en laat het dagelijks leven zien van het wonen in Frankrijk in Zuid-Bourgogne. Met name in de Brionnais en Charolais.



Alle drie seizoenen van Chateau Meiland. Voor de echte fans.









Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Hogesnelheidstrein Ga je naar Frankrijk en wil je weten wat de beste manieren zijn om te reizen en waar je het beste kunt verblijven? Lees dan onze tips voor reizen in Frankrijk, inclusief suggesties voor vervoersmiddelen, accommodaties en meer. 
More articles