Overzicht van interessante links over emigreren naar en wonen en werken in Noorwegen

Jos Deuling,  dinsdag 12 juli 2022

 

Meer dan 75 zorgvuldig geselecteerde links over emigreren naar en wonen en werken in Noorwegen. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Noors leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Noorwegen, Klimaat en Milieu, Eten, Forums en Facebook groepen en Blogs.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2022.

Ieder jaar emigreren er gemiddeld zo’n 480 Nederlanders naar Noorwegen. Noorwegen neemt gestaag toe in populariteit als emigratieland.


Wij wonen nu een lange tijd in Noorwegen en dan kun je zo langzamerhand wel een aantal plussen en minnen opnoemen van het wonen en werken in Noorwegen. We zetten een aantal zaken eens even op een rijtje in volstrekt willekeurige volgorde


Op 16 april 2008 arriveerden Bettina en ik op de Lofoten in Noorwegen. De emigratie was eindelijk een feit. Een nieuwe wereld, een nieuw leven.


Overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren naar het buitenland : pensioen, zorgverzekering, rechstgeldig maken diploma’s, uitkering etc.


Gaat u emigreren? Dan komt er heel wat op u af. Met deze checklist houdt u overzicht.


Werken


De Noorse en Nederlandse cultuur lijken in veel opzichten op elkaar. Waar moet je als expat wél even aan wennen als je je vestigt in Oslo?


Een aantal aardige artikelen over werken in Noorwegen. Onderwerpen : Pensioen in Noorwegen, Sociale zekerheid, Lonen en belastingen, VOG en Erkenning opleiding


Overzicht lonen in Noorwegen in 2018. Het gaat hier om gemiddelde lonen, zonder toeslagen voor bijvoorbeeld onregelmatigheid of overwerk.

Gaat u in Noorwegen werken? Controleer dan of u een visum of werkvergunning nodig heeft. En naar de gevolgen van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.


Tips hoe om te gaan met de inschrijving van je bedrijf bij de KvK als je gaat werken in het buitenland. Met vier praktijkvoorbeelden.

Bedrijf
Een aantal aardige artikelen over ondernemen in Noorwegen. Onderwerpen : Boekhouden in Noorwegen, Rechtsvormen, Horecabedrijf starten, Bedrijfsovernames, Tips van ondernemers en Personeel in Noorwegen


Tips voor het zakendoen in Noorwegen. Afkomstig van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Beetje formeel maar wellicht handig als je zelf ondernemer bent in Noorwegen.


Zakendoen in Noorwegen? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt exporteren naar Noorwegen en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? Gelukkig staat u niet alleen. RVO helpt u met uw internationale ambities. Ook bij zakendoen in Noorwegen.Het is belangrijk je goed te informeren over tal van zaken. Zo is er niet altijd een taxatierapport of is dit gedateerd. Een taxatierapport vermeld veel zaken en is vaak veel uitgebreider dan in Nederland.


Op deze pagina vindt u een overzicht van veel gestelde vragen over de aankoop van onroerend goed in Noorwegen.


Als u bouwplannen heeft in Noorwegen is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Het betreft onder andere de regelgeving vanuit de overheid, de manier van bouwen en de omgang met aannemers, vaklieden en adviseurs.


Johan, Leony en haar vader Ab zoeken een huis in Noorwegen. En we bekijken het Noorse droomhuis van schaatsheld Kees Verkerk.


De Noorse Funda siteNumbeo.com is een perfecte site om snel inzicht te krijgen in de prijsverschilen tussen Noorwegen en Nederland. Het huren van woonruimte is in Noorwegen iets goedkoper en kinderopvang is in vergelijking met Nederland erg goedkoop. Voor de rest is Nederland veel goedkoper dan Noorwegen.


In dit artikel lees je alles over de kosten van diverse producten in Noorwegen en hoe je het beste geld kunt besparen.


Verwarming

Er zijn op Internet nauwelijks Nederlandstalige artikelen te vinden over hoe men in Noorwegen de huizen verwarmt. Ik heb hieronder daarom een aantal Engelstalige artikelen opgenomen. Elektriciteit is in Noorwegen overigens heel erg goedkoop omdat men dit kan opwekken met waterkracht centrales. De olie die men uit de Noordzee haalt wordt geexporteerd naar het buitenland.


In Noorwegen is het nu nog steeds gebruikelijk om decentraal, dus met een houtkachel in elke kamer je huis te verwarmen, dit komt mede door de strenge regels zodat het aanleggen van een CV=systeem erg moeilijk is


Elektriciteit is in Noorwegen erg goedkoop. Ik heb geen Nederlandstalig artikel over dit onderwerp kunnen vinden dus hierbij een Engelstalig artikel over hoe de Noren elektriciteit opwekken


In dit Engelstalige artikel Op Reddit vind je de tip om je woning goed te isoleren. Dat kan een stuk goedkoper zijn dan de aanschaf van extra verwarmingsapparatuur.


Het eiland Sandhornøya ligt ongeveer duizend kilometer ten noorden van Oslo. Niet echt warm daar, dus je zou wel gek zijn als je daar gaat wonen. Het gezin Hjertefølger denkt daar anders over.

Water


Website waar vakantiegangers en bewoners hun mening geven over de kwaliteit van het kraanwater in Noorwegen.


Why and how we had to quickly learn to conserve water in Norway.


Water supplies have greatly improved over the recent years. However, there is still a risk that water may become contaminated before reaching the consumer. Replacement of deteriorating pipelines is taking too long.

Riolering


Noorwegen is een groot land en er is niet altijd riolering aanwezig. Dan ben je aangewezen op een septic tank. Op deze pagina vindt je een aantal foto’s van een poepzuiger.

Afval


Noorwegen noemt zich met trots 'wereldkampioen inzamelen'. Liefst 95 procent van alle blikjes en frisdrankflessen en -flesjes komen weer retour. Dankzij statiegeld en een milieuheffing.


Dachten we in Nederland al goed bezig te zijn door papier, glas, metaal en chemisch afval (batterijen, verfresten e.d.) gescheiden in te leveren, hier wordt verwacht dat we nog en stapje verder gaan.Alle ingezetenen hebben recht op gezondheidszorg. Er geldt geen wachttijd voordat u aanspraak kunt maken op gezondheidszorg.


Iedereen die in Noorwegen woont en werkt valt onder de gratis Noorse gezondheidszorg. Alles is gratis (nou ja, iedereen betaalt op zijn salaris of uitkering van ongeveer 9% bijdrage), maar je hebt geen gedoe met verzekeringsmaatschappijen zoals in NL. Je hebt wel een eigen risico.


In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak lager dan in Nederland. Het ene land heeft namelijk een groter wettelijk zorgpakket dan het andere land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in uw woonland juist goedkoper. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.


Uitstekende pagina van het CAK (Centraal Administratiekantoor) over de gevolgen voor je zorgverzekering als je in het buitenland woont of naar het buitenland emigreert.


Gratis verzekeringspas die recht geeft op medische zorg in het buitenland.


Handige overzichtspagina van de ANWB met onderwerpen als wat te doen bij noodgevallen, de Europese gezondsheidskaart, geneesmiddelen, gezondheidsadviezen en inentingen.Wil je met de hond op vakantie naar Noorwegen? Dat kan prima! Er gelden wel wat strengere regels rondom de gezondheid en de vaccinaties van je hond. Dat komt omdat in Noorwegen weinig hondenziektes voorkomen en dat willen ze graag zo houden.


Zeer uitgebreid artikel. Aandacht voor honden en restaurants, op het strand, het loslopen van honde, openbaar vervoer, gezondheid, jacht en klimaat.


De informatie over huisdieren staat halverwege de pagina. Je moet dus even naar beneden scrollen.

Noorwegen staat al jaren te boek als één van de gelukkigste landen ter wereld en ik kan niet anders zeggen dan dat het leven hier inderdaad fijn is. Goede balans werk-privé, een buitenleven zowel in de zomer als in de winter en een sociaal systeem dat dusdanig is ingesteld dat men voor elkaar zorgt.


Kleine culturele verschillen maken het leven in Noorwegen heel anders dan het in Nederland was. Neem bijvoorbeeld de slapp av-mentaliteit.


Sumit Sah (30 ) is drie jaar geleden van India naar Noorwegen gekomen voor zijn masterstudie. “Er zijn veel ups en downs geweest sinds ik hier ben. Het is moeilijk, maar tegelijkertijd is het ook een soort sprookje.”


Bij het zakendoen in Noorwegen moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Oslo draagt bij aan deze pagina.Zonder D-nummer kunt u geen bankrekening openen en ook geen lening voor de aankoop van onroerend goed aanvragen.


U kunt een bankrekening openen wanneer u kunt aantonen dat u in Noorwwegen werkt en/of woont. Eventueel kunt u uw Noorse bankrekening ook gebruiken als verkapte beleggingsrekening. De Noorse overheid heeft ook een Spaargarantieregeling in het het geval een bank eventueel failliet zou gaan.


Handige pagina op ANWB.nl. Onderwerpen die aan de orde komen: pinpas, contant geld, fooien en nog een aantal andere tips.In maart/april krijgt men in Noorwegen de belastingaanslag in de bus. Deze is al volledig ingevuld door de Noorse belastingdienst en men hoeft alleen maar te controleren of alles klopt.


In welk land moet u inkomstenbelasting betalen?
Aangezien veel mensen vragen hebben m.b.t. het invoeren van hun auto in Noorwegen, en wij zelf het proces door hebben gemaakt, hebben we besloten om de hele procedure (zoals wij hem hebben doorlopen) op ons weblog te zetten. Doe er je voordeel mee !


Informatie over het uitvoeren van motorvoertuigen uit Nederland, het invoeren van een motorvoertuig in Noorwegen en een stappenlan voor de invoer van een motorvoertuig in Noorwegen. We gaan hier voornamelijk in op de uitvoer en invoer van gewone personenauto's.
Ga je met de auto naar Noorwegen? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie over route en verkeer. In Noorwegen zijn sommige dingen namelijk soms net even anders dan bij ons in Nederland. Lees de verkeersregels en bekijk de checklist met de items die je verplicht mee moet nemen in de auto. Kortom: een veilige reis naar Noorwegen begint bij de ANWB!


Woont u in Noorwegen en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Noors rijbewijs.Besneeuwde bergen. Het noorderlicht. Glinsterende fjorden. Dit is Noorwegen.


Een vakantie naar Noorwegen is een mooie manier om het Noorden van Europa een keer te ontdekken. De ogen van Nederlanders staan vaak gericht op de zuidelijke landen van Europa maar de mooie natuur van Scandinavië is zoveel anders en ontzettend prachtig.


Alle praktische informatie over Noorwegen op een rij. Zoals verkeersregels en verplicht mee in de auto.Veel mensen associëren Noorwegen met enkel regen en kou, dus slecht weer. We kunnen dit met recht een misverstand noemen! Het klimaat in Noorwegen kan heerlijk zijn en het is zelfs geschikt voor een prachtige zomervakantie!


Milieuactivisten zijn boos om de beslissing van Noorwegen een kopermijn te openen in het Arctisch gedeelte van dat land. “Dit is een van de meest milieuvervuilende industriële projecten in de Noorse geschiedenis,” zegt Silje Ask Lundberg, leider van de Noorse tak van Friends of the Earth.


Mede door de hete en droge zomer zijn in Noorwegen de stroomprijzen zeldzaam hoog. De Noorse industrie ziet zijn concurrentie-voordeel verdampen en vreest het ergste.


In 2030 mag er geen benzine- of dieselauto meer verkocht worden in Nederland. De Noren zijn al bijna zover. Dit jaar is al 1 op de 5 nieuwe auto’s een volledig elektrisch exemplaar en het aantal neemt razendsnel toe. Hoe doen ze dat?Nederlanders houden – zeker als ze op vakantie zijn – wel van een biertje of een wijntje. Noorwegen heeft echter de reputatie zeer terughoudend te zijn in de verkoop van alcoholische dranken. En dus is het een veel gehoorde vraag: hoe zit het nou met Noorwegen en alcohol?


Het assortiment van een beetje behoorlijke supermarkt doet niet onder voor dat van de Albert Heijn of Super. Maar wie zijn ogen, oren en vooral mond openhoudt, komt in Noorwegen zeker nog wel ’typische’ gerechten, eetgewoontes en drankjes tegen.


Noren eten op een gewone dag over het algemeen vier maaltijden: ontbijt, lunch, avondeten (middag geheten) en een hapje ’s avonds (kvelds geheten).


In Oslo heb je een aantal verschillende ketens en je hoeft nooit ver te lopen voor de dichtstbijzijnde supermarkt. Zelfs buiten het centrum vind je supermarkten en ook als je verder reist door Noorwegen, zul je merken dat zelfs de allerkleinste dorpen een supermarkt hebben. De goedkopere supermarktketens zijn Rema1000 (mijn favoriet) en Kiwi. Ook Coop is prima.


Ga je naar Noorwegen? Wat fijn! Noorwegen is een geweldig land en ik heb wel een paar tips om Noorwegen in de vorm van boodschappen mee te nemen naar huis. Welke culinaire souvenirs kan je kopen?
Eind juni 2012 besloten wij om te gaan emigreren naar Noorwegen. We zegden onze banen in het onderwijs op en verhuisden naar het dorpje Rauland in de provincie Telemark in Noorwegen. Onze levens veranderden totaal. Nieuw werk, nieuwe taal, nieuwe contacten en familie en vrienden op afstand. Heftig, mooi, spannend en uitdagend!!


De Nederlander Henk Brugman woont in een dorp in het midden van Noorwegen, samen met zijn vrouw Esther. In zijn columns (soms serieus, vaak met een knipooog) gunt Brugman ons een blik in zijn wereld en in die om hem heen. Waar hij staat weet hij zelf vaak niet. Is hij een geïntegreerde Nederlander die Noorse gebruiken heeft overgenomen, of staat hij met verwondering aan de kant te kijken naar hoe het er in Noorwegen aan tie gaat?


Ga je naar Noorwegen? Wat fijn! Noorwegen is een geweldig land en ik heb wel een paar tips om Noorwegen in de vorm van boodschappen mee te nemen naar huis. Welke culinaire souvenirs kan je kopen?


Houten huizen aan de Noorse kust
Huizenaanbod Noorwegen. Van particulieren en makelaars. Er staan helaas nog niet veel huizen op de site maar hopelijk wordt het aantal de komende jaren uitgebreid.