Boeken die Sicilië tot Leven Brengen

Jos Deuling,  donderdag 2 mei 2024

Korenveld Italie 

Welkom op een literaire verkenningstocht door Sicilië, een eiland dat even rijk is aan geschiedenis als aan cultuur. Als fervent boekenliefhebber en verkenningsreiziger van Sicilië neem ik je in dit artikel mee langs een selectie fascinerende boeken die dit eiland tot leven wekken. Van diepgaande historische romans tot boeiende misdaadverhalen, elke titel opent een uniek venster op het Siciliaanse leven. Naast de boeken die ik al heb verslonden, deel ik ook een lijst met titels die nog op mijn leeslijst staan en die beloven de boeiende verhalen van Sicilië voort te zetten.

Overzicht van boeken die ik zelf gelezen heb:

Hier vind je mijn persoonlijk geselecteerde lijst met boeken, elk vergezeld van een korte beschrijving van de inhoud en wat het boek zo bijzonder maakt. Deze selectie vertegenwoordigt een reis door de literaire landschappen van Sicilië:


Een prachtige historische roman die de veranderingen in het Siciliaanse adellijke leven tijdens de Italiaanse eenwording in de 19e eeuw beschrijft. Dit boek biedt diepgaande inzichten in zowel de ondergang van de oude wereld als de opkomst van een nieuwe. Dit is mijn favoriete boek over Sicilië. Ik heb na het lezen van dit boek ook direct zijn Mijn kindertijd en andere verhalen gelezen.


Dit is het eerste boek in de beroemde Montalbano-reeks. Inspecteur Montalbano stuit hier op een mysterieuze dood in een klein Siciliaans dorp. Camilleri verweeft op meesterlijke wijze misdaad met sociaal commentaar op de Siciliaanse samenleving. Ik heb daarna nog een aantal boeken in de Montalbano reeks gelezen maar dit boek vind ik het beste.

Bloedbroeders, de opkomst van de Italiaanse maffia's van John Dickie
Dit boek duikt diep in de donkere en ingewikkelde geschiedenis van de maffia in Italië. Met een scherpe analyse en gedetailleerde vertelling brengt Dickie de oorsprong en evolutie van de maffia in beeld, met bijzondere aandacht voor de invloed die deze criminele organisaties hadden op Sicilië. Aardig boek om de oorsprong van de mafia te begrijpen.


Een verzameling verhalen van Nobelprijswinnaar Luigi Pirandello die de complexiteit van de menselijke natuur en de Siciliaanse identiteit verkent. Deze verhalen, die vaak draaien om ironie en tragische wendingen, bieden een diepe duik in de ziel van Sicilië door de ogen van een van haar grootste schrijvers. Op zich een aardig boek maar er staan wel heel veel verhalen in. Het boek telt maar liefst 832 pagina’s.


Hoewel dit boek zich afspeelt in Zuid-Italië en niet specifiek Sicilië behandelt, biedt het waardevolle inzichten in de cultuur en omstandigheden van de Italiaanse mezzogiorno. Levi's reflecties op zijn tijd als politiek verbannene in een afgelegen dorp zijn zowel ontroerend als verhelderend, en schetsen een beeld van een regio die vaak over het hoofd wordt gezien. Beklemmend boek. Erg goed.


In dit spannende misdaadverhaal reist inspecteur Aurelio Zen naar Sicilië om een complexe zaak te onderzoeken die verwikkeld is met lokale maffiaverbindingen en politieke intriges. Het boek biedt niet alleen een spannend plot maar ook een boeiende blik op de Siciliaanse maatschappij en de invloed van de maffia. Ik ben een fan van Aurelio Zen. Ik heb alle 11 Aurelio Zen boeken gelezen. Dit boek is niet het beste boek uit de reeks maar ik geef het toch wel 3 sterren.

Lijst met boeken die ik nog wil lezen:

Als aanvulling op reeds voltooide leeslijst, hier een lijst met boeken die ik nog graag wil lezen. Deze titels zijn zorgvuldig gekozen op basis van aanbevelingen, recensies en mijn voortdurende interesse in de verschillende facetten van Sicilië:


Verga, een van de grootmeesters van het Italiaanse verisme, biedt in deze collectie verhalen een rauw en emotioneel portret van het landelijke Siciliaanse leven. Zijn werk legt de essentie vast van Siciliaanse personages en landschappen met een ongekende diepgang en empathie.


Deze roman is zowel een persoonlijke zoektocht als een metaforische reis door Sicilië tijdens een turbulente periode in de geschiedenis. Vittorini vermengt filosofische gesprekken met de beschrijvingen van het dagelijks leven, en reflecteert op identiteit, verzet en het landschap.


Dit historische werk vertelt over de periode van het Normandische koninkrijk in Zuid-Italië en Sicilië. Norwich biedt een gedetailleerde beschrijving van de politieke en culturele ontwikkelingen onder de Normandische heersers, en hoe deze de regio vormden.


Dit boek vertelt het verhaal van Antonio, een charismatische maar tragische figuur wiens liefdesleven in Sicilië centraal staat. Brancati verkent thema's van mannelijkheid en roem, en hoe deze in de Siciliaanse samenleving worden waargenomen en misvormd.

Afsluiting:

De boeken die ik heb gelezen en die nog op mijn lijst staan, vormen samen een rijk en gevarieerd beeld van Sicilië, haar geschiedenis, cultuur en mensen. Ik hoop dat deze literaire reis je inspireert om zelf ook de rijkdom van Sicilië door de ogen van deze auteurs te ontdekken.Ontdek tips voor het vinden van uw droomhuis, navigeer door de wereld van Italiaanse makelaars en verwerf inzicht in juridische zaken en vereiste documenten. Wij bieden ook advies over renovatie, aardbevingsbestendige huizen en de ins en outs van het leven in Italië. Begin uw Italiaanse avontuur hier met ons!


 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Trattoria Italy Het Siciliaanse platteland, bekend om zijn historische dorpen en natuur, kampt met ontvolking door economische uitdagingen, vergrijzing, en gebrek aan infrastructuur. Deze trend heeft gevolgen voor de levenskwaliteit van inwoners en biedt kansen voor buitenlanders door lagere vastgoedprijzen. Het aanpakken van deze problematiek is essentieel. 
More articles