Wat kost dat Duitse huis per maand?

Frank Scholtens,  zondag 8 mei 2022

Renovatie rieten dak 

Mijn best gelezen artikel gaat over het . Blijkbaar overwegen heel veel Nederlanders en Belgen dit te doen. Dit artikel gaat over de bijkomende, terugkerende maandelijkse kosten van een huis in Duitsland (NRW). Samen met het artikel over de en het verhaal krijg je zo een aardig inzicht in de totale kosten van een huis in Duitsland.

Ieder jaar in januari krijgen we een uitgebreide rekening van de gemeente met daarop verschillende belastingen en verbruikskosten voor onder andere water en afvalwater. Andere terugkomende kosten zijn verzekeringen, de schoorsteenveger, sneeuwruimen en internet.

Belasting

Sinds 2017 moeten we grondbelasting betalen, de zogenaamde Grundsteuer B. Ik heb geen idee wat de “B” is, maar het bestaat uit een meetbedrag van € 41 en een ‘Hebesatz’ van 495%. Het komt erop neer dat we aan Grundsteur jaarlijks € 203 betalen. Voor 2017 betaalden we nog geen grondbelasting omdat de gemeente erg blij was, dat er een gekke Nederlander het Duitse erfgoed kwam redden. Daarvoor kregen we vijf jaar belastingvrijstelling.

Verder betalen we geen belastingen in Duitsland. Ons Duitse huis-en grondbezit wordt via de Nederlandse inkomstenbelasting als vermogen opgegeven. Ooit moesten we een formulier, ondertekent door de Nederlandse belastingdienst, inleveren bij de Duitse dienst , maar nooit meer wat van gehoord. Zal wel komen doordat de Nederlandse belastingambtenaar wist dat je Duitse ambtenaren het best tevreden stelt met een document met heel veel stempels. Dat heeft hij toen voor ons geregeld en dat heeft gewerkt.

Water, afvalwater en riool

De aanslag voor afvalwater is één-op-één gekoppeld aan het waterverbruik. Dus zuinig zijn met water geeft een lagere waterrekening en een lagere afvalwaterrekening. Wel zo eerlijk, je betaalt naar gebruik en de vervuiler betaalt. Verder is het absoluut verboden je goten te lozen op het riool en daar wordt streng op gecontroleerd. De water- en afvalwaterrekening gaat dus op basis van werkelijk verbruikt leidingwater. In 2021 verbruikten we 31 kuub, wat resulteert in de volgende rekening:

     Tarief      Per jaar
Water vastrecht (tarief per maand)      11      132
Schoon water verbruik 31 kuub      1,72      53,32
Afvalwater vastrecht (tarief per maand)      7      84
Afval water verbruik 31 kuub      2,94      91,14


Daar komt dan nog 7% btw bovenop, zodat in totaal voor schoon- en afvalwater € 373 moest worden afgerekend voor 2021. Best nog wel een aardig bedrag voor een huis dat niet het hele jaar in gebruik is.

Er is bij het huis nog een 9 meter diepe put bij de voordeur naast de kastanje. De toiletten zijn al voorbereid op een eventueel met water uit die put. Er ontbreekt eigenlijk alleen een pomp en leiding naar de put. Met grijs water loos je nog steeds op het riool maar wordt je niet meer aangeslagen per kuub. Niet helemaal netjes natuurlijk, maar we zouden het kunnen overwegen ooit.

Huis, Tuin en Keukenafval

Een tijdje hebben we restafval mee naar Nederland genomen om de hoge kosten van € 230 per jaar uit te sparen. Hier zijn we echter mee gestopt, het stinkt nogal in de auto en neemt te veel ruimte in. Ook hebben we helaas , zeker als er een groep is geweest.

Plastic en blik moet in de oranje container en deze wordt elke twee weken gratis geleegd. Let op in Duitsland zit er statiegeld op bijna alle plastic flessen ook de kleinere. Ook op blik zit soms statiegeld. Dat hoeft dus niet in de container.

Papier en karton in de blauwe bak, deze wordt eens per maand gratis opgehaald. Deze bak is bij ons na het legen altijd direct weer vol. Dit komt omdat ze Duitsland piepschuim verpakkingsmateriaal verboden hebben. Het is geheel vervangen door het veel milieuvriendelijker karton. Aangezien we best veel bouwmaterialen online kopen, hebben we nooit moeite de blauwe bak vol te krijgen.

GFT zetten we niet aan de weg en verwerken we op onze eigen compostbult met hulp van de lokale buurtdieren. Veel te composteren is er niet omdat wij ons eten altijd gewoon opeten. Het gaat dus vooral om snijresten.

Grof vuil kan je twee keer per jaar laten ophalen op afspraak, je hoeft er verder niet voor te betalen. Nog nooit gebruik van gemaakt, .

Sneeuwruimen

Het zogenaamde Straßenreinigungsgebühr, prachtig scrabblewoord, is de bijdrage voor de sneeuwschuiver. Je weet wel die trekker met shovel die de weg sneeuwvrij houdt en meerdere keren per dag langs scheurt. Mooi dat ie de straat begaanbaar houdt, maar altijd jammer dat grote bulten sneeuw dan mijn pad blokkeren. Hoort erbij, ik kan er niks aan doen. Moet wel per strekkende meter aan de straat € 1,24 betalen. Zo te zien rekenen ze 47 meter straat, maar dan zijn ze welhaast zeker de extra 20 meter van vergeten. Op de factuur deze keer € 58,28 voor een heel jaar.

Schoorsteenveger

Schoorstenen moeten in Duitsland verplicht eens per jaar worden geveegd. over wat we moesten . Iedere schoorsteen mag maar één kachel bedienen, overige gaten moeten dicht en ijzeren kachelpijpen mogen geen contact hebben met vakwerkhout. Sinds dat is aangepast komt hij ieder voorjaar langs en reinigt dan de twee 12 meter lange steenschoorstenen. Verder doet hij een snelle check op de kachel zelf. De rekening over 2021 bedroeg € 38, dat valt dus mee en geeft een veilig gevoel.

Verzekeringen

De Duitse verzekeringsman wist alles van het , maar een betaalbare verzekeringsmaatschappij die ons object wil verzekeren wist hij niet. Probleem is dat je er niet woont en dan wordt het aangemerkt als vakantiehuis. Dat is prima natuurlijk, maar verzekeraars zijn voorzichtig en hanteren alleen schappelijke bedragen voor vakantiehuizen op een omheind park.

Het Gasthuis is een vrijstaand huis in een dorp en dat vinden ze een hoog risico. Op zich wel vreemd, want ik zoek geen diefstalverzekering maar slechts een opstalverzekering. Verzekeren tegen brand voornamelijk.

Ook de Nederlandse verzekeraars hebben er geen zin. Uiteindelijk uitgekomen bij , een Engelse ‘internationale nicheverzekeraar’. De premie afgelopen jaar was € 535, maar dan is het object wel verzekerd voor 365K. Wat wellicht veel te hoog is, gezien de prijzen van vergelijkbare objecten in de buurt. Ik hoor het graag als iemand een goedkopere opstalverzekeraar weet.

De weg

In Duitsland is het de gewoonte dat je mee betaalt aan het stuk weg waar je huis aan staat. In ons geval gaat dat volgens de gemeente om 47 meter weg. Het dorpje lag ooit idyllisch aan met nauwelijks verkeer. Maar toen kwam er een kevertje dat alle bomen doodde. Sinds drie jaar is het er een komen en gaan van enorme vrachtwagens die gekapt hout uit het bos ophalen. Daar is die weg natuurlijk niet op gebouwd en het ligt voor de hand dat niet de bewoners maar de boseigenaren het noodzakelijke wegonderhoud gaan betalen.

Gelukkig heb ik de laatste tien jaar geen rekening voor de weg gezien. Voor zo ver ik weet is er ook nog geen enkel onderhoud gepland. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je ergens anders een huis gaat kopen.

Internet, Telefoon

Het huis is nog voorzien van een ouderwetse Telekom koperkabel telefoonaansluiting. Internet hierover ging 8 kilobyte per seconde. Daar zijn we maar nooit aan begonnen. Tot voor kort hadden we alleen een setje. Niet echt snel en je maandelijkse 20GB vrij gebruik was in twee dagen op. Het kostte wel € 40 per maand en daar bovenop € 10 per 10GB bijgekocht internetverkeer.

Ik was dan ook heel blij toen er in jan. 2020 glasvezel werd aangesloten. Het abonnement gaat via , niet te verwarren met de Eon Energieleverancier. We betalen € 51,90 per maand en daarvoor krijg je een snelheid van 250 Mbit.

Voor de glasvezel is de hele straat opengegaan en ook gelijk de . Nu blijkt dat de gemeente deze exercitie nog eens gaat doen. Er komt een tweede glasvezel het huis in! Dus niet een tweede aanbieder op dezelfde glasvezel, nee de straat gaat weer open en er komt een tweede kabel. Straks kunnen we dus ook kiezen voor de firma . Klinkt groen, maar ik vind het een enorme verspilling van geld en grondstoffen, misschien ga ik wel protest aantekenen.

Wat zijn nu de maandelijkse kosten van een tweede huis in Duitsland?

     Bedrag
Grondbelasting      203
Schoon en afval water      373
Sneeuwruimen straat schoonhouden      58
Huis, tuin en keukenafval      230
Schoorsteenveger      38
Verzekeringen (opstal)      535
Internet 52 per maand      624
Totaal per jaar 2061
Totaal per maand      172


Als we alle vaste kosten optellen en delen door 12 komen we, afgerond, op een bedrag van € 172 per maand.

Dit zijn de vaste kosten en water. Daarbovenop komen natuurlijk ook nog de typische gebruikskosten van kachel stoken, warm douchen, koken, verlichting enz. .

Voor elektriciteit via het groene en niet commerciële wordt per maand € 200 afgetikt. Dan nog het brandhout à € 70 de raummeter (luchtige kuubs = 0,7m2). Daar kopen we 15 van per jaar dus dat is € 1050 per jaar, ofwel € 88 per maand.

Totaal kost dat hele feestje van een tweede huis in Duitsland dus: 172+200+88 = 460 Euro per maand, exclusief .

Als Nederlander denk ik dan meteen dat daar nog een hoop op valt te bezuinigen, ik denk aan: grijs water circuit, verzekering en vooral (elektrische) stookkosten. Of niet meer komen in die koude winters? Gewoon genieten, wat kan het schelen!

Dit artikel is eerder verschenen op de blog Bouwval Gezocht en Gevonden : .

is een blog over het ecologische opknapproces van een bouwval tot droomhuis in Wittgenstein (Duitsland) en de ervaringen als Nederlander in het buitenland.
Vakwerkhuis in de Elzas
Huizen en appartementen te koop in Nedersaksen, Eemsland, Bentheim, Leer, Aken Kleef, Berlijn, Beieren, Noordrijn-Westfalen. Van particulieren en makelaars. 

Duits wijndorp in de herfst Alhoewel bloggen niet meer zo populair is als een aantal jaren geleden, kun je op Internet nog wel een aantal leuke Duitsland blogs vinden. Ik heb een selectie gemaakt en de blogs onderverdeeld in de rubrieken Algemeen, Cultuur, Duitsers in Nederland, Nederlanders in Duitsland, Taal en Vakantie. Sommige worden niet meer bijgehouden maar op die blogs vind je vaak nog wel interessante artikelen. 
More articles