Huis kopen Brazilië : Rol van Makelaars en Advocaten

Daniela Quiros,  zondag 9 maart 2014

golven 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Brazilië. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


In Brazilië kun je goed samenwerken met makelaars omdat de Braziliaanse overheid de onroerend goed markt sterk gereguleerd heeft. Als je je aan de regels houdt en geen risico’s neemt dan heb je grote kans dat je een positief gevoel overhoudt aan de samenwerking met een gecertificeerde Braziliaanse makelaar. De enige voorwaarde hiervoor is wel dat je van tevoren de verschillende makelaarskantoren aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpt voordat je een keus maakt. Zorg dat je een makelaarskantoor of makelaar met een vergunning inhuurt als je onroerend goed in Brazilië koopt.

Alleen makelaars met een vergunning zijn geautoriseerd om deel te nemen aan onroerend goed transacties in Brazilië. De Braziliaanse overheid heeft in de jaren 60 maatregelen genomen om intermediairs op de vastgoed markt regels op te leggen. Het beroep van makelaar is daarom wettelijk erkend en wordt gereguleerd via nationale wetgeving. Op Braziliaans grondgebied mogen alleen geaccrediteerde makelaars en eigenaren van onroerend goed opereren.

Er zijn twee grote regelgevende instanties die controles uitvoeren en die zorgdragen voor een gedragscode, regelgeving en professionle standaards. Dit zijn de CRECI (Conselhos Regionais de Corretores de Imóveis) en de COFECI (Conselho Federal de Corretores de Imóveis). De CRECI is een regionale organisatie en de COFECI werkt op federaal niveau. Makelaars met een vergunning hebben altijd een identificatienummer uitgegeven door de CRECI. Je moet altijd naar dit nummer vragen als je een makelaar voor het eerst ontmoet. Een intermediair die deelneemt aan een onroerend goed transactie moet een CRECI identificatiebewijs hebben.

Tips voor het kiezen van een makelaar in Brazilië

#1 Kies een lokale Braziliaanse makelaar

Een makelaar die de lokale markt door en door kent is de beste garantie voor een optimale service. Blijf uit de buurt van bedrijven die alleen maar lijstjes publiceren met te koop staande huizen. Kies daarentegen voor makelaars die huizen aanbieden met geverifieerde eigendomsbewijzen, zonder juridische beperkingen en zonder schulden en lasten. Dit maakt het hele onderzoek naar de juridische status van de woning een stuk eenvoudiger.

Een makelaar moet op de hoogte zijn van alle ins en outs van de buurt, bv. de veiligheid en misdaad cijfers. Ook moet hij kennis hebben van alle infrastructurele bijzonderheden, zoals de water- en gasleiding en geplande bouwprojecten die het aangezicht van de buurt zullen veranderen.

#2 Bezoek de website van de makelaar

Staat op de website uitvoerige informatie over het kopen van onroerend goed in Brazilië? Als de meeste vragen die je hebt beantwoord worden door de artikelen op de website of door links naar relevante informatie dan weet je dat de makelaar de actuele situatie op de vastgoed markt bijhoudt.

#3 Bekijk de scope van de activiteiten van de makelaar

Sommige kantoren bieden alleen kant en klare woningen aan terwijl andere kantoren zich richten op bouwprojecten. Ongeacht waar jouw belangstelling naar uitgaat, nieuwbouw of bestaande bouw, je moet altijd nagaan of het makelaarskantoor op enige wijze betrokken is bij een bouwproject om je ervan te vergewissen dat het kantoor je wel alle mogelijkheden laat zien en niet alleen de objecten die het wil verkopen.

#4 Maak een inschatting van de professionaliteit van de staf

Naast communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en professionalisme moet jouw agent ook redelijk Engels kunnen spreken als je zelf geen Portugees spreekt. Je wilt waarschijnlijk een aantal gevoelige vragen stellen over de veiligheid, buren, tradities en de situatie van de verkoper. Zorg er daarom voor dat je een makelaar inhuurt die helder communiceert en dat je elkaar goed begrijpt. Het inschatten van de wensen, vereisten en het budget en goede zoekresultaten vereist een hoge graad van proffesionalisme en een persoonlijke betrokkenheid van de makelaar.

#5 Connecties

Een makelaarskantoor met een goede reputatie kan een betrouwbare advocaat aanbevelen die jouw rechten beschermt tijdend het koopproces. Sommige makelaarskantoren werken rechtstreeks met internationale advocatenkantoren die in Brazilië opereren. Dit garandeert een grondig vooronderzoek waarbij vastgesteld kan worden dat bij de woning alle vergunningen, eigendomscontract en licenties aanwezig zijn voor een probleemloze overdracht van de woning.

#6 Bezichtigingsreizen

Sommige makelaarskantoren bieden geld aan aan buitenlanders die naar Brazilië willen komen voor het bezichtigen van woningen. Alhoewel er geen openlijke reclame wordt gemaakt voor dit soort reizen, kun je dit wel te weten komen als je je verdiept in de achtergronden van het makelaarskantoor.

Heb je een advocaat nodig bij het kopen van een huis in Brazilië?

Als je een huis koopt in Brazilië is het heel verstandig een goede advocaat in te huren die gespecialiseerd is in onroerend goed transacties. Je kunt het beste een advocaat inhuren die je moedertaal spreekt en mocht dat niet lukken dan in ieder geval een advocaat die Engels spreekt. Op de website van de Britse overheid Gov.uk staat een handige lijst met Engelssprekende Braziliaanse advocaten. Zie .

Je hebt een advocaat nodig die in staat is alle ingewikkelde juridische zaken zowel mondelijk als schriftelijk uit te leggen. Een tweetalige advocaat kan bovendien alle documenten vertalen zonder de hulp in te roepen van een vertaalservice. Het minimumbedrag aan advocaatkosten voor onroerend goed transacties ligt rond de $1000. Het uiteindelijke bedrag hangt af van de complexiteit van de zaak, de hoeveelheid papierwerk en de verkoopprijs.

Wat is de rol van de advocaat bij het kopen en verkopen van onroerend goed in Brazilië?

Afhankelijk van de juridische bijzonderheden van jouw aankoop heeft de advocaat de volgende verantwoordelijkheden:

  • Verificatie van de status van het onroerend goed in het Cartório de Registro de Imóveis of het Onroerend Goed Register. Jouw advocaat ontvangt een uittreksel met de complete geschiedenis van de woning: alle relevante transacties, eigenaren, belastingen en heffingen, schulden, lasten en restricties. Op basis van deze gegevens kan de advocaat adviseren af te zien van de koop of geeft hij het advies om additionele documenten op te vragen bij de gemeente.
  • De advocaat moet verifieren of de verkoper ook inderdaad de eigenaar is van de woning en of de verkoper gerechtigd is om de woning te verkopen.
  • De advocaat moet ook de kredietwaardigheid en de financiële status van de eigenaar controleren en daarnaast ook of er nog schulden rusten op het onroerend goed.
  • Jouw advocaat zal het voorlopig koopcontract, het definitieve koopcontract en evt. ook de hypotheek clausules opstellen en hij zal jou adviseren omtrent de rechten van beide partijen. De advocaat zal het contract ook vertalen of zal een geaccrediteerd vertaalbureau adviseren.
  • Jouw advocaat is ook verantwoordelijk om je te helpen bij het overmaken van geld naar een Brazilaanse bankrekening en naar de bankrekening van de verkoper.
  • De laatste en belangrijkste actie is het registreren van de woning in het Onroerend Goed Register nadat de koop gesloten is. Opmerking: Je bent pas echt eigenaar van de woning als de woning juridisch gezien op jouw naam is gezet. Hier is nog geen sprake van als het koopcontract ondertekend is en het geld is overgemaakt. Je bent pas eigenaar als de woning onder jouw naam is ingeschreven in het Onroerend Goed Register.
Hoe vind je een betrouwbare advocaat?

Wij raden aan een advocaat in te huren die is geregistreerd bij de Ordem Dos Advogados Do Brasil, de . Sommige Braziliaanse advocaten zijn ook aangesloten bij advocaten organisaties in andere landen.

Het is een feit dat veel Brazilianen er de voorkeur aan geven te besparen op de juridische kosten en een woning kopen zonder de hulp van een advocaat. Het Onroerend Goed Register is een openbaar register waar iedereen de informatie over een woning kan opvragen. Toch lopen buitenlanders het risico om opgelicht te worden omdat ze weinig of geen kennis hebben van de lokale wetten en regels. In principe is het natuurlijk wel mogelijk om zonder advocaat een woning te kopen maar we raden aan om zorgvuldig de voor en tegens van een dergelijke beslissing af te wegen.

Is het investeren in Braziliaans onroerend goed riskant?

Elke belegging heeft een risico-element maar als je vooraf onderzoek doet naar de markt, de makelaars en de advocaten, dan kun je gemakkelijk en veilig een huis kopen in Brazilië. Vergeet niet uitsluitend zaken te doen met een door de CRECI geaccrediteerde makelaar en een advocaat die gespecialiseerd is in het aankopen van onroerend goed door buitenlanders.  


Strandhuis Brazilië
Huizen te koop in Brazilië van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s en appartementen in in Fortaleza, Iracema, Rio de Janeiro or Tambau  

Strand scene Brazilie biedt buitenlanders onbegrensde mogelijkheden op het gebied van onroerend goed. Lees dit artikel voor een gedetailleerd overzicht van het koopproces: de participanten, het papierwerk, het verificatie proces, contracten, eisen en voorwaarden. We hebben het ook over de beperkingen die gelden voor buitenlanders die een huis in Brazilie willen kopen. Het koopproces in Brazilie vertoont grote overeenkomsten met het koopproces in andere landen maar er zijn wat specifieke bureaucratisch 
More articles