Hoe vind je een goede makelaar in Oostenrijk?

Elizabeth Bagwell,  zaterdag 15 maart 2014

detail autumn leaves wine 
grapes austria 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Oostenrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


Sinds 2012 hebben nieuwe regels in Oostenrijk ervoor gezorgd dat een makelaar meer opleiding en training moet hebben gevolgd voordat hij zijn vak mag uitoefenen in de praktijk. Het idee achter de wetgeving is om te garanderen dat iedere makelaar een minimum norm aan kwalificaties bezit. Alle makelaars moeten het examen gehaald hebben en velen hebben hun diploma aan de muur hangen wat jou de moeite bespaart om naar hun kwalificaties te vragen.

Alhoewel er geen garantie te geven is dat je de beste makelaar zult vinden kun je je kansen verbeteren door:

 • Een makelaar vragen naar zijn kwalificaties
 • Zelf een onderzoek in te stellen
 • Nadere uitleg vragen, bijvoorbeeld vragen om de kosten te detailleren
 • Bereid zijn om weg te gaan als de situatie niet goed lijkt
Oostenrijk is in het algemeen een sterk gereguleerde land met een lage criminaliteit. Oplichtingspraktijken liggen daarom niet zo voor de hand. Het land maakt ook deel uit van de EU. Dit maakt het voor inwoners van de EU gemakkelijker om de kosten te verhalen voor het geval het toch verkeerd loopt.

Wat makelaars doen

Makelaars in Oostenrijk werken meestal in opdracht van de verkoper en zoeken de juiste koper voor een woning. Zij doen het volgende:

 • Adverteren
 • Kopers zoeken en kopers beoordelen
 • Bezichtigingen
 • Onderhandelen over de verkoopprijs
 • Optreden als tussenpersoon tussen koper en verkoper
Makelaars stellen het verkoopcontract niet op (dit wordt gedaan worden door een advocaat of notaris).

Makelaars die optreden namens de koper

Online huizensites maken het zoeken naar een woning tegenwoordig een stuk gemakkelijker. Deze websites maken makelaars die voorheen gespecialiseerd waren in zoekopdrachten min of meer overbodig. Maar als je op zoek bent naar een bijzondere woning dan kun je overwegen om toch een lokale makelaar in te huren en hem een zoekopdracht te verlenen. De meeste makelaarskantoren zijn niet groot en specialiseren zich in een specifieke lokale markt en kunnen je toegang geven tot woningen die nog niet officieel op de markt zijn.

Als je weet wat je wilt maar het online niet kunt vinden dan kan een makelaar je uit de brand helpen. Je kunt het beste een vast bedrag met de makelaar afspreken voor zijn onkosten want als je een percentage afspreekt dan loop je het risico dat een makelaar met te dure woningen aan komt zetten.

Een makelaar die optreedt namens de koper doet het volgende:

 • Woningen zoeken die je kunt bezichtigen
 • Informatie verstrekken over lokale omstandigheden
 • Namens jou onderhandelen
 • Tolk- en vertaaldiensten verzorgen
Onderhandelen over het koopcontract

Makelaars in Oostenrijk werken meestal in opdracht van de verkoper. Zij werken op commissie basis, gewoonlijk een percentage van de verkoopprijs. Zij hebben er daarom belang bij dat de verkoopprijs zo hoog mogelijk is. In Oostenrijk is het ook gebruikelijk dat een makelaar als intermediair fungeert tussen koper en verkoper. Als koper moet je je realiseren dat jouw belangen in dit geval niet gelijk zijn aan die van de verkopende makelaar.

Of je nu koper of verkoper bent, het is aan te raden om op je hoede te zijn voor de bedoellingen van de makelaar. Een makelaar is over het algemeen happig om een woning te verkopen ongeacht of de woning wel geschikt is voor de koper. Er zijn ook verhalen bekend van verkopende makelaars die informatie hebben doorgespeeld naar de kopers om op die manier een verkoop te forceren.

Makelaarskosten

De makelaarskosten worden meestal betaald door de verkoper en zijn rond de 2% van de verkoopprijs en over deze 2% wordt nog 20% BTW geheven. Er is geen vaste regel voor het bepalen van de makelaarscommissie. Het is daarom belangrijk om van tevoren hierover duidelijke afspraken te maken. Makelaars die voor de koper werken brengen ook rond de 2% in rekening. Bij luxueuze of niche woningen worden meestal hogere kosten in rekening gebracht. Some makelaars brengen de kosten voor het adverteren apart in rekening.

Een makelaar kiezen

Ofschoon kwalificaties geen 100% garantie zijn voor competentie of eerlijkheid, zijn ze wel waardevol. Makelaars kunnen aangesloten zijn bij de Oostenrijkse Vereniging van makelaars, (Österreichischen Verband der Immobilienwirtschaft). Dit is een vrijwillig netwerk met meer dan 400 leden die ook makelaarstrainingen aanbieden.

Alle makelaars moeten gecertificeerd zijn, dat wil zeggen dat zij met goed gevolg een nationaal examen moeten hebben afgelegd. Nieuwe wetgeving uit 2012 heeft ervoor gezorgd dat nieuwe makelaars een meer rigoreuze training hebben gekregen.

Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Oostenrijkse woning
Zoek naar huizen en onroerend goed in Oostenrijk. Appartementen, boerderijen en villa’s te koop in Burgenland, Karinthië, Salzburg, Neder-Oostenrijk en Tirol. 

Kruispunt in Salzburg Bij sneeuwval zijn winterbanden of sneeuwkettingen op sommige bergpassen, en soms ook op snelwegen, wettelijk verplicht. Dit wordt aangegeven door een rond verkeersbord waarop een witte band of ketting op een blauwe achtergrond staat afgebeeld. Het is altijd een goed idee om een paar sneeuwkettingen en een warme deken in de kofferbak mee te nemen. 
More articles