Nadelen van een eigen huis in Zweden

Jaap Metselaar,  vrijdag 5 augustus 2011

Stormluchten
boven kleine haven op het Zweedse platteland 

Zaken waar je rekening mee moet houden als je een huis in Zweden koopt

De huizen staan in het algemeen vrij lang te koop, dus afdingen is zeer goed mogelijk. Ik denk dat 10-20% normaal is, hierbij moet je een beetje op je gevoel afgaan. Echte vrijetijdswoningen zijn in verhouding duurder dan gewone huizen. Dit komt met name vaak door de ligging en de grotere vraag naar deze huizen.

Het verkopen van huizen op het platteland is vaak niet gemakkelijk omdat de bevolking toch meer naar de grote steden trekt. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je het huis zelf weer wilt verkopen! Er is overigens het afgelopen jaar wel een tendens ontstaan, dat de huizen sneller (en duurder) worden verkocht. Dit komt met name door de verkoop aan buitenlanders, m.n. Noren en Nederlanders, maar ook Duitsers en Denen.

Een huis in Zweden betekent ook, dat je daar onderhoud hebt aan gebouwen en tuin. Dit houdt in, dat je een deel van je vakantie moet besteden aan onderhoud etc. Hoe groter het huis en de grondoppervlakte, des te meer tijd (en geld) je daaraan moet besteden.

Je moet er meerdere malen per jaar naar toe, hetgeen vakantiedagen kost en er blijft weinig gelegenheid over om andere vakantiebestemmingen te kiezen.

Als je een huis koopt met CV moet ook in de winter de verwarming op een laag pitje door blijven branden. Dit kost brandstof en je moet er zeker van zijn, dat de ketel het blijft doen of andere maatregelen nemen (bijv. vorstbeveiligers door het hele huis plaatsen), die de taak van de verwarming over kunnen nemen bij een eventuele storing aan de ketel. Deze moeten ook voldoende zijn bij temperaturen van –26 graden!!

Houten huizen vergen meer onderhoud dan stenen huizen, hoewel een houten huis natuurlijk echt Zweeds is. Ook dakpannen hebben veel te lijden tijdens de winter en vriezen kapot, zodat je ieder jaar het dak op moet om dakpannen te vervangen.

Om naar het huis te gaan heb je per vakantie 2-4 dagen reistijd nodig. Hierdoor is een vakantie van minder dan 10 dagen vaak niet aantrekkelijk.

De reiskosten kunnen, mede door de bruggen of veerboten die je over moet, behoorlijk oplopen.

Wanneer er iets met het huis gebeurt, duurt het vrij lang voor je er bent.

Het klimaat in Zweden is in het algemeen in de zomer beter dan in Nederland, maar ook kan het soms koud en regenachtig zijn. Als je echt verzekerd wilt zijn van warmte dan kun je beter een huis in Zuid-Europa kopen. De winters zijn bijzonder streng en de dagen in die tijd van het jaar kort.

Wanneer je je dit realiseert en beslist om door te gaan, zul je beslist heel veel plezier aan het huis en Zweden beleven!!!

Auteur :