Nieuwe 'Duitsland' boeken - bijgewerkt t/m 11 november 2018

Jos Deuling,  zondag 11 november 2018

In het schitterende en volkomen originele Heimat - graphic novel, familieplakboek en onderzoeksjournalistiek in een - maakt Nora Krug gebruik van brieven, archiefmateriaal, spullen van de vlooienmarkt en foto's om duidelijk te maken wat het betekent om bij een land te horen en bij een familie.


Een dorp in Mecklenburg, Noord-Duitsland, gelegen op het desolate platteland van de voormalige DDR. Christin is halverwege de twintig en woont met haar vriend Jan op diens boerderij. Ondanks de dalende melkprijzen is het familiebedrijf voor Jan het allerbelangrijkste in zijn leven. Christin daarentegen haat de stank van de dieren, het eelt op haar handen en de besmeurde rubberlaarzen. Ze droomt van de grote stad, van hoge hakken en een kantoorbaan. Maar waar kan ze heen zonder opleiding, zonder eigen geld? En dus blijft ze waar ze is, met steeds dezelfde vrienden op steeds dezelfde dorpsfeesten, met een alcoholistische vader en kersenlikeur uit de supermarkt. Totdat windmolentechnicus Klaus uit Hamburg zijn entree maakt en Christin gelooft dat ze eindelijk een vluchtroute gevonden heeft.


Verslag van de Duitse auteur (1927-2016) over het leven van haar moeder Else, aan de hand van dagboeken, brieven, foto's en herinneringen. Else, een joods meisje van welgestelde ouders voelt zich aangetrokken tot de christelijke cultuur en gemeenschap. Tegen de zin van haar ouders trouwt ze met Fritz, een christelijke toneelschrijver. Gedurende haar verdere leven zal ze haar geluk zoeken bij verschillende mannen en een kind krijgen bij elk van de drie mannen waar ze van houdt. Else leeft uitbundig en omringt zich in Berlijn met kunstenaars en intellectuelen in de jaren '20. Daar komt een abrupt einde aan, als de nationaal-socialisten onder leiding van Hitler aan de macht komen. Else vlucht met haar drie kinderen naar Bulgarije waar ze in ballingschap moet leven. Auteur schreef een aangrijpende ode aan haar moeder. Het geeft een goed beeld van het leven in Duitsland in de aanloop naar WOII, tijdens de oorlog en daarna. In Duitsland was dit boek een bestseller. Het dateert uit 1992 en werd in 2016 - bij de dood van de auteur - opnieuw uitgegeven. Voor het eerst vertaald in het Nederlands.


De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de pogroms van de nazi's. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Al zijn familieleden en vrienden zijn al gearresteerd of verdwenen. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven, neemt trein na trein, in het midden van de noodtoestand. In eerste instantie gelooft hij nog dat hij naar het buitenland kan vluchten, maar zijn poging om de grens met België illegaal over te steken mislukt.


Jenny Aaron werkt bij een Duitse politie-eenheid die zo geheim is dat het Bundes Kriminal Amt nauwelijks van het bestaan weet. De leden voeren opdrachten uit waarbij het maken van slachtoffers ingecalculeerd is. Jenny is bij een opdracht geraakt door een kogel in haar hoofd. Toch gaat ze na vijf jaar weer aan de slag. Nu krijgt ze bericht dat haar een erfenis van twee miljard euro is nagelaten. Ze moet naar een bank in Marrakesh om dit geld op te halen. Hier wordt ze opgewacht door criminelen die ook op het geld uit zijn. Het is een verhaal met veel snelle actie en veel geweld, lichamelijk en door vuurwapens. Zelfs als blinde is Jenny voor geen kleintje vervaard. Met haar partner schakelt ze alle tegenstanders uit, of het er twee of twintig zijn. En daar wringt het. De blinde vechtjas die iedere tegenstander uitschakelt is te fantastisch om ook maar enigszins geloofwaardig te kunnen zijn. Net zomin als de groep waar Jenny lid van is overtuigend overkomt.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Duitse wijngaard in herfstkleuren
Huizen en appartementen te koop in Nedersaksen, Eemsland, Bentheim, Leer, Aken Kleef, Berlijn, Beieren, Noordrijn-Westfalen. Van particulieren en makelaars. 

Duits wijndorp in de herfst Alhoewel bloggen niet meer zo populair is als een aantal jaren geleden, kun je op Internet nog wel een aantal leuke Duitsland blogs vinden. Ik heb een selectie gemaakt en de blogs onderverdeeld in de rubrieken Algemeen, Cultuur, Duitsers in Nederland, Nederlanders in Duitsland, Taal en Vakantie. Sommige worden niet meer bijgehouden maar op die blogs vind je vaak nog wel interessante artikelen. 
Meer artikelen