Nieuwe 'Duitsland' boeken - bijgewerkt t/m 3 augustus 2018

Jos Deuling,  vrijdag 3 augustus 2018

Louise, de tienjarige ik-figuur, woont in een klein dorp in de Duitse streek Westerwald. Zij groeit meer bij haar oma Selma op dan bij haar ouders die weinig binding meer met elkaar hebben. Daarnaast maakt de lezer kennis met een aantal vreemde en potsierlijke figuren uit het dorp. De vreemdste is Selma: altijd als zij van een okapi droomt, sterft iemand uit het dorp binnen een etmaal. En dat is nu gebeurd en alle dorpsbewoners haasten zich om nog te regelen wat er te regelen valt. De Duitse auteur (1973) beschrijft de leefwereld in dit kleine dorp op een welbespraakte en toch eenvoudige stijl, verrijkt met filosofische gedachtes, gelijkenissen en metaforen. De protagonisten zijn qua karakter goed uitgewerkt, zowel de hoofd- alsook de bijfiguren. Laat een diepe indruk na door de symboliek die erin verwerkt is. Al met al een roman, in een uitstekende vertaling van L. Pruijs, van hoge inhoudelijke en literaire kwaliteit. De inhoud spreekt misschien niet al te grote groepen lezers aan, maar het verhaal is buitengewoon aan te bevelen.


In een hotelkamer in Amsterdam wacht Ben op de urn met de as van zijn moeder. Hij schrijft een brief aan zijn vierjarige zoon die hij pas over veertig jaar mag lezen. Hij probeert uit te leggen waarom zijn leven door een onverwachte wending op losse schroeven is komen te staan. Veertig jaar geleden werd Bens vader ontvoerd door Colombiaanse rebellen. Voor zijn moeder en hem veranderde daarna alles. Maar het is pas nu, na haar overlijden, dat Ben inziet hoezeer zijn moeder in haar eigen leugens verstrikt was geraakt en hoe zijn familiegeschiedenis een en al illusie blijkt te zijn.


Na een stroef - wellicht stroef vertaald - begin wordt de roman een waar leesfeest dat over de jaren na de oorlog gaat. Dankzij de fantasie, humor en het talent van de Duitse, gelauwerde schrijfster (1951). Een positief verrassende roman, die de geschiedenis van na de oorlog op eigen wijze belicht.


Dit is de vierde roman van de Duitse schrijfster (1969), die in Keulen woont en in Parijs heeft gestudeerd. Voor wie graag nadenkt over belangrijke levensvragen een mooi actueel boek, een vlot verhaal met existentiële vragen.


Aan het begin van de vorige eeuw, in 1902, komt Hilde Grunewald ter wereld in het Saksische Meißen. Ze is de oudste dochter in een kleinburgerlijk gezin en zal op een haar na de honderd halen. Hilde groeit op in het Duitse Keizerrijk, trouwt in de Weimarrepubliek en haar kinderen worden geboren onder de doem van de nazidictatuur. Na de oorlog beleeft Hilde de opkomst en ondergang van de DDR. Uiteindelijk is het de vreedzame revolutie van 1989 die haar tot burger van de Bondsrepubliek maakt.


Miljoenen mensen hebben zich via de Berlitz-methode een vreemde taal eigen gemaakt. Met deze toegankelijke gids van de experts van Berlitz leer je snel en gemakkelijk Duits spreken. Of je nu student of toerist bent, of gewoon wat elementair Duits wilt oppikken, Duits voor Dummies biedt voor ieder wat wils: van praktische lessen, culturele weetjes en handige verwijzingen tot een Duits-Nederlands miniwoordenboek, werkwoordlijsten en nog veel meer. Extra: beluister de voorbeelddialogen online terwijl je de tekst in het boek meeleest! Paulina Christensen, Anne Fox en Wendy Foster zijn alom gewaardeerde taaldocenten en schrijvers.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Duitse wijngaard in herfstkleuren
Huizen en appartementen te koop in Nedersaksen, Eemsland, Bentheim, Leer, Aken Kleef, Berlijn, Beieren, Noordrijn-Westfalen. Van particulieren en makelaars. 

Aerial View over Dinkelsbuehl De Duitse hypotheekmarkt gaat een ingewikkelde periode tegemoet, met toenemende concurrentie en een kleinere populatie die in aanmerking komt voor een hypotheek. Het land vergrijst in rap tempo. Van de ruim 82 miljoen inwoners zijn nu 50 miljoen in de leeftijdscategorie 20-64. Maar over 13 jaar, in 2030, zijn er nog maar 34 miljoen Duitsers die jong genoeg zijn voor een hypotheek. 
Meer artikelen