Nieuwe 'Frankrijk' boeken - bijgewerkt t/m 5 mei 2019

Jos Deuling,  zondag 5 mei 2019

Ik heb nog geen Nederlandstalig recensie kunnen vinden van dit boek. Op Amazon.com zie ik dat dit boek veel likes krijgt van lezers. En goede recensies:
One of Smithsonian magazine’s "Ten Best Books About Travel of 2018". One of AFAR magazine’s "8 New Books You Need to Read Before Flying to France". "In this Franco-American couple’s not-so-bite-sized history, the complex political, historical, religious and social factors that shaped some of the country’s most iconic dishes and culinary products are explored in a way that will make you rethink every sprinkling of fleur de sel.", Christine Muhlke, The New York Times Book Review


Zowat 80% van de Franse gemeenten tellen minder dan 2000 inwoners en worden daarom als dorp beschouwd. Deze gids portretteert een uitgekiende selectie van 1-, 2- en 3-sterrendorpen. Of het nu gaat over een dorp dat groeide rond een kasteel of abdij, een dorp dat zich als een arendsnest hoog aan de rots vastklemt of een dorp dat zich bevallig spiegelt in de rivier... stuk voor stuk onderscheiden ze zich door hun authenticiteit, hun waardevolle patrimonium en de inspanningen om de 'dorpssfeer' in stand te houden.


"Mijn vader zei dat hij zanger was geweest, voetballer, judoleraar, parachutist, spion, predikant van een pinksterbeweging en tot 1958 persoonlijk raadgever van generaal De Gaulle. Op een dag vertelde hij me dat De Gaulle hem had verraden. Zijn beste vriend werd zijn grootste vijand.
Toen zei m'n vader dat hij De Gaulle ging vermoorden. En hij vroeg me hem te helpen.
Ik had geen keus.
Het was een bevel.
Ik was trots.
Maar ik was ook bang…
Een revolver is zwaar, als je dertien jaar bent.'


Nadine en Mark hebben genoeg van alle verplichtingen en het gehaast in Nederland en vertrekken met hun vier dochters naar de Franse Auvergne. Daar hebben ze een kleine camping op het platteland overgenomen, omgeven door weilanden, heuvels en bossen. Er ligt een prachtig leven in het verschiet, maar er moet nog veel gebeuren. De oproep om een paar weken mee te helpen tegen kost en inwoning, levert een gezellige groep op. Maar dan meldt zich een nieuwe vrijwilliger en Nadine krijgt de schrik van haar leven. Ze kent hem en weet waarvoor hij komt. Het gaat om een gebeurtenis die ze altijd voor Mark heeft verzwegen. En dat wil ze graag zo houden…


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Verse ratatouille Zout wordt op drie plaatsen in Frankrijk gewonnen uit zeewater: In de Camarque en bij Gruissan in het zuiden (van Les Salins du Midi ) en op het schiereiland Guérande in Bretagne. Er is grof en fijn zeezout. Een speciaal zeezout is Fleur du sel . Dat is de nog wat vochtige luchtige toplaag van het gedroogde zout dat met de hand eraf wordt geschept. 
More articles