Nieuwe 'Frankrijk' boeken - bijgewerkt t/m 1 juli 2018

Jos Deuling,  zondag 1 juli 2018

Vakantieleesadvies van NRC-lezers: De Zaaier van Violette Ailhaud.

Als in 1919 in Le Saule Mort (Provence) als gevolg van de Eerste Wereldoorlog hongersnood dreigt en geen van alle weggevoerde mannen terugkeert, herinnert de 84-jarige ik-vertelster en getuige zich het lot dat dit dorp in 1851 trof. Ook toen werden alle mannen opgepakt en gedeporteerd, als represaille voor de republikeinse opstand tegen de staatsgreep van Lodewijk Napoleon Bonaparte. Achtergebleven vrouwen namen zorg voor kinderen, veestapel en velden op zich. Om hun dorp voor uitsterven te behoeden, besloten deze vrouwen de eerste man die dit dorp zou aandoen met elkaar te delen; een proeve van vrouwelijke veerkracht en saamhorigheid.


Al decennialang is Frankrijk ons favoriete vakantieland. Tegenwoordig rijden we met hoge snelheid over de autoroute naar het zuiden, maar vroeger was het de kronkelende Route 7 die ons vanuit Parijs dwars door talloze steden en dorpen naar de Côte d'Azur leidde. Over deze route nostalgique trekt Volkskrant-correspondent Peter Giesen dwars door Frankrijk, op zoek naar de ziel van het land. Onderweg naar het zuiden schrijft hij over de islam in de banlieues, de hofcultuur van Versailles, het belang van het katholieke geloof in Nevers, alsook over de kunst, de auto-industrie, de landbouw en de beroemde gastronomie. Over een land dat keer op keer probeert aansluiting te vinden bij de moderne tijd, om zich telkens weer te laven aan dat kleurrijke verleden. Retour de France is een hernieuwde kennismaking met een land waar volgens sommigen zelfs God een zomerhuis zou willen hebben.


Frankrijk: beroemd om zijn intellectuelen en kunstenaars, zijn filosofen en schrijvers, zijn mode, eten en wijn, en een populaire vakantiebestemming. Maar slechts een ruime eeuw geleden was dit land nog verdeeld in verschillende talen en culturen, wat het begrip "Frankrijk' als één natie historisch gezien vrij misleidend maakt. In een poging het "echte' verleden van Frankrijk te ontdekken legde Graham Robb per fiets ruim twintigduizend kilometer af. Hij beschrijft de woeste uithoeken van het land, de levens van inwoners en het proces van "binnenlandse kolonisatie' wanneer de politieke, sociale en culturele rol van Parijs gaandeweg groeit vanaf het einde van de zeventiende eeuw.


Wat een schitterend boek heeft Johan Op de Beeck weer geschreven. In zijn heldere stijl schetst hij het kleurrijke leven van deze opmerkelijke koning. De Fronde, zijn seksuele escapades en talloze maitresses, zijn oorlogen en politiek.. Maar vooral het hoofdstuk over hoe de sociale orde van Frankrijk werd veranderd door de adel bijeen te stoppen in het paleis van Versailles en een verstikkende etiquette op te zetten boeit enorm. Het voelt aan alsof je er zelf bij was. Een echte pageturner die leest als een trein. Ik kijk al uit naar zijn volgende project !


Als hét emigratiemagazine van Nederland is VertrekNL een bron van ervaringsverhalen. Maak in ons nieuwe Frankrijk nummer kennis met Marco en Natasja, samen runnen ze het vakantiepark 'Le Neuf Cerisiers': ''We vinden het belangrijk dat onze gasten écht het gevoel hebben dat ze op vakantie zijn. Het gevoel van luxe, alles net een stapje mooier en beter dan thuis. Voor ons hoort dat bij genieten.'' Of met Hans en Joke van chambres d'hotes 'Le mas belanger'. Ze kochten een oude boerderij in de Franse Limousin en begonnen er een B&B: ''We genieten elke dag van het prachtige uitzicht en de oase van rust. We zeggen weleens gekscherend: als hier vijftien auto's op een dag voorbijkomen, is het druk!''


Een vrouw maakt, om de dood van haar vader te verwerken, een reis door Frankrijk naar het idyllische plekje van haar jeugd, waar ze haar eerste vriendje had. De rivier staat symbool voor de tijd: ook wat geweest is, keert niet terug. Poëtisch en melancholiek geschreven roman met bespiegelingen over het leven. Veel informatie over de plekken die de hoofdpersoon in Frankrijk bezoekt. Joke Hermsen (1961) is filosofe en romanschrijfster. Voor lezers die houden van diepgang en voor francofielen.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Languedoc Montolieu Het gaat goed met de Franse woningmarkt en daarom ook goed met de hypotheeksector. Hoewel de rente eerder dit jaar marginaal is gestegen, willen veel huizenkopers profiteren van de in Europees opzicht nog altijd zeer gunstige tarieven. Ruim 907.000 huizen zijn tussen mei 2016 en mei dit jaar verkocht, een grotere stijging dan verwacht. 
Meer artikelen