Nieuwe 'Griekenland' boeken - bijgewerkt t/m 3 augustus 2018

Jos Deuling,  vrijdag 3 augustus 2018

'Handschrift' is een boek zonder pretenties. In 67 verhalen van één tot twee pagina's vertelt de auteur anekdotes uit zijn kindertijd, de zestiger jaren. Nikos is de oudste broer en hij maakt voortdurend ruzie met zijn jongere broer. Nochtans is het zijn jongere broer die hem inwijdt in het roken. Nikos kijkt als kind op naar zijn vader, maar nu pas beseft hij welke offers de man heeft moeten brengen om hem te laten studeren. Wanneer de moeder van Nikos in het ziekenhuis belandt voor een klein ingreep, raakt ze in paniek omdat de was nog in de wasmachine zit. Als zij kwajongensstreken hebben uitgehaald, krijgen Nikos en zijn broer een serieuze aframmeling. Opa heeft prostaatkanker, maar hij mag daarvan niet op de hoogte gebracht worden. In deze verhalenbundel is er geen spoor te vinden van de economische moeilijkheden die Griekenland vandaag de dag treffen. De kleine, vaak komische anekdotes, geschreven vanuit het standpunt van een kind, tonen ons een sympathiek beeld van het alledaagse leven in het Griekenland van de twintigste eeuw. Daardoor krijgt deze verhalenbundel ook een melancholisch karakter.


De derde grote roman van de auteur (1883-1957) is minder bekend en werd wisselender ontvangen dan "Leven en wandel van Zorbas de Griek'* en "Christus wordt weer gekruisigd'** ("The Last Temptation of Christ'). Beide romans werden ook succesvol verfilmd. Ze werden eerder opnieuw (en zeer goed) vertaald in 2015 en 2016 door Hero Hokwerda. Die vertaalde nu ook deze roman. In kleurrijke, ietwat barokke en bij vlagen humoristische stijl wordt het persoonlijke leven van "kapitein' Michalis vermengd met de geschiedenis van Kreta. De kapitein is dan ook geen scheepsgezagvoerder, maar de aanvoerder van een cel van vrijheidsstrijders. Kreta hoorde in de 19e eeuw niet bij Griekenland maar bij het Osmaanse rijk. De Griekse (christelijke) meerderheid wou aansluiting bij het nieuwgevormde Griekenland, de Turkse (moslim) minderheid kon voor behoud van haar privileges terugvallen op een sterk leger. Dat leidde tot meerdere opstanden en een ervan (die van 1889) is het decor van de roman. Een bloemrijk tijdsbeeld en vooral een inkijk in een tragische persoon en lijdend volk. Met nawoord van de vertaler.


Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.


Andrea Marcolongo is een vrouw van dertig die haar hart verloren heeft aan het Grieks van Homeros, van Plato, van Sofokles, van Herodotos, en al die andere dichters, toneelschrijvers en denkers die de culturele, filosofische en politieke basis voor onze West-Europese samenleving hebben gelegd. In dit uiterst leesbare boek legt zij uit waarom het Grieks nog altijd van groot belang is. Dat heeft volgens haar te maken met de verbeeldingsrijke manier van kijken naar en omgaan met de werkelijkheid die in deze taal verscholen zitten en die wij moderne mensen goeddeels zijn kwijtgeraakt. En dat terwijl we die in ons tijdsgewricht zo broodnodig hebben.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars. Koop je eigen vakantie appartement op één van de Griekse eilanden. 

Autorijden Griekse platteland Het belangrijkste voordeel van een auto is dat je veel kilometers per dag kunt maken in landelijke gebieden of op de grotere eilanden. Je kunt bijna overal in Griekenland met de bus komen, maar in sommige geïsoleerde dorpen rijden slechts een of twee bussen per dag. 
Meer artikelenLinks