Nieuwe 'Hongarije' boeken - bijgewerkt t/m 16 mei 2020

Jos Deuling,  zaterdag 16 mei 2020

Op 8 februari 1920 vertrok in de Hongaarse hoofd-stad Boedapest de eerste "Kindertrein' naar Nederland. Aan boord: ondervoede, verwaarloosde kinderen onderweg naar een land van melk en honing om aan te sterken in een pleeggezin. Door de naweeën van de Eerste Wereldoorlog, die Hongarije aan de rand van de afgrond bracht, waren de ouders immers niet meer in staat hun kinderen zelf te verzorgen. Na Nederland bleek ook Vlaanderen bereid onderdak te bieden aan hulpbehoevende kinderen. Een van hen was Magda Horváth, die als meisje van twaalf in Boedapest afscheid nam van haar doodzieke moeder. Moeder en kind zouden elkaar niet meer terugzien. Rudi Hermans, de zoon van Magda Horváth, schreef de afgelopen decennia over het leven van zijn moeder onder meer de novelle Terug naar "Törökbálint' (Hale-wynprijs 1990, Mathias Kempprijs 1991) en de romans "Liefdesverklaringen' (1995) en "Levenswerk' (1996). Ter ere van de 100ste gedenkdag van de eerste Kindertrein worden deze boeken nu gebundeld in de Hongarije-trilogie Landverhuizing.


'De Habsburgers is meeslepend, kleurrijk en aangrijpend, maar ook nauwkeurig, wetenschappelijk en gezaghebbend … Geschiedenis op een epische schaal!' – Simon Sebag Montefiore

De geschiedenis van Europa is voor een groot deel bepaald door de leden van één eeuwenoud geslacht: het huis Habsburg. In De Habsburgers vertelt historicus Martyn Rady het epische verhaal van een bijna duizend jaar durende dynastie en de schepping – en ineenstorting – van een oppermachtig rijk.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Hongaarse toeriste Recentelijk werd de redactie vanuit verschillende hoeken benaderd met vragen rondom de (fi scale) gevolgen van schenking in Hongarije en het bestaan van een keurmerk voor goede doelen. In dit artikel ga ik kort in op enkele punten, voor individuele gevallen en vragen kan men contact opnemen met ons kantoor, de GeGe Groep. 
More articles