Nieuwe 'Hongarije' boeken - bijgewerkt t/m 1 december 2019

Jos Deuling,  zondag 1 december 2019

Graaf Miklos Bánffy kende de wereld van de Hongaarse adel van voor de Eerste Wereldoorlog van binnenuit – de politiek en partijen, het protocol en de etiquette, de diplomatie en liefdesaffaires. Deze wereld vormde de inspiratie voor zijn "Transsylvaanse trilogie'. In "Geteld, geteld' speelt het verhaal van de deels op Bánffy geënte graaf Bálint Abády en zijn eveneens adellijke neef zich af in Hongarije en Transsylvanië, tussen eeuwenoude bomen en kastelen, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Abády wordt de pleitbezorger van een groep Roemeense boeren op een afgelegen landgoed, terwijl zijn neef zijn fortuin aan de goktafel verspilt. Jachtpartijen op landgoederen, turbulente scènes in het parlement, het luxeleven in Boedapest: de wereld van de jongemannen wordt op authentieke, ironische en liefdevolle wijze bezongen in "Geteld, geteld'.


De wondere wereld van de Hongaarse adel met zijn jachtpartijen en bals, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, vormt wederom de achtergrond van Te licht bevonden, deel 2 van de "Transsylvaanse Trilogie' van Miklos Bánffy. Graaf Bálint Abády, de verlichte en sociaal gevoelige landheer en afgevaardigde in het parlement, bekend uit Geteld, geteld, is nog steeds verliefd op de onbereikbare Adrienne Miloth, die op haar beurt gevangenzit in een ongelukkig huwelijk. Abádys eveneens adellijke neef Lászlo Gyeroffy lijkt zijn ondergang tegemoet te gaan in zijn drank­ en gokverslaving. Het Hongaarse parlement is chaotischer en ineffectiever dan ooit, terwijl de oorlogstrom steeds harder klinkt elders in Europa. Bánffy schildert opnieuw een schitterend portret van een wereld die zich niet bewust is van zijn eigen nakende ondergang.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Online bankzaken doen Roberts Advies Geld- en bankzaken in Hongarije . Geregeld krijgen wij vragen over geld wisselen, opnemen van geld en het openen van een bankrekening in Hongarije. Daarom deze keer aandacht voor deze thema’s, met tips zowel voor toeristen als permanente bewoners. 
More articles