Nieuwe 'Italie' boeken - bijgewerkt t/m 7 februari 2020

Jos Deuling,  vrijdag 7 februari 2020

In de eerste helft van de negentiende eeuw, in de Pauselijke Staat, een van de reactionairste staten van Europa, richtte de dichter Giuseppe Gioachino Belli een monument op voor het gewone volk van Rome. Hij deed dat in een epos van meer dan tweeduizend gedichten in de hechte structuur van het klassieke Italiaanse sonnet, maar geschreven in de volkstaal van Rome (het Romanesco).


Deze mooi vormgegeven uitgave van de veel gelauwerde Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden (ze ontving onder meer de Johannes van Dam- oeuvreprijs 2012) biedt een prachtig overzicht van de rijke Italiaanse streekkeukens. De eerste editie, ‘The good food of Italy’*, verscheen in 1989 en werd een klassieker. Nu is de receptuur waar nodig aangepast aan veranderde tijden, technieken en inzichten, bovendien is ongeveer een vijfde van de recepten uit de eerste editie vervangen door andere recepten.


* Bekroond met de Premio Strega 2019 *

Benito Mussolini. Waarom zou een succesvol schrijver een monumentale roman toevoegen aan de vele biografieën over ‘M’ waarin deze dictator en fascistenleider de hoofdrol speelt? Met het risico dat historici hun neus ophalen voor zo’n ‘vie romancée’? Om uiteenlopende redenen, waarvan de belangrijkste: wat blijkt Mussolini een intrigerend personage, zijn honger naar macht en seks, zijn opportunisme, zijn politieke instinct en leugenachtigheid. En wat slaagt de auteur er meesterlijk in feit en fictie naadloos te verweven, tot een narratief dat misschien beter dan een biografie in staat is de lezers inleving te bieden in een van de politieke hoofdrolspelers van de vorige eeuw. En daarmee ook impliciet een waarschuwing aan te reiken: zo ontstaat fascisme, zo kan het zich zomaar wortelen.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Vrouw op scooter in Milaan
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Landschap Italie met tarwe De Italiaanse wet schrijft voor dat het door beide partijen ondertekende en geaccepteerde koopcontract binnen 20 dagen na de dagtekening van de ondertekening moet worden geregistreerd bij een kantoor van de Italiaanse belastingdienst (Agenzia delle entrate). 
More articles