Nieuwe 'Italie' boeken - bijgewerkt t/m 23 februari 2019

Jos Deuling,  zaterdag 23 februari 2019

Dit boek is een van de vele werken die je beloven de geheimen van Italië te onthullen. Het is opgesplitst in negentien hoofstukken, waarvan de titel vaak met een bekende stad verbonden is, zoals Napels, Milaan en Turijn. Het bescheiden L'Aquila, hoofdstad van de Abruzzen, krijgt een apart hoofdstuk, omdat de stad in 2009 door een aardbeving werd getroffen en de beloofde hulp er nooit gekomen is. Het onbekende Predappio wordt behandeld omdat de tombe van Mussolini er zich bevindt. Het is een pelgrimsoord voor de vele Italianen die in het fascisme geloven. Berlusconi hemelde de duce zelfs op. Monte Cassino is de berg waar Benedictus zijn klooster stichtte, maar ook het toneel van één van de felste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ook hoofdstukken die over typische Italiaanse gebruiken handelen. Welke tafelmanieren hebben ze? 'De notaris' vertelt je hoe moeilijk het is om een huis te kopen in Italië. 'De uitvaart van Frederico' beschrijft hoe men in het schiereiland met de dood omgaat. Een leesbaar boek met reisverhalen.


Vier jaar lang heeft Frédéric Martel zich ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij heeft onderzoek verricht in meer dan dertig landen en daarbij honderden mensen gesproken, van priesters tot bisschoppen en kardinalen. De meesten wilden hem te woord staan op basis van anonimiteit, al zijn er ook die de moed hadden on the record te praten. Hun verhaal is eensluidend. Zo toont Sodoma voor het eerst het verborgen gezicht van de Katholieke Kerk. Een systeem dat vanaf de kleinste seminaries tot de binnenmuren van het Vaticaan is gefundeerd op een dubbelleven: van buiten radicaal homofoob, in werkelijkheid homoseksueel. De schizofrenie van de Kerk is totaal. Frédéric Martel (1967), studeerde sociale wetenschappen en is een bekende Franse onderzoeker, schrijver en journalist. Hij publiceerde een tiental boeken, waaronder Mainstream. On Global War on Culture (2010) dat in twaalf talen werd vertaald.


Over Leonardo da Vinci (1452-1519) bestaan kasten vol boeken, maar die zijn zelden op zo'n meeslepende en persoonlijke manier geschreven als Isaacson, die eerder o.a. biografieën van Henry Kissinger, Benjamin Franklin, Einstein en Steve Jobs publiceerde, het doet. Hij heeft alle aantekenboeken van Leonardo bestudeerd en bestaande literatuur over hem geraadpleegd om te komen tot een aanstekelijke, maar ook kritische vertelling over deze kunstenaar en wetenschapper die hij een "discipline overstijgende natuur' en een "geest die danst met de natuur' toedicht. Isaacson kon zelf na zijn onderdompeling in Leonardo niet meer gewoon naar de dingen kijken. Hij leerde zich te blijven verwonderen en verbeeldingskracht te koesteren en weet dat effect ook op de lezer over te brengen. Het boek bevat een mooie geïllustreerde tijdlijn, een lijst van hoofdrolspelers, een overzicht van bronnen, noten en een register op namen, zaken en afbeeldingen. Het is bovendien voorzien van talloze afbeeldingen in kleur, die helaas soms wat donker uitvallen.


Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg, wiens zomers zich al een leven lang in Italië afspelen, legt aan de hand van la bella stagione de Italiaanse volksaard uit. Waarom liggen linkse politici op Toscaanse stranden, terwijl die van rechts juist in Emilia-Romagna zonnen? Waarom drinken Italianen zo weinig tijdens hun strandfeesten en hoezo is de zee altijd leeg tussen een en vier 's middags? En, zeker niet onbelangrijk, waarom moet je op een Italiaans strand nooit naast een oud vrouwtje zonder smartphone gaan liggen?


De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.


Het verhaal speelt zich af vlak na de Tweede Wereldoorlog en wordt verteld door de naamloze protagonist. Hij wordt in zijn thuisland, de omgeving van het Lago Maggiore, van diefstal verdacht en wijkt uit naar Parijs. Hij huurt er een kamer bij de oude weduwe Lenormand. Haar zoon is naar Indochina uitgeweken, zegt ze. De protagonist maakt kennis met Valentine die vertelt hem dat zij verloofd is geweest met een zekere Maurice die erg op de hoofdpersoon lijkt. Maurice bevindt zich in de gevangenis. Hij is de verdwenen zoon van de weduwe. Hij kan uit de gevangenis ontsnappen. Voor wie zal Valentine nu kiezen, voor Maurice of voor haar nieuwe vlam? De protagonist wordt neergezet als een onsympathiek personage. Hij leidt een leeg bestaan, is egoïstisch en heeft geen enkel doel in het leven. Hij houdt niet echt van Valentine, want als hij eenmaal met haar geslapen heeft, vindt hij haar lelijk. Piero Chiara (1913-1986) is een van de meest onderschatte schrijvers uit de Italiaanse literatuur. Het verhaal houdt je van het begin tot het einde in zijn greep en heeft vaak een ironische en melancholische ondertoon.


Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa's leven voor altijd tekenen. De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola's religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Vrouw op scooter in Milaan
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

De zevende geactualiseerde herduk van een vrij volledige gids voor het kopen (en/of huren) van een huis of stuk bouwgrond in Italië, met uitgebreide aanwijzingen ten aanzien van bijvoorbeeld makelaar, belastingconsulenten enzovoort.

Moran Calabro Als bij een gemeente een CDU wordt aangevraagd voor een perceel met een agrarische bestemming dat oorspronkelijk onderdeel was van een groter terrein, zullen steevast alarmbellen gaan rinkelen. Waarom wordt slechts een deel van dat het areaal verkocht en niet het geheel? Welk belang heeft de koper bij het terrein, zeker als hij geen boer is en op het terrein alleen agrarische gebouwen gerealiseerd mogen worden? 
Meer artikelen