Nieuwe 'Spanje' boeken - bijgewerkt t/m 19 januari

Jos Deuling,  woensdag 19 januari 2022

Op het einde van de twintigste eeuw werden in Spanje de middeleeuwse markten populair. Ieder dorp en iedere stad organiseerde wel zo’n markt of liet het organiseren. Amata was een van die organisatoren. Op de allereerste markt die ze op zich namen, in ons dorp Benissa, vroegen ze ons om ook een stalletje op te zetten. Maar je bent acteur en actrice of je bent het niet en dat combineerden we. Het had enorm veel bijval en we stonden meteen groot op de voorpagina van de krant. De organisatoren vroegen ons om op andere markten voor animatie te zorgen. De reis door het middeleeuwse Spanje was begonnen. We leerden veel over de Middeleeuwen, maakten pakken om diverse personages uit te beelden en bezochten natuurlijk in de buurt van de markt de middeleeuwse resten, maar ook de andere monumenten.


Nergens in Europa worden zoveel heiligen gevierd als in Spanje. De belangrijkste feesten van iedere stad of dorp zijn de patroonsfeesten ter ere van de schutspatroon en op sommige plaatsen zijn die uitgegroeid tot grote evenementen die vaak een week duren en internationale bekendheid hebben gekregen. Denken we maar aan Fallas in Valencia, de Virgen del Pilar in Zaragoza, de Sanfermines in Pamplona, de feesten van San Juan langs de hele kust, de bedevaarten van Rocío en Santiago… Hoe ontstonden die feesten, hoe verlopen ze en waarom zijn ze nu precies aan die heilige opgedragen? Een interessant boek vol feestgewoel en religieuze devotie, iets wat in Spanje probleemloos samengaat.


Het eerste deel in een episch drieluik over de geschiedenis van Spanje en de westerse wereld, door een van de belangrijkste Spaanstalige auteurs van dit moment


TYPISCH SPANJE is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, muziek, tradities, natuur, steden, sport, film… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen.

witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

No diving Als gevolg van de economische crisis gaat de Spaanse overheid strenger optreden tegen Spanjaarden en buitenlanders die de belasting ontduiken. In Spanje wordt op grote schaal gefraudeerd, meer dan 23 % van het BNP wordt niet opgegeven. Mensen die de belasting ontduiken lopen kans op boetes tot 100.000 euro. 
More articlesLinks