Nieuwe 'Suriname' boeken - bijgewerkt t/m 22 augustus 2020

Jos Deuling,  zaterdag 22 augustus 2020

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.


Met Ik leer Javaans is er een concrete vergelijking tussen het Surinaams-Javaans en het Javaans van Java op schrift vastgelegd. Het Surinaams-Javaans vindt zijn oorsprong in het Javaans van Java, dat door de Javaanse contractarbeiders als hun dierbaarste bagage naar Suriname is meegenomen. De mooie Javaanse taal uit de Gordel van Smaragd, Indonesië, maakte in het nieuwe vaderland een eigen ontwikkeling door. Het is meer dan alleen maar een communicatiemiddel met veel leenwoorden uit de vele omringende talen die Suriname rijk is.


In Miskend Verleden legt Ruben Gowricharn de onbeschreven geschiedenis van Hindostaanse boeren in Suriname vast. Hun lotgevallen analyseert hij vanuit een cultureel, politiek en eco­nomisch perspectief. De boeren kwamen vanuit Brits-Indië als contractarbeiders naar Suriname om daar op plantages te werken. Hun cultuur was nauw verweven met de agrarische economie. Zij bezaten dus waardevolle kennis van de landbouw, die het mogelijk maakte om zich verder te ontwikkelen. Vanaf hun werving maakten de boeren drie transformaties door: van plattelander naar plantage­arbeider, van plantagearbeider naar boer en van boer naar stedeling in Suriname. De boeren hebben in Suriname een cultureel, econo­misch, landschappelijk en politiek erfgoed voortgebracht dat hen nog steeds kenmerkt. De vooruitgang van de Hindostanen heeft van de vorige generaties echter ook zware offers gevraagd. Ook aan deze weinig genoemde keerzijde besteedt Ruben Gowricharn uitgebreid aandacht.


De man van de berg. Wat moet hij gedacht hebben op zijn sterfbed, nog geen achtentwintig jaar oud? Hij kon zich met recht de eerste natuuronderzoeker van Suriname noemen. Hij had alle rivieren in het binnenland bevaren, hij had honderden gesteente- en plantmonsters naar Leiden gestuurd, zelfs stiekem een paar indiaanse skeletten opgegraven, alles voor de wetenschap. Hij had zijn waarnemingen neergelegd in tientallen brieven aan zijn correspondenten in Nederland en Duitsland.


Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader Pim de la Parra opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenbrugstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus en Pop, en haar norse grootvader R.L. Aan het eind van de zomer keert ze terug naar Amsterdam, waar de tijden in een razend tempo veranderen. Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af, en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld. Het verbrande huis is een melancholisch en geestig verhaal over familiebanden die - met een oceaan ertussen - liefdevol, soms pijnlijk maar onverbrekelijk blijken te zijn.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Huisaanbod Suriname
Woningen en vakantiehuizen te koop in Suriname. Advertenties van particulieren en makelaars. Bouwgrond, percelen en kavels koop in Commewijne, Paramaribo en Wannica. 

De geschiedenis van Suriname Een selectie van de geschiedenisboeken over Suriname die de afgelopen jaren verschenen zijn. Naast de klassiekers ook aandacht voor recent verschenen boeken. 
More articles

Links