Nieuwe 'Suriname' boeken - bijgewerkt t/m 28 oktober

Jos Deuling,  donderdag 28 oktober 2021

Nel Tjou Tam Sin-Nieleveld (1942) is eigenaar van Neltsin Catering, al dertig jaar een begrip in Suriname. Vrijwel iedereen kent haar als ‘Tante Nel’. Ze is geboren en getogen in Suriname maar woonde en werkte van 1968 tot 1982 in Nederland. Haar specialiteit is de traditioneel Creools-Surinaamse keuken met een Europese twist. In dit kookboekje heeft ze haar successen van de afgelopen dertig jaar verzameld. Ouderwets lekkere Creools-Surinaamse gerechten, voor iedereen eenvoudig te maken met ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. Voor wie die zich even in de tropen wil wanen!


Sita groeit op in het Suriname van de jaren vijftig, ergens tussen het oerwoud en de stad, in een gebied waar mango- en guavebomen groeien en de muskieten onophoudelijk gonzen. Te midden van die natuur vol avonturen zou Sita zich het liefst verliezen in de poëzie van de Tachtigers. Maar daarvoor is nauwelijks tijd, want na het overlijden van haar moeder draagt ze de zorg voor haar autoritaire vader en haar zwijgzame broertje Ata. De stilte in huis beklemt haar en roept vragen bij haar op. Waarom praat niemand over het verleden? Waarom verliet haar grootvader de familie en vertrok hij na het aflopen van zijn arbeidscontract terug naar India?


Sinds 25 november 1975 is Suriname officieel een onafhankelijke democratische republiek, een zelfstandige natie. Maar anno 2021 functioneert het land op veel gebieden nog net als in de tijd van de Nederlandse kolonisatie en slavernij. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen?


Dit boek geeft een geschiedenis van de Hindostanen, vanaf het moment dat de eerste Brits-Indische contractarbeiders uit India naar Suriname kwamen, tot aan 2015.

Huisaanbod Suriname
Woningen en vakantiehuizen te koop in Suriname. Advertenties van particulieren en makelaars. Bouwgrond, percelen en kavels koop in Commewijne, Paramaribo en Wannica. 

De geschiedenis van Suriname Een selectie van de geschiedenisboeken over Suriname die de afgelopen jaren verschenen zijn. Naast de klassiekers ook aandacht voor recent verschenen boeken. 
More articles

Links