Nieuwe 'Suriname' boeken - bijgewerkt t/m 1 januari

Jos Deuling,  zondag 1 januari 2023

Bijna vijftig jaar na het verschijnen van het Surinamenummer van Tirade, in 1973, is het hoog tijd voor een vervolg. Met Prakseri trakteert Tirade de lezer op een verse oogst verhalen uit Suriname, ingeleid door Julien Ignacio en Carl Haarnack, en samengesteld door Kevin Headley, die schrijft: 'Er is een aantal jaren geen verhalenbundel in Suriname verschenen van schrijvers van het land, of beter gezegd, van jonge schrijvers. (...) Prakseri biedt nieuwe en bekende schrijvers van fictie een podium om hun werk te presenteren aan de wereld.'


Sinds 2019 mogen Surinaamse profs met de Nederlandse nationaliteit interlands spelen voor hun geboorteland of dat van hun (groot)ouders. Is plaatsing voor het WK-eindtoernooi nu een kwestie van tijd? Waarom speelde het Surinaams voetbalelftal nog nooit op een WK? Terwijl er al decennialang ijzersterke generaties Surinaamse voetballers zijn. Eerst waren het Humphrey Mijnals, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, later volgden Clarence Seedorf, Edgar Davids en Aron Winter en tegenwoordig zijn het Georginio Wijnaldum, Virgil van Dijk en Steven Bergwijn. Ze bereikten allemaal de wereldtop. Het Surinaams elftal is er echter nooit iets mee opgeschoten. De talenten hadden stuk voor stuk een Nederlands paspoort en konden daarom alleen voor Oranje uitkomen.


De auteur heeft na onderzoek kunnen vaststellen hoe deze, de rechtsstaat ontwrichtende situatie, in Nederland heeft kunnen ontstaan. Door de stopzetting van de ontwikkelingshulp in Suriname na de standrechtelijke executie van 15 prominente Surinamers door de militaire junta in Suriname kwam het land in de greep van de Colombiaanse cocaïnemaffia. Zij bood aan de wegvallende Nederlandse ontwikkelingshulp te compenseren, op voorwaarde dat Suriname als drugsdoorvoerland naar Nederland zou fungeren.


The best of SuriMAM Cooking is een tongstrelende hommage aan de Surinaamse eetcultuur en gerechten van de drie iconische zussen. Op veler verzoek komt nu de vijfjarige-jubileumeditie van SuriMAM Cooking. De zussen Waal vertellen hun tori: het verhaal over hun liefde voor koken. Ze nodigen je uit smakelijke Surinaamse gerechten te bereiden, en voeren je mee met de liefde en de saamhorigheid van de Surinaamse cultuur. Met tongstrelende klassiekers zoals pom, gevulde roti, gele pesiesoep, tomtom van bananen en natuurlijk gemberbier. Een uitnodigende verzameling van de lekkerste recepten en de belangrijkste culinaire gebruiken uit Suriname met aandacht voor verspillingsvrij koken.


Al van jongs af aan wordt Johannes Fretz gevraagd waar hij vandaan komt, waar hij écht vandaan komt. Maar pas wanneer hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo en hij samen met zijn moeder naar haar geboortegrond vliegt, vraagt hij zich dat zelf voor het eerst af. Suriname roept meer herkenning in hem op dan hij voor mogelijk had gehouden en het is tijd om de demonen van zijn familie voor eens en altijd te begraven. Een ontwapenend en ontroerend verhaal over een moeder, een zoon en een moederland.


In 1972 trekt Deryck Ferrier met zijn ploeg boomkenners en een indiaanse verkenner het Surinaamse oerwoud in om het land in kaart te brengen voor commerciële exploitatie. Het wordt een reis die hen voor altijd met elkaar zal verbinden. Ferrier voert ons het Surinaamse oerwoud in en ook weer uit: langs de veelbewogen jaren voor en na de onafhankelijkheid van 1975, de Nederlands- Surinaamse verhoudingen en de Sergeantencoup met zijn verstrekkende gevolgen. Onderweg zien we hoe de geschiedenis ingrijpt in de levens van de leden van de ‘bosploeg’ en uiteindelijk, vijftien jaar later, keren we terug naar de jungle… Op zoek naar het raadsel van weleer, naar de verdwenen verkenner en naar de indianenopstand die het jonge Suriname bijna verscheurde.


Ontdek Suriname op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken de overweldigende natuur, machtige rivieren en prachtige dorpen die dit land bevat. Dwaal door de bruisende stad Paramaribo, het sprookjesachtige binnenland van Suriname en ontdek de roerige geschiedenis die het land in korte tijd heeft doorgemaakt. Suriname wordt gekenmerkt door haar vele kleurrijke volken, exotische regenwouden en zeldzame zoogdieren, vogels en vissen. Een land dat iedereen zou moeten bezoeken. Deze reisgids zit bomvol praktische informatie, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto's, historische achtergronden en uitgebreide culturele achtergrondinformatie. Bovendien zijn Dominicus-reisgidsen altijd up-to-date en geschreven door Nederlandstalige experts. Diederik Samwel is journalist en schrijver en woonde jarenlang in Suriname. Hij heeft meerdere boeken over dit land geschreven en komt er nog regelmatig.
 


Huisaanbod Suriname
Woningen en vakantiehuizen te koop in Suriname. Advertenties van particulieren en makelaars. Bouwgrond, percelen en kavels koop in Commewijne, Paramaribo en Wannica. 


Een bijzonder aardig en nuttig boek, gebaseerd op eigen ervaring van de gemigreerde auteur.

Vissersboten dobberen op zee voor de Surinaamse kust Hoe koop ik een woning in Suriname ? Waar moet ik allemaal aan denken ? Hoe vraag ik een hypotheek aan ? Wat is de rol van de notaris in het koopproces ? In dit artikel vind je informatie over het kopen van een huis in Suriname. Het is wel handig als je van tevoren weet waar je rekening mee moet houden. 
Meer artikelen

Links